救命 有冇巴絲都有魚鱗症?

294 回覆
8 Like 2 Dislike
竟然有人討論
我成日用手整甩整損係咪好不智 近排少左 加強返補濕

有時隻腳一R 就好易R甩一兩塊 之後就損
保濕都無用 入面嘅色素都會係度

未必 換左新皮應該會淺d

好有恆心咁查cream應該可以嘅 但啲膚質點都係好差
屋企人有牛皮癬 全身都係 係手掌同頸以上冇
所以每日都要長袖衫長褲 驚俾人以為會傳染同埋視為異類
唔好灰心
睇你啲圖都唔係好嚴重啫
利申:有密集恐懼
原來呢啲係魚鱗症。。。
濕疹好返之後有啲位會好似樓主張圖咁 但係摸落皮膚係好滑 唔會凸起 一直覺得係色素沈澱或者斑
政府醫生話無辨法解決 上網睇過話果酸杏仁酸都有用 有無人試過係成功解決或者淡化到

俾d時間佢
以前嚴重的話係會咁
不過通常慢慢褪

已經好多年喇
原來呢啲係魚鱗症。。。
濕疹好返之後有啲位會好似樓主張圖咁 但係摸落皮膚係好滑 唔會凸起 一直覺得係色素沈澱或者斑
政府醫生話無辨法解決 上網睇過話果酸杏仁酸都有用 有無人試過係成功解決或者淡化到

俾d時間佢
以前嚴重的話係會咁
不過通常慢慢褪

已經好多年喇

我就係依隻
佢唔會有一塊塊皮 好平滑 但會睇到好多黑色素同白色裂紋 佢都係魚鱗症一種 屬於輕微病患 google 左又叫乾皮症

所以我先話要用有尿素(尿酸)既cream 用開好左好多
睇完呢個post先知自己都有
不過淨係小腿
唔覺得太礙眼所以無留意佢
我好懶護膚 見佢冇痕冇剩就以為隻腳只係太dry
以為咩魚鱗症
原來蛇皮癬
小學到而家大學都有 完全無理。。有咩害?
屋企人無帶你去睇醫生?

政府皮膚科雖然係無得醫,但keep 住有記錄會好d。

原來我之前隻腳都有呢類癬,我本身係有濕疹。
我一年前開始有 一開始以為用去角質既野整得走
原來病黎
我fd搽馬油 都一段時間先好番
圖呢

唔係純碎乾燥咩 我都係咁喎,原來係病
反而大腿對上又冇 係咪同成日着短褲有關

但唔使太介意

啲女係愛你既,唔會介意

所以令啲女真心愛你好過啦
我覺得食藥用藥都係治標唔治本
補充維他命養好身體自然咩事都冇
睇中啦
用果酸cream
我長期用Neo strata隻lotion plus
用完層野會甩
第一次用見到個效果真係感動到眼濕濕

但一停用佢會生返出黎
咁睇法我都有啲 不過算係輕微
膀頭同你隻腳差唔多
我木我想問我呢d係咪 呢排做野做到咁

巴打隻手有少少發炎
同手指中間好乾
係咪經常接觸洗潔精/化學野

係!全日掂d英泥 幾隻手指(那)傷左
係咪要停工一排?

多啲用hand cream Aveeno 唔錯呀 我成日要流手成日都好乾 勤力啲搽就滑嘟嘟喇
樓主大脾張相 以為只係起雞皮
腰嗰張 希望好得翻,第一次見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞