Toronto >>>>>>>>> HKU >>>>>>>>>> UCLA/UCB

169 回覆
19 Like 37 Dislike
Ching 你 UCLA ?
整體實力?
笑死人
我uoft
proof ?
無proof
我都可以話自己世界 top school 讀law 讀medic啦

Uoft咁差點解要扮?
Sor Ching
其實大家都係吹吓水
Uoft其實都真係好多人讀
你話jhu medical 就話姐
但識得公開試考得唔好嘅人去UCLA/UCB 係多過Uoft
都係果句啦
Uoft識得玩一樣唔難入

我自己評論一間學校好唔好
係睇你喺入面有冇發展空間
認真讀有冇機會升學去好嘅學校
有冇resourses幫你去搵工

排名我覺得真係一個唔係幾好嘅參考
其實唔關大學時 大學其實都想訓練佢哋 但係佢哋台識玩
入左UT都係去美國做野

Ching 我有親戚成績唔錯 , 你覺得應該報邊間好?
1.英國g5
2.香港三大
3. ANU/USYD/UM
4.美國top20
5. Uoft/McGill/UBC
其實唔好淨睇排名
人地可以出到諾貝爾奬得主就已經算好犀利
Ching唔錯係點樣先
同埋讀乜嘢科
美國 top20
美國本身環境機遇多,d大學又有學費資助
其實ug想考入ut一d都唔難 只要有錢去國際學校讀就得
不過如果冇 SAT, AP 同 personal profile 就英國啦
好明顯其實如果係美國發展 一定係要去美國u會有更大優勢
如果有ACT/SAT, AP,TOEFL 去全世界都得 當然最好係喺美國
DSE best 5 應該30分以上
IELTS Band 8 (已考)
我自己就in general prefer
加拿大uoft ubc
美國upenn Colombia 排名唔錯易入
UCB
Nyu jhu cmu 睇你係咪對正佢勁果幾科
Harvard 同最勁嗰幾間ivy除非佢真係好撚癲唔使諗
英國澳洲我麻麻
疫情之下 加埋中美關係惡劣 會唔會少佐中國留美學生
如果冇考SAT/AP 咪去英國 Oxbridge
美國都唔認DSE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞