Toronto >>>>>>>>> HKU >>>>>>>>>> UCLA/UCB

169 回覆
19 Like 37 Dislike
你係講non-jupas定jupas
Thx
所以ANU/USYD/UM 或者加拿大不考慮?
你諗多咗
你望吓master d大合照
應該講 去美國要考美國嘅標準考試先可以話比較有力去競爭 佢哋更加鍾意收d學生考佢哋自己嘅標準考試 例如TOEFL嘅要求會低過IELTS
一般美國top U如果考IELTS最少都要有7甚至7.5
加拿大而家新個移民政策都幾好用
我覺得可以一戰 而且之後都可以當跳板去返美國master考gre
澳洲我覺得算數啦
申請費都晒錢
邊度有大合照
連登: 比錢就入得
你自己去啲學校網睇吓
個個喺度懶醒吹毛求疵
其實如果講理工科 清華大學同UT UCLA/UCB有冇得比
我會排ucb>utsg>清華
成班即刻懶醒衝出黎show off見識,連登仔最叻就係咁,認唔切叻咁,一見到小小自己識嘅嘢就要即刻扮大袋show off次次見親我都即刻想媽叉佢地
我都係覺得 Oxbridge 嘅排名,資源點都勁d,G5 其他都同加拿大相若
唯一壞處係3年制冇得double major
當然應該兩邊都報哂之後揀offer
冇用英文出paper已經輸咗
人地係用英文出paper架 雖然唔係全部 但係入面大部分係留美留歐翻黎 同埋佢哋用好高人工去請一d大牌prof過黎
佢哋資金一定好充足 有舉國體制支持
大陸985排到前1QS 100都有一定嘅paper係英文發表
Private 反而會adjust啲成績喎
若果清華真係夠強, 大陸就唔使驚美國科技制裁啦。
大陸並不怕 有反制裁
Okay

識人個度教
有, tsinghua歐美都有一定reputation, 但入面D facilities唔知勒
有人話清華嘅設備可以吊打歐美中高等大學
俾買咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞