救命 有冇巴絲都有魚鱗症?

294 回覆
8 Like 2 Dislike
bio oil有無用

冇用過
同你一樣 但無去醫

多謝你po上黎
巴打有冇搽開潤膚膏既習慣?

唔好quote圖呀
我好耐之前搽過 見無咩效就冇再搽了

你肚既皮膚望落好乾但係未見有嚴重增生
情況唔算嚴重

我建議你每日最少夜晚沖完涼全身搽一次
日頭覺得乾可以搽多d
無話用邊隻膏特別好
你試下邊隻用完可以保持皮膚無咁乾就keep住用
係要長期keep住保濕唔係用一排就可以停
以後情況變嚴重的話都有藥食
不過你呢一刻唔需要

多謝巴打建議
請問係唔係係藥房買保濕之類嘅膏?

係藥房買就可以
我會建議你試下st ives先因爲我自己用過
間間藥房唔同價錢啦
大約30-40蚊一大枝

如果你覺得唔夠潤就試下其他牌子
最緊要記得最少每日沖完涼全身搽
長期用先會知有冇效因爲皮膚新陳代謝無你想像中咁快
尿酸得唔得

多謝你po上黎
巴打有冇搽開潤膚膏既習慣?

唔好quote圖呀
我好耐之前搽過 見無咩效就冇再搽了

你肚既皮膚望落好乾但係未見有嚴重增生
情況唔算嚴重

我建議你每日最少夜晚沖完涼全身搽一次
日頭覺得乾可以搽多d
無話用邊隻膏特別好
你試下邊隻用完可以保持皮膚無咁乾就keep住用
係要長期keep住保濕唔係用一排就可以停
以後情況變嚴重的話都有藥食
不過你呢一刻唔需要

多謝巴打建議
請問係唔係係藥房買保濕之類嘅膏?

係藥房買就可以
我會建議你試下st ives先因爲我自己用過
間間藥房唔同價錢啦
大約30-40蚊一大枝

如果你覺得唔夠潤就試下其他牌子
最緊要記得最少每日沖完涼全身搽
長期用先會知有冇效因爲皮膚新陳代謝無你想像中咁快

好嘅 感謝巴打
樓主用多啲潤膚膏啦
我之前小腿有輕微毛囊角化 又係皮膚啲麻煩嘢
好多皮膚問題都難根治 冬天特別嚴重
搽body lotion都紓緩到
有幾隻都唔錯
Vaseline蘆薈 Nivea藍色樽 重災區冬天極乾可以用娥羅納英
睇咗醫生聽下點講先 但body lotion點都要keep住用

Vaseline太油唔係好多人鍾意
如果樓主接受到既就夜晚用Vaseline日頭用cream
費事你日頭做野隻手油笠笠
同你一樣 但無去醫

冇得根治架 好似係
但哩啲係蛇皮唔係魚鄰?
男朋友手都有咁嘅情況
佢話細個有濕診 而家好翻會變成咁
唔知係咪你個種症
同你一樣 但無去醫

冇得根治架 好似係

係無架 基因問題
但哩啲係蛇皮唔係魚鄰?

西方叫魚鱗 中就蛇皮 應該
樓主用多啲潤膚膏啦
我之前小腿有輕微毛囊角化 又係皮膚啲麻煩嘢
好多皮膚問題都難根治 冬天特別嚴重
搽body lotion都紓緩到
有幾隻都唔錯
Vaseline蘆薈 Nivea藍色樽 重災區冬天極乾可以用娥羅納英
睇咗醫生聽下點講先 但body lotion點都要keep住用

Vaseline太油唔係好多人鍾意
如果樓主接受到既就夜晚用Vaseline日頭用cream
費事你日頭做野隻手油笠笠

男朋友手都有咁嘅情況
唔知係咪你個種症

我都係咁嘅case
我記得之前肚都有好少好少 不過R R下甩哂好番
睇番咁多位巴打都認為保濕最基本 樓主可以搵下蘆薈保濕啫喱 綠色圓盒 幾十蚊平平地一大盒 我唔知幫唔幫到你舒緩 但用黎保濕我覺得ok(我搽面) 要注意既係好多版本唔知係咪老番 同埋揀啲無酒精無咁刺激可能好啲 祝早日康復
男朋友手都有咁嘅情況
唔知係咪你個種症

濕疹因爲皮膚不斷發炎組織受傷
長期黎講係會令重覆損既位變深色
不過只要控制好濕疹d色會慢慢褪
睇嚴唔嚴重 通常都要幾年先完全褪哂
搽凡士林包保鮮紙訓會唔會好啲?之前睇濕疹個醫生叫咁做
我試下keep住搽cream先
多謝咁多位巴絲打嘅建議
我唔再回post啦
免得聽朝啲同學起身見到個post
原來呢啲係魚鱗症。。。
濕疹好返之後有啲位會好似樓主張圖咁 但係摸落皮膚係好滑 唔會凸起 一直覺得係色素沈澱或者斑
政府醫生話無辨法解決 上網睇過話果酸杏仁酸都有用 有無人試過係成功解決或者淡化到
搽凡士林包保鮮紙訓會唔會好啲?之前睇濕疹個醫生叫咁做

都係保濕姐
你鍾意包定唔包無所謂
最緊要搽
我木我想問我呢d係咪 呢排做野做到咁

巴打隻手有少少發炎
同手指中間好乾
係咪經常接觸洗潔精/化學野
保濕都無用 入面嘅色素都會係度
原來呢啲係魚鱗症。。。
濕疹好返之後有啲位會好似樓主張圖咁 但係摸落皮膚係好滑 唔會凸起 一直覺得係色素沈澱或者斑
政府醫生話無辨法解決 上網睇過話果酸杏仁酸都有用 有無人試過係成功解決或者淡化到

俾d時間佢
以前嚴重的話係會咁
不過通常慢慢褪
保濕都無用 入面嘅色素都會係度

未必 換左新皮應該會淺d
竟然有人討論
我成日用手整甩整損係咪好不智 近排少左 加強返補濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞