公務員爆離職潮?政府經驗成CV變負資產?專家教你點洗底

280 回覆
27 Like 13 Dislike
公務員抽屋有冇優先

另外一條隊
講真如果自問無料、性格唔進取、唔接受挑戰、
想hea過一生既入政府一流,
好過出去打私人工生不如死,
如果覺得自己有料, 本身又勤力,
唔想一生白過, 揾萬零兩萬個D就唔好諗住入去
啱先excel無聊整條數

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666
以上mpf計2016年4月1號 aco 人工由pt3去到pt15 mpf連政府按年薪及年資計算到退休 每年薪酬調整不計算在內

如果一位由25歲
一出黎做野月薪 四萬蚊一個月 僱主及僱員供mpf人工 一年所供48000
到六十歲 退休 合供 mpf 港幣 1728000

可以話四萬蚊一位人士可能識投資 百零萬 散紙黎姐
在座各位踩入政府一文不值人士 應該唔在乎 八十幾萬差距架可 做左三十六年野 每年都係多兩皮幾姐 人工升到五皮應該追到

淨係無料已入唔到政府啦 38000人爭aco 千零個位 睇黎果36000人比班無料做低左 真係死鳩左佢好過啦

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666
以上mpf計2016年4月1號 aco 人工由pt3去到pt15 mpf連政府按年薪及年資計算到退休 每年薪酬調整不計算在內

如果一位由25歲
一出黎做野月薪 四萬蚊一個月 僱主及僱員供mpf人工 一年所供48000

在座各位踩入政府一文不值人士 應該唔在乎 八十幾萬差距架可 做左三十六年野 每年都係多兩皮幾姐 人工升到五皮應該追到

仲有樣野唔記得 應該僱員係千五蚊最高上限mpf 唉 無計 人工低 忽略左呢樣野 aco 真係好撚低人工
利申 aco條數係我人生寫照

淨係無料已入唔到政府啦 38000人爭aco 千零個位 睇黎果36000人比班無料做低左 真係死鳩左佢好過啦

師兄 其實電腦測驗打字呀
已經篩左一堆人
唔好以為個個都好似
後生仔打下機有用下電腦就無問題

仲有面試內容基本上公開
換句話都係睇眼緣
唔好講到好似好勁咁
因為私人市場仲有更閪更低人工既垃圾工存在
aco要求中五學歷,成班over qualify大學生走去爭,爭到又嫌三嫌四

大學生頭幾年根本唔會夠耐性
身邊d同學做到第三年人工大躍進 已經過aco頂薪
aco仲係萬四五等probation過

人點都有比較心

得罪講句抵撚死 當初考得已經知條path係咁 做幾年就唔滿意 咁有料當初考個ao返黎囉

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666

如果一位由25歲

仲有樣野唔記得 應該僱員係千五蚊最高上限mpf 唉 無計 人工低 忽略左呢樣野 aco 真係好撚低人工

證明做得政府工既人眼界只會愈來愈窄
你話你EO AO就人生贏家啫,ACO 都咁自我感覺良好真係

大把大機構都可以比人揀用 ORSO 定MPF, ORSO僱主供款冇CAP
再講有成35年時間去 accumulate 八十幾萬,大把工具做到之餘,仲唔使等到60歲先拎到
不過FOR能力不足既人,提早認清自己個定位都係好事黎

利申, 供ORSO,大學畢業第三年已經逗緊多過你頂薪,不過係朋輩入面算係地底泥

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666

如果一位由25歲

睇得出巴打好激動 冷靜啲
不過有樣野唔明就係點解普通大學生做兩三年野就有28-30k
但係出面唔少新聞同post都講緊買唔起樓
我無乜研究過買樓呢啲野 因為對我黎講仲係好遙遠既事 真心問

第一,唔係普通大學生做兩三年野就有28-30k,而係入唔入到岩自己既行業好緊要。入得岩既,可以扶搖直上,入唔岩既,咪成世人浮浮沉沉逗皮幾兩皮野。
第二,3皮野一個月係香港個物價水平其實唔係錢黎。食一個LUNCH 50蚊,來回車費又40蚊。再加埋大部份人都要供養屋企人,如果自己出來住又要比皮幾野租金。
七除八扣就冇咩錢淨。
上面話月入兩皮幾三皮幾唔係咩錢
而實際數據係月入中位數係萬幾
所以香港哋真係冇窮人
因為唔知點解消失哂
所以香港哋真係冇窮人
因為唔知點解消失哂

咁申請公屋果d係乜生物?
所以香港哋真係冇窮人
因為唔知點解消失哂

咪啱囉
住公屋嗰啲一係蝗蟲 喺大陸有幾層樓收租
一係公屋富戶 邊有窮人?
所以香港哋真係冇窮人
因為唔知點解消失哂

連登八十九十後零零後 大學生 大專生 中學生為主
可能高少少人工都唔定掛 可能渣
但大撚把低學歷低技術 廢老廢中拉低返個入息
好多大學生fg逗緊10k,12k
唔考aco考咩
所以香港哋真係冇窮人
因為唔知點解消失哂

連登八十九十後零零後 大學生 大專生 中學生為主
可能高少少人工都唔定掛 可能渣
但大撚把低學歷低技術 廢老廢中拉低返個入息

根本就係 連登多數都係有錢
所以香港哋真係冇窮人
因為唔知點解消失哂

連登大部分人月入起碼30k
所以香港哋真係冇窮人
因為唔知點解消失哂

連登大部分人月入起碼30k

個個u grad三年三萬以上
五年做左兩個部門,都係前線受氣位
想跳返出黎

今日25歲入職
無風無浪
去到60歲退休
mpf 總數係
港幣2568666

如果一位由25歲

巴打你計既野我都計過,我有幸廿幾歲入到個maxpt. 34以上既位,計退休mpf超過6球tim
但咁代表d咩? 相比出面有能力既人真係唔放眼內,喺我自己圈子入面亦只算中下

講真aco呢d位人工唔高係公認事實,計埋15% mpf都唔算係咩,做aco唔緊要,人人志向唔同,但講到aco好吸引好正(香土班人吹到人生贏家咁款tim) 就只會比人笑公務員眼光淺窄囉
公務員本身都垃圾架la, 唔係點會做公務員呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞