英國街訪談蘋果日報被逼停運 有中年人說:我們虧欠了香港

237 回覆
857 Like 18 Dislike
但中共立國時話唔認清廷同中華民國嘅條約 即放棄咗香港主權嘅申索 但1971-1972年 台灣走咗之後 中共趁聯合國表決殖民地獨立嘅法案 趁機攝港澳落份幾千頁嘅文件 側側膞 唔多覺 港澳獨立嘅權利就被剝奪

所以我成日提七八十代嘅大眾識字率 仲有公民教育水平(唔係就咁做好公私德教育 唔好隨地吐痰之類就得 公民教育唔止咁) 如果市民冇足夠基礎知識 只會好似我上面嘅 個friend 嘅父母解極都聽唔明香港嘅政治 更加唔好講聯合國咁大事件

我覺得香港公民教育起步太遲 我老母嗰時常識堂冇教選舉 我有 唔怪得鄧蓮如話起錨太遲 如果60後嘅學校常識有2007年小學常識書公民單元嘅水平 情況會好唔一樣 (當然香港早年嘅民主發展已經被中共阻撓)
同埋老實講香港只係個殖民地,人地同你冇咩關係,佢地大可以搵完錢就走,冇義務付任何責任,所以連登仔戇尻仔好心學下感恩唔好日撚日日落帝國
但到底有幾亂
等睇崇英撚話英國冇欠香港
當時好多人奶支那
真心覺得回歸祖國懷抱
問下工聯會
而家英國有心重振雄風,香港人冇咁大中華膠,條件成熟過嗰陣好多
屌 又係菠蘿會 真係搞搞震 冇幫襯 有破壞 冇建設 97後賣工人賣到痴線 集體談判權死喺佢地手上
舊個批大陸落黎 講緊97前
都係避中共
新嘅個批大多只係貪著數
而祖籍香港嘅中年到老年就大中華膠
後生以我識就港豬懶理性 同 本土各參半
有一個講法話 八七年港英自己都做假民調 去移交推進

我覺得英國的確有欠香港 但比較好多人想像中少 都比親英派想像中多
其實很大程度係香港人自己唔爭取
果時得番香港獨立或比中国統一呢二條路
要獨立 就要民意
當日百萬人上街悼念六四
都唔百萬人上街爭取獨立

Sovereignty 無左 其實即係淪陷

赤化其實已經遲左好多年
可以查下5-60年代嘅村校嘅老師 我見吳靄儀話佢讀書嘅時候 村校老師係南下文人 反共 而當年有爭論到底喺英文/教會學校讀書係咪背叛自己文化喺爭論 60年代form 4嘅佢去中國學生周報投稿為喺教會學校讀書嘅人辯護 大中華色彩都好強 結果家長要去見校長 叫佢唔好寫

由此可見到80年代之前香港人嘅意識形態 但當然只係局部嘅真相(唔係話受訪者講大話 而係新聞鏡頭外嘅畫面為何) 所以我先問1980年嘅調查有幾大嘅廣泛性 事關我見有唔少人可能連「到時我都死 唔關我事」都未必係 而我從來冇咬定話當年嘅人係大中華定本土港獨 而係一個疑問 唔好諗住屈我大中華
戴卓爾係話,全香港人都欣然接受,你係唯一例外
咪戇鳩
當年想"回歸"嘅係少數
你睇民調就知
肥彭都比人問過點解唔就主權移交搞公投
肥彭反問記者如果公投決定唔移交點算?

英國佔領香港後將原來係中國人嘅香港人改造到同中國人唔同晒
特別係共產黨勾結外國勢力顛覆國家之後 個鴻溝係係越黎越大

但英國為左換取自己利益而將呢班已經唔係中國人嘅香港人移交比中國,而且過程係香港人無say嘅

英國係欠左香港人
欠左香港人一個公投
一個獨立自主嘅機會

咁都咁多正皮
d 90 00 後真係
如果到今日仲未還, 我估應該比左膠屌撚死
就會用美國印第安人做比喻, 話white supremacy
一個國家死十萬人,國內會反戰叫唔好送自己人頭。
另一個國家死二百萬,會變多三百萬人出嚟當兵。

一個國家會拎啲戰爭相叫好慘好慘,呼籲敵人都係人,大家放低槍唔好打啦,和平割地比返敵國咪算囉。

另一個國家會拎啲相叫好勇好勇,醜化敵人唔係人,驅除韃虜還我河山,要攻入黃龍笑飲匈奴血。

兩邊戰意邊有得比。
因為他們太單純天真 唔知道支共的邪惡
唔係有個講法,而係真
解密文件顯示,當年英國買中共怕,就算面對香港人明確要求88直選,因為中共講明唔接受香港民主化推行直選,如果唔係就會視為港獨,英國先造假民調,同埋壓制直選訴求
後尾8964,英國先知自己笨柒左,就推玫瑰園計劃、91直選、居英權計劃等等嚟安定民心,到肥彭嚟香港,就直頭推政改加速民主化步伐,可以話,肥彭政改後嘅三級議會係香港最民主嘅時期
信乜鬼
中英聯合聲明就係傾唔掂數嘅產物嚟
其實要講大中華色彩
我諗大多數人唔多唔少都有
唔洗講80年代之前
睇返北京奧運個陣就知咩料
個陣大中華色彩 中共偷換概念情況冇咁嚴重
國 黨 華人 至少冇依家咁三為一體
唔係下下傷害民族感情掛係口唇邊
要講到真係區分各種意識形態
係去到高鐵呀 皇后碼頭個排開始見到本土意識個頭 (777政績)
跟手習近平上台 開始戰狼
將所有野都13億人民感情
呢幾樣野先開始洗走香港大中華色彩
本土意識就係呢個時候上位
你依家仲見到係大中華膠嘅個啲係入左血

題外話 你問我 我個人真係唔覺得大中華色彩有咩問題
咁多年歷史文化留落黎 我係覺得要尊重 學習同保留
只不過係有人要將呢啲拉埋同黨國混為一談 (you know who)
先令到有人包括我 想同大中華色彩劃清界線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞