【李家超】當年徐步高案究竟有咩秘密?

358 回覆
1122 Like 12 Dislike
又真 同黃圈都無關
唉 你地繼續
唉 你地繼續 討論到下一步攻擊身份 就已經無野討論
咁你走啦傻閪
得警方先會知,咩編號果d又冇又唔查出黎公佈

佢只係提出一個陰謀論假設徐步高同梁成恩失槍冇關系,會唔會地盤果支先係有關系呢

警方唔透明 態度又急進想盡快結案推哂上徐步高度 用死因庭為刑事案定罪種種都令人想入非非
有咩好走,就算佢係呀sir,佢只要有point討論反對意見都冇問題

唔通成個post自己同自己係度打飛機係呀係呀好可疑 咁樣推十幾頁有咩意思
佢本身已經假定咗徐步高係劫匪重可以討論咩
再者佢覺得唔應該為咗反比卡超而討論徐步高
其實睇返個時間線都好可疑, 01年兩單案之後正正就係比卡超開始上位,02-03佢就由總警司保送又上處長

之後06單野搞掂再升
我自己覺得丁利華單野都好可疑
可能同徐步高有關
但丁利華真係去左行山,就算唔係意外可能佢比黑幫尋仇

點樣咁大一步link到黎徐步高度?
返緊工
放工再傾
個名都劇透哂
除暴go
我覺得佢都有一定關系先會出現係當晚既隧道

至於佢係孤狼又係一個大膽假設黎
佢同馮建民係咩關係?
06年馮建民就開始收皮
張素描似冼家強多過徐步高

之前唔知睇youtube片定邊度
都有講過話似冼
同埋個打劫友講廣東話係正音,但徐步高係有鄉音,呢度都冇可能
呢單案好懸疑
仲有梁成恩單 case
打電話話有嘈音嘅人
都係冇鄉音
有冇人話我知徐步高有咩誘因去打劫銀行

例如經濟狀況
香港中通社三月二十三日電 轟動全香港的尖沙咀警員槍擊案二十三日在東區法院死因庭繼續展開死因研訊。一名軍械法證師作供時稱,由於在尖沙咀槍擊案現場找到殉職警員梁成恩的失槍經已生鏽,影響彈殼上的痕跡,因此不能肯定梁成恩及恒生銀行巴籍護衛被殺案,與尖沙咀槍擊案是否涉及同一枝槍。

軍械法證師表示,經過檢驗後,只能證實擊中殉職警員梁成恩和巴籍護衛的子彈彈殼痕跡相同,是出自同一枝槍,但就不能肯定這枝槍是否梁成恩的失槍。而尖沙咀槍擊案找到的梁成恩失槍,槍的表面和槍管經已生鏽,因此子彈發射出來的痕跡,與之前兩宗槍擊案不完全吻合。但可以肯定,三宗案件所射出的子彈都是軍裝警員常用的點三八口徑子彈。

死因庭今次研訊把去年尖沙咀槍擊案、六年前警員梁成恩在石圍角村遭槍殺案及荃灣麗城花園恒生銀行劫殺案一並處理。據了解,梁成恩在二OO一年三月,於石圍角村石桃樓梯間執勤時被搶槍、旋被頭轟五槍慘死。這枝失槍被懷疑與恒生銀行槍殺巴籍護衛案及尖沙咀槍擊警員案有關。

梁成恩的失槍在尖沙咀警員槍擊案中出現,疑凶徐步高一直被懷疑用這枝槍槍殺同僚。不過,槍彈殘留物專家作供時說,不能百分百確定徐步高在案中有沒有開槍,或是用哪一只手開槍。

這名槍彈殘留物專家稱,在徐步高的左右手及殉職警員曾國恒的左手,均驗出有槍械發射過程的遺留物。他表示,這可能是因為曾經開槍、近距離中槍、接觸過槍械或彈藥等因素所致,因此不能百分百確定徐步高有沒有開槍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞