救命 有冇巴絲都有魚鱗症?

294 回覆
8 Like 2 Dislike
樓主我都有 女仔人家 由細到大都係咁 又係斷唔到尾 都成日好自卑 唯有狂搽cream博啲人睇唔到 我都好想斷尾 超困擾 皮膚成日都好乾 啲人成日以為我起雞皮同話我好乾叫我搽多啲cream!! wuuu
樓主我都有 女仔人家 由細到大都係咁 又係斷唔到尾 都成日好自卑 唯有狂搽cream博啲人睇唔到 我都好想斷尾 超困擾 皮膚成日都好乾 啲人成日以為我起雞皮同話我好乾叫我搽多啲cream!! wuuu

女仔好似唔會發病wo 只會有個基因傳比下一代
你地仲討論緊

女仔好似唔會發病wo 只會有個基因傳比下一代

會架 只係女仔有嘅機會比男仔少
樓主 我手腳大範圍都有 仲要女仔 已經好多年 好希望呢個po可以幫我消除佢地 睇過e生 一句帶過話黑色素消除唔到 冇得搞 夏天岀街冇著過短袖 好怕一世都咁 冇人要 樓上既a酸有冇人有多啲資料同係咪帶係有用 係既話我會即刻狗衝 有時望到其他女仔白白淨淨帶係好羨慕喔

希望有人發明到可以根治嘅辦法
其實睇巴打相覺得唔嚴重 睇e生加睇下有乜護膚岩自己可能會快d好返 加油

多謝巴打
原來呢啲係魚鱗症。。。
濕疹好返之後有啲位會好似樓主張圖咁 但係摸落皮膚係好滑 唔會凸起 一直覺得係色素沈澱或者斑
政府醫生話無辨法解決 上網睇過話果酸杏仁酸都有用 有無人試過係成功解決或者淡化到

俾d時間佢
以前嚴重的話係會咁
不過通常慢慢褪

已經好多年喇

我就係依隻
佢唔會有一塊塊皮 好平滑 但會睇到好多黑色素同白色裂紋 佢都係魚鱗症一種 屬於輕微病患 google 左又叫乾皮症

所以我先話要用有尿素(尿酸)既cream 用開好左好多

你算唔算嚴重?用咗幾耐有改善

咩位最嚴重
原來病黎 袋底成日都係咁
呢種比起濕疹牛皮蘚已經舒服好多啦
利申:有濕同牛 痕到仆街又有疤
會隨著年齡開始無 雖然無感覺 但真係好核突 我腳跟上面就有巴打個肚個款係隻腳到 天生 不過愈大個會無咁嚴重
天生 小學成日比人笑

絲打你已經好過我
毛囊角化
以前都有魚鱗症 仲比男同學笑哈密瓜
依家算得返腳踝對上有輕微魚鱗症
但毛囊角化依然繼續
依家買左啲曼秀雷敦同小林製藥針對毛囊角化既藥膏搽
我諗絲打你個case算輕微 應該好快搽得好
下個月去日本打算買埋啲有尿素既lotion返黎搽
睇過shiseido好似有
有冇巴絲有其他推介

我都有買 都唔覺有用 而且又細支 好困擾 醫生話無得醫 到三十幾四十歲就會無 我羨慕其他女仔白白滑滑

咩位最嚴重

手 腳 肚囉 而家係香港因為呢到濕啲算好左 之前係加國果邊住 好乾 每日搽幾多幾密cream都見到啲紋... 我媽成日笑我龜裂 但其實係佢遺傳比我
你地曬太陽會點?
會唔會易紅,易甩皮?

我基本上一曬就就甩皮,易紅易黑
好驚特別易有skin cancer,但我又鐘意曬鐘意黑

咩位最嚴重

手 腳 肚囉 而家係香港因為呢到濕啲算好左 之前係加國果邊住 好乾 每日搽幾多幾密cream都見到啲紋... 我媽成日笑我龜裂 但其實係佢遺傳比我

以前我都有但無乜理, 之前有一派嚴重左直情甩皮 而家有時都要keep住搽cream同埋睇中醫, 因為仲有其他皮膚病

利申: 巴
樓主我都有啊
猶其係腰部圓圈範圍,仲有手,腳
以前有
根治左

點根治?
本身嚴唔嚴重?

原來係病黎
幾年前開始有,一路以為乾冇理到
成因係咩?其實自己都覺得好核突
係咪多啲搽cream就可以好轉

咁搞笑幾年前先開始有?
我印象中 小學就有,依家2X
有冇人會個頭好乾多頭皮

冬天落雪咁囉

有無方法解決 刷cream落個頭又好怪
新鮮百合浸水過晚,百合:水=1:10

試下用嗰啲水搽
樓主唔洗擔心,中醫有得醫的
有魚鱗症同毛孔角化症留名
屌點解要遺傳到我啲皮膚冇忽靚?

好慘 我同你差唔多 我仲要係絲
樓上個d係巴打都無咁慘
女仔皮膚好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞