英國街訪談蘋果日報被逼停運 有中年人說:我們虧欠了香港

237 回覆
857 Like 18 Dislike
係, 但當時英政府太信任中共, 而香港好多政客又一樣, 變成咁樣

我最深刻係李柱銘, 佢在關鍵時間都狂撐中共, 然後佢坐監前又瘋狂攻擊阿侵, 支持拜登

佢當時又係代表香港人, 參與中港聯合聲明的商議

呢個人真係一生都係錯, 錯到自己坐埋監
李柱銘咪又係司徒華之流
冇話虧唔虧欠既,當年無論係英國本身國力既角度 或者比香港人(當年)自己揀,結果都一定交比中國。

英國冇力守住香港
香港人亦仲係大中華膠
唔係冇,只係當時一係走一係等死,根本得少數人想本地獨立
李大狀好似緩刑
當時既感覺, 係真係信中共會打香港既.
不過而家睇返, 根本就係嘴炮. 就算果時話事既係軍閥出身既鄧小平都係咁話
嗰時俾泛民洗腦. 大中華膠.
嗰時資訊唔發達. 控制晒TVB,ATV. 東方,天天呢D大媒體. 就控制晒成個香港既輿論
唔係話真打,而係佢就咁有呢個威脅存在(可能得閒嘴炮下 解放軍係深圳熠熠癢癢下),香港作為金融中心都會好受影響。

而英國冇乜能力去話比資本聽「完全唔洗驚d威脅」
咪撚on9 原住民最愛國
84年金乜鬼融中心啫...仲係工業城市 仲唱緊工廠妹萬歲
主要係當時美國聯中抗蘇
香港咪作為大禮囉
如果係今時今日先係條約到期日
我敢話香港唔會易手
英美一定軍事介入
自己去圍村走一轉再驗下腦啦
又一條五毛
真係大中華就唔會有移民潮啦
呢條片幾個鐘頭先比人屌完嚟 你又攞返上嚟講
大中華膠成日一廂情願認為只要自己認同自己嘅身份中共就唔會對付佢哋,但對中共黎講民族主義只係一種工具如果有一日民族主義影響中共權力穩定相信又會再黎一次上山下鄉,將支持者當成condom用完即棄
唔好再sell埋啲支那濕鳩學者
佢只係一件支那陳雲,你班白痴仔又喺度做神
難民潮50年代先開始 你不如講吓50年代之前香港有咩本土意識 有啲乜嘢算係香港文學之類 係出版早於50年代難民潮 如果真係有唔會咩痕跡都冇
一般認為香港本土意識其中一個開始興起係六七暴動之後嘅香港節 經典代表有 商台合唱團嘅香港之歌 連登都有post

另外香港本土文化建立建設都同佢哋有關喎 倪匡都係走難 唔通佢嘅文學又唔本土 小思又唔係 也斯又唔係 咁冇嘢係㗎喎
https://www.yearbook.gov.hk/2001/chtml/04/04-01f.htm

雖然80年代初 香港未必係國際金融中心 不過金融業 都佔gdp唔少比例

80年代冇人唱工廠妹萬歲㗎啦
不過老實講嗰班圍村人佢哋都只係牆頭草 以前同英國關係唔錯 後來奶共 所以佢地應該只係忠於自己 可以從吉慶圍事件睇到 打時搵咗寶安東莞嘅人 輸咗之後 冇咗鐵閘就申訴 都係為自己 冇話中英定香港 以上政治光譜同身份認同都唔適用於佢哋
真心好想知阿姨點睇廣東難民潮之前嘅香港 佢到底對香港 1841-195X嘅歷史熟悉到咩程度 佢係咪有做開香港研究
當時有支那勾結美帝勢力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞