Toronto >>>>>>>>> HKU >>>>>>>>>> UCLA/UCB

169 回覆
19 Like 37 Dislike
鬼唔知咩,上面得Yau係中大grad炸嘛。咁人地問有無呢個級數嘅professor我咪答囉, 你係要衝出黎嘅
其實依3間分校嘅畢業證係一樣
不過上堂嘅prof就未必一樣
佢哋好似50%就係合格線
香港唔係咩
UTM我覺得
Statistics Economics 都可以一戰
Commerce呢類就千祈唔好
明顯差過rotman
香港係depend on average架
pass唔一定係50% 當然大部分course嘅average都係50%上下
好多留學生的確係揀econ之類嘅major
pure science嘅一般都係好犀利嘅學生
美國State U Master如果有埋美國Tech 工作經驗transfer 過去加拿大做易唔易?
我自己反而覺得唔算特別多
我覺得商科最多
Econ我自己覺得係一個幾乞食嘅科

我自己Prefer 美國master
睇你想做咩
但係我加拿大嘅同學通常會覺得你做咩咁睇唔開
加拿大福利好 退休好似幾好 想過黎拎passport

喺Markham 個邊多tech firms

我讀Computer E
純粹我個人睇法啦
唔好屌得咁大力
我自己覺得加拿大個問題係發展潛力細
相對美國來講會少啲機會
同等工作人工會低啲 再加埋比較重嘅稅
返工讀書嘅話我唔會揀加拿大
但生活唔錯嘅
讀完出嚟搵工,無人理你係downtown 定Scarborough 畢業。
巴打點睇UTSc個堆management科
睇你想入咩industry
據我所知商科唔係靠上堂 係靠打比賽intern 一係就全校最top 你本身肯博命緊要過你入咩系
佢co-op都可以一戰

想做Finance就千祈唔好
CS+Math+少少econ 好過
加拿大發展的確不及美國
同埋加拿大做嘢d人好講求work-life balance
U of Sydney 同 UBC 點揀
UT>UCLA/UCB>>>>>>>>>>>>>>HKU
出到外國真係冇人知hku 出唔出名
但UT UC 就全世界都識
點解唔係UT<UCLA/UCB
UT明顯容易入過UCLA/UCB好多 加埋佢哋對自己ug畢業嘅學生好有信心
要睇咩科
如果淨係加拿大排 商科
係咪都係UT>McGill>UBC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞