英國街訪談蘋果日報被逼停運 有中年人說:我們虧欠了香港

237 回覆
857 Like 18 Dislike
我估 如果蘇聯 喺歐洲嘅影響力大咗 英國自己都唔安全
https://medium.com/@julianho/%E9%99%B7%E5%85%B1%E5%99%A9%E8%80%97%E5%98%85%E5%89%8D%E5%A5%8F-%E5%AD%B8%E7%95%8C%E6%94%AF%E6%8C%81-%E6%B0%91%E4%B8%BB%E5%9B%9E%E6%AD%B8-e49cb7ac9011#_ftn12

即使當時班學生領袖有住「民主回歸」嘅崇高理想,但主流學生並唔認同佢哋嘅立場。喺1983年9月,因為英方喺談判入面一直拒絕放棄香港主權,中英談判陷入僵局。香港爆發信心危機,港元匯價暴瀉,香港到處都出現恐慌性嘅物資搶購潮。港大、中大、理工學院嘅學生會抱住促進談判進程嘅動機,聯合對戴卓爾夫人發表咗封公開信(是為「戴信」),對英方立場同埋港英殖民統治作猛烈抨擊:

當時英文報章Hong Kong Standard對戴信嘅轉載。圖:1983年10月16日Hong Kong Standard。
我哋見唔到(英方)承擔「道德責任」嘅任何具體行動……一直有人話中國唔會接受喺香港推行民主改革。但係好諷刺嘅係,喺歷史入面我哋睇到嘅係港英兩局議員先至係一直以嚟香港民主化嘅最大阻力。([W]e have not yet seen any concrete actions in fulfilling the “moral obligation” […] There has been a rumour here saying that China would not accept a democratic reform in Hong Kong. Rather ironically, we found from past history that it was the members of the two Councils who have been the concurrent obstacles for democratization in Hong Kong.)[47]
當時支持「維持現狀」嘅港英行政局亦都俾佢哋形容為「臭名昭彰嘅枱底交易政治」(notorious secret politics)。依幾個學生會好似企咗喺中方立場講野:
我哋覺得我哋有好大嘅義務去到講出我哋嘅意見,因為我哋係喺度扎根嘅中國人。……香港人最關心嘅就係唔好令佢哋嘅生活方式同埋生活水準下降。……眾所周知嘅「港人治港」嘅計劃,就係喺中國掌握香港主權嘅前提下,等於「維持現有制度」。……一直以嚟中國嘅統一都係中國嘅理想。……必須強調相比起經濟利益,中國更加重視佢自身嘅聲譽。……好明顯,中國係唔會畀外國人喺佢嘅「家」事上插手。依樣野係一直以嚟中國家庭同埋中國政治嘅傳統同邏輯。([W]e feel a strong obligation to voice out our opinion, for we are Chinese rooted in this place. […] [T]he major concern of the people of Hong Kong is to have no drastic change in their lifestyle and living standard. […] [T]he renown “Hong Kong People Ruling Hong Kong” programme, which presumes that China should uphold the sovereignty, means “to maintain the present systems and lifestyle”. […] China’s unification has long been one of her national ideals. […] It must be emphasized that China treasures national prestige more than economic benefits. […] it is clear that she (China) will not allow foreigners to interfere with her “family” matters. This has been a long-established tradition and logic of Chinese family and Chinese politics.)[48]

AND

https://www.facebook.com/hkusupage/photos/a.524347740957062/637432372981931/?type=3
agree.....

我唔認同英國人欠香港好多.
當年英國同清國因為貿易戰爭, 清國輸左, 割出香港. 百幾年後, 英國見有政治需要還香港俾中國, 中華民國又唔敢要, 當然係支共國要. 以前歐洲, 貴族之間打仗之後, 割地和談係好正常.

我係上面貼左當年香港大學生係80年代初公開小尻英國ge不平等條約, 而香港人亦no action.

英國97年走, 留左一筆錢俾HKSAR, 留低有法治, 相對公平&廉潔社會. 24年來自由同法治俾支共一步一步強姦, 香港人只係用和理非方法反抗, 有人唔認同和理非, 所謂民主派傳媒就搞尻佢地.
唔好高估香港人勇氣.
一個港督都肯落地去精神病院視察,依家特首、國家主席做啲乜嘢?
80年代初, 香港邊有咁大民怨....? 80-83年, 個時經濟唔差, 香港人仲自大 笑英國人窮.
粵語喺30年代之前用咩字 粵劇劇本唔通之前都唔用紙記錄?
粵劇用咩字同香港民族有咩關係
用阿拉伯文的穆斯林鄭和咪一樣做了中華民族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞