救命 有冇巴絲都有魚鱗症?

294 回覆
8 Like 2 Dislike
樓主唔洗擔心,中醫有得醫的

DETAILS PLEASE
我推薦樓主搽甘油

好保濕

不過一定要KEEP住搽

會有改善
著短褲都好礙眼
ps :小腿有好多...

我日日都用NIVEA 藍色Dry skin repair
um .. 唔係好覺得有改善 但都keep住用
樓主我都有 女仔人家 由細到大都係咁 又係斷唔到尾 都成日好自卑 唯有狂搽cream博啲人睇唔到 我都好想斷尾 超困擾 皮膚成日都好乾 啲人成日以為我起雞皮同話我好乾叫我搽多啲cream!! wuuu

咩位最嚴重

手 腳 肚囉 而家係香港因為呢到濕啲算好左 之前係加國果邊住 好乾 每日搽幾多幾密cream都見到啲紋... 我媽成日笑我龜裂 但其實係佢遺傳比我

以前我都有但無乜理, 之前有一派嚴重左直情甩皮 而家有時都要keep住搽cream同埋睇中醫, 因為仲有其他皮膚病

利申: 巴

我仲係會甩皮啊巴打 唯有狂搽 cream
睇中醫有用?

原來係病黎
幾年前開始有,一路以為乾冇理到
成因係咩?其實自己都覺得好核突
係咪多啲搽cream就可以好轉

我隻腳由細到大一到冬天就同你一樣
但夏天就無事,一直以為皮膚差 即係癬黎定魚鱗症?
自己都有,天生,50%既身都有死皮咁,,搞到好自卑,預左呢世冇女
最緊要睇靚唔靚仔
我有個fd都幾嚴重
淨係個樣無咩野

都識到女女
仲肯幫佢茶cream
依家先知有分先天同後天
有咩原因導致後天病發求解答

原來係病黎
幾年前開始有,一路以為乾冇理到
成因係咩?其實自己都覺得好核突
係咪多啲搽cream就可以好轉

如果男仔有晒黑少少我覺得都可以接受既
樓主我都有 女仔人家 由細到大都係咁 又係斷唔到尾 都成日好自卑 唯有狂搽cream博啲人睇唔到 我都好想斷尾 超困擾 皮膚成日都好乾 啲人成日以為我起雞皮同話我好乾叫我搽多啲cream!! wuuu

咩位最嚴重

手 腳 肚囉 而家係香港因為呢到濕啲算好左 之前係加國果邊住 好乾 每日搽幾多幾密cream都見到啲紋... 我媽成日笑我龜裂 但其實係佢遺傳比我

以前我都有但無乜理, 之前有一派嚴重左直情甩皮 而家有時都要keep住搽cream同埋睇中醫, 因為仲有其他皮膚病

睇中醫有用?

都有,但真係要keep住搽,訓前訓醒都要搽,近派天氣可能干左啲,唔搽都有少少甩。
我有脂漏皮炎,唔算特別嚴重,睇左大約一個月,有少少好轉啦,未算穩定,中醫呢啲急唔黎

咩位最嚴重

睇中醫有用?

都有,但真係要keep住搽,訓前訓醒都要搽,近派天氣可能干左啲,唔搽都有少少甩。
我有脂漏皮炎,唔算特別嚴重,睇左大約一個月,有少少好轉啦,未算穩定,中醫呢啲急唔黎

冇乜心機去搽,已經20幾年

咩位最嚴重

睇中醫有用?

冇乜心機去搽,已經20幾年

有得改善 無得斷尾
做好保養既話可以無咁明顯 平滑但隱約會見到啲紋
其實好少事 唔會溝唔到仔溝唔到女
用左上面講ge NeoStrata Lotion plus三日 今日搽落就d痛
巴打試下用呢個lotion,因為呢個病一般lotion都唔會夠潤,佢唔會去到d色素但保濕夠睇落會淡d同冇咁又乾又裂
香港唔知有冇,我係costco訂返黎

加油,唔好太灰心
利申:輕微患者

可唔可以請下用完情況如何?

呢支lotion 本身就係針對魚鱗病而出,入面有12%乳酸有輕度去角質同吸收空氣水分既作用,質地薄但搽上身都會有厚重感,夜晚教訓前搽完第二朝會吸收哂個身會好爽同好滑,因為我輕度所以d色素同乾紋會睇落淺左

尿素我都用過,一用就20%都做到保濕效果,但市面20%既主要都係搽下主婦手咁好少全身用,就冇咁經濟囉

呢支lotion唯一唔好就係唔可以暴曬,試過出去踩單車我前晚搽左lotion,大家都有曬傷少少既但我直頭曬到重傷咁,可能因為角質層薄左易比其他人曬傷掛,所以戶外活動防曬一定要做足

藥房有冇得賣?
Push
呢個post入面全部都好輕微
我嚴重少少 但由細到大已經慣左 唔會點打理佢
個肚兩則囉
一轉冬天就痕到彈起
邊度買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞