海外都可以睇到新港產片 + 港產片討論(12) (手捲煙 / 殺出個黃昏 / 濁水漂流 / 遺愛)

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
有無清今晚睇桂治洪
https://fb.watch/6waR7fTNfn/
《濁水漂流》絕密刪剪片段:圖書館篇
原來完左
比左10歐淨係睇左一套拳王
諗住今日睇埋手捲煙
有d sad 成場懷疑得我一個知謝票
冇人問問題
星期六(3/7)票房
手捲煙 $34.0萬 (累積$577.2萬) 第4
濁水漂流 $8.4萬 (累積$602.4萬:破600萬) 第9
遺愛 25大不入

source: 電影 · 痴 · 看
https://www.facebook.com/106692391252716/posts/282099217045365/
早知我問多幾題
我睇
謝票有無觀眾想問問題
未有 咁我問咗先
問咗n+1
夠鐘 今日問題時間大致上係咁
係個主持問咗十幾條
話說平時睇戲好怕人無端端笑
係到想斬人果種

今日睇殺出個黃昏勁多叔叔姨姨去睇
差唔多由頭笑到尾
雖然知佢哋都係睇四哥bobo姐
但係我又一啲反感都無
感覺好似陪緊佢哋重溫後生果陣咁
個感受幾得意
鮮浪潮影後談反而可以再好啲
整理下再講
前幾日入場又係好多叔叔姨姨 感覺幾新鮮
都係
但係今日個感覺又幾得意
可能平時睇港產片嘅觀眾羣平較後生
今日個感覺有啲似陪屋企長輩睇電視咁
幾親切
尋日圓方個場完場q&a 長日漫漫攝影同假日導演係電影中心趕唔切去圓方 主持人同ateh監製R左15分鐘嘢講

btw, 淨睇四部得獎短片, 天下烏鴉>Ateh>假日>長日漫漫
Ateh: 成熟克制,主僕關係有啲帶返去《淪落人》嘅感覺,有啲場口一句對白已經觸動到人,幾好
長日漫漫:前半段留白位有追看性,後半段攤牌場面就泄哂道氣,普通
天下烏鴉:有種好古怪嘅節奏,偶而造作,但整體個tone係統一而獨特,呢樣係可貴亦都好睇
假日:非常鍾意短片入面拍屋邨街景嘅畫面,導演對生活及空間細節係有sense,希望導演下部短片會保持到呢份觸覺
不過我估個氣氛唔同嘅
雖然我未睇殺出個黃昏
我覺得濁水係有笑位
但未至於可以笑十幾廿次
好少見成間院七成左右滿
後生兩隻手數得哂
估唔到銀髮族都有留意港產片
滿足
就係想講呢樣嘢
因為其實都知好多時
未必能夠齊腳
之前覺得冇乜問題
但係今日偏偏最想知個創作理念果兩套
長日同烏鴉都冇代表嚟
先發現好似有啲失落
我明有啲強人所難
不過去到巡禮 可以嘅話
副導或編劇之類出嚟講下都好

我自己就排天下>長日>ateh>假日
長日背景定will關係都描寫得含糊而不白
但係家姐果幕 我反而真係有感而發
反而佢攝影我又冇乜特別感覺

長日背景係四套最輕浮
但係對我嚟講真係贏果幕

天下烏鴉真係要睇受眾
以不現實去講現實
以小眾講大眾
感性而理解嘅會好受
黃昏都有笑位嘅
同埋有啲位少少令我諗返起打擂台
《手捲煙》都破600萬
同《濁水漂流》嘅黃金交叉出現喇……
(當然,係預咗嘅,畢竟《濁水》係三級片,客源已經差一截)
https://www.facebook.com/123371074399893/posts/5738963856173892/
https://www.hkfilmblog.com/archives/82747
唔知<糖街製片廠>幾時上呢
其實破600算唔算有喜出望外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞