Toronto >>>>>>>>> HKU >>>>>>>>>> UCLA/UCB

169 回覆
19 Like 37 Dislike
research 講funding
香港呢廿年來批funding班人得啖笑
ut都有分唔同分校架
佢哋篩好多人係因為有一部分人係做假學歷根本唔達標同埋入到大學又唔好好讀書 當然會被篩
其實你話想grad又冇想像中咁難 要睇你選咩科 容易讀嘅科就唔曬驚會被篩
香港係點架
點解中大唔俾佢畢業
去ucla ucb 年年grad 得好開心
3.7 輕鬆
原文係問,有無呢個級數嘅教授係香港嘅大學任教,我咪話有囉,佢地的確係中大做教授。但我無話佢地d prize係同中大掛鉤。大家覆人之前follow下人地嘅問題先
原文係問,有無呢個級數嘅教授係香港嘅大學任教,我咪話有囉,佢地的確係中大做教授。但我無話佢地d prize係同中大掛鉤。大家覆人之前follow下人地嘅問題先
想拎埋個 pr
咁講,崇基俾佢畢業,何況如果無中大嘅教育佢點去Berkely讀PhD。何況丘成桐自己都承認自己係中大grad,你咁執著呢d做咩?
咁你美國讀完 去加拿大做嘢咪得咯
HKU同上面果3間比
UW la 🤣
St George > Mississauga > Scarborough

assume 3個campus都有提供同一學科。

但某啲科或program只會喺Mississauga 或Scarborough 有,咁就無須理會呢個ranking
UofT美國/英國/carribean 國際學生呢?
讀Stem program嘅話 Average 通常都係C/C+ (~2-2.3), 就算majority考得好差都唔會做linear adjustment/curve個grade. 所以係真係容易入但係難畢業,我識好多人都有academic probation…UT cgpa 3.2 畢業就已經可以有distinction. 但係其他U好容易攞高grade(york, ryerson), 所以好多人讀完year 1都轉晒U
但係佢哋好似唔係拉curve 係absolute grade好depend on個prof點出卷
咁其實UT嘅STEM program嘅grade同香港嘅U差唔多
一直UTSG收分最高。
UTSC就有co-op,冇記錯嘅話。
UTM就唔清楚。
正確,

唔小心click 咗負
其實睇吓想讀咩
有部份program其實utm utsg係通嘅
之後鍾意兩邊走都冇問題

不過同樣地有一部份係大伏
我自己聽返嚟就係
個prof會adjust改卷難度
有陣時亦都會喺absolute grade上面做加減
試過有幾次全班大炒
跟住全部人直接加十幾分咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞