英國街訪談蘋果日報被逼停運 有中年人說:我們虧欠了香港

237 回覆
857 Like 18 Dislike
依啲唔叫天真,叫on9
天真係指心地純真,性情直率,沒有做作和虛偽

佢地叫柒
彭定康還回憶了自己擔任港督最後日子裏所記憶最深的一件事。
他說,在離任前的最後幾個星期,他曾去視察了一個精神病院,一位穿著三件套西裝的男患者走上前對他說:"總督先生,我可以問您一個問題嗎?"
這位病人說:"你總是告訴我們,英國是世界上最古老的民主國家之一。那您能否向我解釋一下:為什麼你們把香港移交給一個最大的極權國家都沒有徵求一下香港人民的意見?"
彭定康說,雖然這段對話發生在精神病院,但是這卻是"香港最有理性的問題"。

大英帝國幾時可以出兵攞番香港拯救活喺水深火熱中嘅英屬子民
佢個香港歷史觀係咪早過1841 佢話粵劇係中國大陸嘅文化 我即刻問佢1900年嘅香港都有 佢唔答我
問題係我見佢以前都好似唔係咁癲 佢係咪受咗啲咩刺激
佢最好笑係香港話就係香港話。粵你老母閪。同支那狗唔同語言喎
核時代啦
泊架核潛係維港
驚閪呀
按佢嗰條思路行走 所有香港文化都要推倒重來 我係共產黨真係多謝晒 感激佢都嚟唔切 我唔敢諗如果香港獨立之後係俾佢呢類人做政府首腦會發生咩事 梁天琦絕對唔會咁邏輯不通
佢係極端小粉紅嘅黃色版
縮低5+1再講
當年見死不救
剩係班有錢人有權力既人先有BC
唔俾咪搶,香港喺正支那隔離,要搶有幾難?
其實冇話虧欠唔虧欠
只要全部人都知道邪惡係獨裁同強權者呢個方向
基本上就可以解決好多問題
司徒華呢條撚樣
台灣隔撚住個海又有美帝保護
香港得半條深圳河炸
南面仲要支那水域,糧食水源又好多由廣東入口
水陸兩軍圍撚住你加斷你水都夠啦
仲要美帝唔支持,英國殖民地又無晒點樣山長水遠保香港呀,打個阿根廷都咁辛苦會可以保護到香港唔俾支那搞?
上面重話香港人係大中華膠,錯嘅嘢都咁多正皮
咪講撚咗美帝個時支持支那囉,英國會敢唔聽?
仲要之前支那先打完韓戰越戰,你覺得佢會唔敢?

打仗都要講勝算,英國嘅勝算係0仲當支那打?你on9架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞