Toronto >>>>>>>>> HKU >>>>>>>>>> UCLA/UCB

169 回覆
19 Like 37 Dislike
你試下入去睇下出唔出到嚟,或者要幾多年先出到?
UTSG, 有啲科係第一年篩走1/3,第二年某啲科唔到75就唔比讀3rd Yr Credit…所以點解好多人要Retake 留多幾年或者轉Major
咁其他學校玩緊bell curve up, UT(st george)啲Prof同你玩bell curve down CLS學校
咩科先
UBC商科好出名wor
如果講綜合 喺加拿大人眼中McGill>UT
讀水泡科好易出黎
本校=sg
咁有陣時啲卷出易左姐
其實而家都有晒crowdmark
所有comment都寫晒上去
Check到 其實而家好少會再curve
就算係都係加分多
太易嘅通常會喺改卷嗰度adjust
或者final超級難
不過近年槍手問題都幾嚴重
今年有科原本幾難 上年得一個滿分
今年成半班滿分
其實唔一定係錢
UT 包括好多加拿大嘅大學都有好多華人開嘅補習社俾佢哋補習 所以其實佢哋想畢業真係冇現象中咁難 只要肯俾錢去果d補習班 基本上可以過關
ut都有分唔同分校架
佢哋篩好多人係因為有一部分人係做假學歷根本唔達標同埋入到大學又唔好好讀書 當然會被篩
其實你話想grad又冇想像中咁難 要睇你選咩科 容易讀嘅科就唔曬驚會被篩
UTSG, 有啲科係第一年篩走1/3,第二年某啲科唔到75就唔比讀3rd Yr Credit…所以點解好多人要Retake 留多幾年或者轉Major
不過近年槍手問題都幾嚴重
今年有科原本幾難 上年得一個滿分
今年成半班滿分
其實唔一定係
UT 包括好多加拿大嘅大學都有好多華人開嘅補習社俾佢哋補習 所以其實佢哋想畢業真係冇現象中咁難 只要肯俾錢去果d補習班 基本上可以過關
都幾痴線
讀到大學都要有補習社
其實佢哋都係有兩個目的
一個係因為自己水平唔夠同埋有錢 要靠補習社pass
第二種人係想攞好grade
見到好多支那人其實好明顯冇心讀書,所以去嗰啲補習班攞卷係咁死讀以前嗰啲答案,又或者去補習社抄功課,我試過有個math course有一半嘅人都academic integrity出事,跟住直接fail 左個course
其實好撚癲
成條產業鏈 我有中國同學同我講
有一日佢搭深圳地鐵 嗰陣淨係收到Offer
可能平時上網睇吓學校評論咁
無啦啦有補習社message佢
同佢介紹呢邊大學啲嘢

表面補習社其實還好
最多都係test bank再加另外資料整合
有部份真係抄功課+考試小cheat
學店過香港嘅學店
有錢買考試卷就可以刷靚grade
反而死讀我覺得冇咩問題
有d prof真係懶到直接書後面啲題目改幾隻字就出嚟
Test bank擦邊 但其實唔少Google都有

抄答案賣paper其實明面上都唔會做
當然暗底好多玩法

其實uoft都預咗比班人hea讀畢業
果班人其實本身都唔會諗住留加拿大
咁其實都要睇你讀咩科嘅
我果科通常出呢啲事都係大班
啲補習社狂推嘅「水課」
(原諒我用一個支那用語)

其實嗰啲prof冇心機教
或者本身啲嘢都唔係好深入嘅堂
(Online另計)
有心讀嘅其實好容易避開晒嘅
UCLA/UCB>>UT
反觀,受香港人喜愛的 UCLA 和 UCB 排名則年年下跌。UCLA 排名由高峰時期的21位跌至40位。UCB排名由高峰時期的21位跌至今年的32位。

https://lihkg.com/thread/2567539/page/1
qs 就算啦
其實排名呢啲嘢有d無謂
始終每個學科有啲唔同
每個人追求又唔同
自己睇graduate placement
睇下professor邊間學校畢業寫過咩論文
再唔係睇吓自己鍾意睇開嘅論文或者書作者係邊到畢業
都好過信排名
ranking都係俾啲中學生睇嘅啫
pg都係睇你想跟邊個Professor姐
UCLA Forbes 美國國內 38
國家元首 UCLA : 0
經cc就入到UCLA/Berkeley ,最緊要係畀得起貴學費。
Uoft整體資源上我覺得係比ucla好
但你咁樣比較真係有少少戇鳩
唔講排名 整體實力

其實識玩嘅除咗真係世界top嗰d
每一間學校都有啲好容易入嘅科
Ut你加拿大讀private school
甚至中國嘅加拿大學校 都輕鬆攞高分
要入好撚簡單
再跟住啲好補習社讀3.8都輕鬆整到出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞