海外都可以睇到新港產片 + 港產片討論(12) (手捲煙 / 殺出個黃昏 / 濁水漂流 / 遺愛)

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
我覺得頂盡700
琴日2刷完
笑死我
隔離po講緊我上次同hater
講遺愛段嘢
不過feel到個樓豬都係肉緊港產片
邊個po
https://lih.kg/2600128

港片區原來都有收視率
我都打返段字俾佢睇
我覺得套戲要求唔同 定位唔多
觀感會有好大分別
睇印度片預咗佢9嚟
只可以講佢講嘅都有佢道理
但係target錯咗對象

又中咗太保講果句說話
樓主收咗火 明事理既人
Btw 今年鮮浪潮連播4套咁睇 都幾好睇
可能因為今年高質
出動喇朋友你都識
過幾日睇天下烏鴉
星期四(1/7)票房
手捲煙 $42.5萬 第4
濁水漂流 $9.5萬 第10 (累積$588.4萬,會唔會破到600萬?)
遺愛 25大不入

source: 電影 · 痴 · 看
https://www.facebook.com/106692391252716/posts/280627700525850/
原來我都睇過唔少以為係睇得好少
都睇咗假日 同 氾濫唔買飛了 留俾其他人
好無聊咁用電影痴看個fb page統計上半年港片(部份合拍片)嘅票房,
比大家睇吓而家本土港片嘅基本盤大約係點 (計到最後上榜個日嘅票房)
截止31/6/2021, 2021年上半年香港電影票房成績:
拆彈專家2 $1,946,900
一秒拳王 $17,021,000
狂舞派3 $8,720,000
真三國無双 $6,497,000
不日成婚 $6,010,000 (from wiki)
濁水漂流 $5,787,000 (上映中)
手捲煙 $4,774,000 (上映中)
感動她77次 $4,326,000
金錢帝國追虎擒龍 $4,094,000
緊急救援 $2,055,000
花樣年華(4K重映版) $1,540,000 (上映中)
逃獄兄弟 $1,257,000
二次人生 $1,727,000 (上映中)
我的印度男友 $1,180,000
好好拍電影 $856,000
等一個擁抱 $723,000
總是有愛在隔離 $694,000
遺愛 $682,000 (上映中)
除暴 $268,000 (上映中)
在星空盡頭等你 $149,000
我要做特務 $120,000
感動得上轉1/3
新電影男女facebook 都做咗上半年盤點:
2021上半年粵語電影排名(HKD):
***** 過一百萬票房有14套 *****(2020年11套)
第18位:【遺愛】$682,397 (上映中)
第17位:【等一個擁抱】$722,869 (上映中)
第16位:【總是有愛在隔離】$792,671 (上映38日)
第15位:【好好拍電影】$882,644 (上映87日)
第14位:【我的印度男友】$1,117,608 (上映中)
第13位:【夜香•鴛鴦•深水埗】$1,134,905 (上年上映、今年落畫)
第12位:【逃獄兄弟】$1,271,430 (上映35日)
第11位:【花樣年華】$1,468,310 (經典重映,上映中)
第10位:【二次人生】$1,726,628 (上映中)
第9位:【金錢帝國: 追虎擒龍】$4,097,079 (上映45日)
第8位:【感動她77次】$4,331,004 (上映41日)
第7位:【手捲煙】$4,774,329 (上映中)
第6位:【濁水漂流】$5,786,549 (上映中)
第5位:【不日成婚】$5,862,075 (上映70日)
第4位:【真•三國無雙】$6,511,479 (上映42日)
第3位:【狂舞派3】$8,740,361 (上映91日)
第2位:【一秒拳王】$17,039,731 (上映109日)
第1位:【拆彈專家2】$19,479,491 (上映74日)

2021上半年國語電影排名(HKD):
第8位:【親愛的房客】$786,382 (上年上映、今年落畫)
第7位:【消失的情人節】$1,073,600 (上映42日)
第6位:【秘密訪客】$1,458,589 (上映35日)
第5位:【無聲】$1,529,610 (上年上映、今年落畫)
第4位:【緊急救援】$2,056,751 (上映50日)
第3位:【唐人街探案3】$2,379,825 (上映49日)
第2位:【懸崖之上】$3,625,040 (上映59日)
第1位:【你好,李煥英】$3,669,084 (上映78日)
https://www.facebook.com/groups/newmoviemenwomen/posts/211769447359287/
終於睇左手捲煙
4套入面最鍾意呢套
光芒乍現﹕香港電影新動力《給我1天》烏甸尼映後談

https://www.youtube.com/watch?v=-0nYGaI1nFA
呢套係名威發行
都唔明點解收埋兩套日本片《午夜天鵝》、《看不見的愛》唔上,走嚟上呢套先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞