Toronto >>>>>>>>> HKU >>>>>>>>>> UCLA/UCB

169 回覆
19 Like 37 Dislike
多倫多大學
多倫多大學曾教育過3名加拿大總督、4名加拿大總理和14名最高法院大法官。據2006年統計,多倫多大學教授中包括美國文理科學院外籍院士15名(佔加拿大總數65%),美國科學促進會外籍院士20名(佔加總數28%)。並在1980至2006年間,累計獲得蓋爾德納(Gairdner)基金會國際獎11次(佔加總數52%),被授予古根海姆研究員頭銜44人(佔加總數44%),英國皇家學會外籍院士16人(佔加總數42%),美國國家學院外籍院士10人(佔加總數36%)及斯隆(Sloan)研究員23人(佔加總數30%)。截至2019年,多倫多大學累計有10位諾貝爾獎得獎者、5位圖靈獎得獎者以及94名羅德學者。

香港大學
香港大學,簡稱港大,是香港的一所公立研究型大學,大學本部位於香港島中西區龍虎山。香港大學成立於1911年,並於1912年3月11日正式辦學,是香港最早建立的高等教育機構。成立之初,更是大英帝國在東亞成立的唯一一間大學,現時屬於「QS世界百強大學」教育過孫中山-中華民國奠基人,被尊稱為「國父」。就讀於香港華人西醫書院(即現今為香港大學醫學院)。陳少白-中國近代革命家、孫中山革命同志傅秉常-中華民國駐蘇聯大使、中華民國司法院副院長。林謀盛-中華民國陸軍少將、新加坡民族英雄,畢業於香港大學商學院

UCLA
UCLA Forbes 美國國內 38
國家元首 UCLA : 0

經cc就入到UCLA/Berkeley ,最緊要係畀得起貴學費。
ut易入過hku好多
唔好玩 ut 呢啲垃圾u都好吹奏
ucb/ucla 有諾貝爾獎得主
ug的確係 但係pg就唔係
master 係咪好難入
CU grad 岩岩過3夠唔夠做
想帶岀d 咩
如果唔喺u of t主校區度讀呢
搭單問UBC Okanagan o唔ok
佢哋master因為位比較少 所以比較難入
可以考慮去美國 美國大學比較多 容易入過加拿大
人唔笑狗都吠 港大起碼都叫成堆支那高考狀元高材生撐住 UT 班國際生連正常英文sentence structure 都唔撚識啊陰功
得中大有total 3個Nobel Laureate同一個Fields Medalist,高錕,Mundell同某個書院院長有Econ Nobel Prize。Plus丘成桐呢個Fields Medalist
佢地拎獎既研全部係英國同美國做,關香港咩事
UT 易入難出
完咗year 1 year 2 每年一定篩走起碼1/4 以上人
勁多人中途trans U
Grad 到嘅係有料嘅
UT俾grade同香港相比點樣
佢哋有咩grade inflation
丘成桐宜家去佐搞清華大學
宜家清華大學不斷挖名牌教授過黎
講到hku唔收asso ive 仔咁
的確 犀利嘅人大部分都係歐美訓練出黎 ug教嘅嘢全世界都差唔多 但research就唔同講法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞