放射天團五堅情!娛百狼人殺 & 叮咚五堅情討論(262) 未來 因我們而存在

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
娛百一直都唔會叫佢地dem 一次
跟住每次第一局就係不停討論規則
空刀都要講幾round先get到真心燥左
新玩法又冇神畀資訊,已經玩完...
其實場上好人得偉晉有視野,但佢盤唔到...
4,5神 最後一神自己拎住
1,7定狼,只係輪次已經救唔返
見到佢食好住好心情好就放心哂
仲係咁講前日同樓剛視訊
成個live係咁提起九叔
feel到佢真係好掛住佢
啱啊 應該歸卜心 駁空刀
以結果論計今集巫牌擺第一定第二都必死, 只係差在盲毒定聽完發言咁毒
其實小7係咪唔應該毒3? 3係警徽流入面, 假設佢真係狼就會接查殺被票
狼兄個晚好似都唔應該殺2? 2都暗拍神就應該唔會係金寶寶?
狼係咪殺金寶寶點都快過搵神
神好似無論咩神都應該擺第一張, 狼隊要屠神快極都要6刀或者推, 如果有2個金寶寶都係4刀
反而死左係應唔應該拍身分? 如果今集咁零九一路咁在意咩身分其實同時都幫狼數緊
應該話佢只係將一啲大家應該心入面要做既事 搵金寶寶/cover/計輪次 講出黎提大家要點做
因為在場既人唔提就未必會諗起
可以當係教學場黎其實
對於凱希竟然諗唔到平安夜有少少失望
我以為佢都成日玩會有d sense 平時局佢都算係比較好既已經
其實3尷尬位係可以1狼2好(雖說機會就低啲)
咁預言家會查到金水
但其實佢仲係狼
一般的確唔會毒第一警徽流 係呢啲局可能會出現例外要諗諗
3 要睇佢係咪諗反邏輯 又或者可能佢想死到一個就死一個先 始終佢一定唔係隊友 但呢啲局想刀金寶寶刀外置位會好啲
一有新版就上發燒
再諗到補充下
所以守墓人係第一身份就好重要 咁情況下先配合到預言家工作
好似今集守墓人放第二係完全無用 就會變返我講個情況
以結果論嚟講毒3可以空刀
以娛百今次咁分牌其實都預咗狼會輸
兩隻民狼一隻騎狼
實際狼做唔到啲咩只係鬥快搵金寶寶
可惜好人擺晒神落第二張牌
如果唔係應該都係殺狼人
以往嘅記錄真係好少玩新板第一局係狼贏

不過假設神擺晒喺第一身
預巫現身狼就唔會刀佢
3選刀1 4 6 7 8
再有狼現身係咪更快定到金寶寶
女巫,預言家,守墓人就算放晒第一身份,其實資訊唔會多好多

第一晚
女巫一樣自救唔到
預言家查邊個都金水

第一個早上
守墓知道3第一身份係好人

第二晚
都係2,3雙死
預言家知道3狼兄

之後發展基本上無分別
因為依局個走法唔會因為以上資訊有變
反而有可能守墓早咗跳,更快搵到金寶寶

唯一分別就係預唔會保錯3,凱希未必會開槍射佢
仲要嘥金寶寶一條命去證實冇狼
所以某啲神要識做借衫俾金寶寶著
如果巫係第一張牌中首刀就會盲毒
的確救唔到自己但會知多一個人身分
假設巫首日係盲毒咗1 4 6 7 8是但一個
就會俾真預留到警徽驗第二身分

就當第一日都係3被票
巫現咗身就唔會再中刀因為一定唔係金寶寶
第二日八個人都仲會在場
真預同守墓可以驗證3嘅兩張牌嘅身分

不過女巫中首刀要盲毒好大機會會毒零九就真
得零九一個金寶寶就好易被推死
本身應該自己數然後估算下再穿下身份
但得09數搞到佢要跳出嚟教大家玩
明明最要隱係佢
大家太乖聽09拍晒真實身份,狼點都係計住數黎刀
學你咁講,得一個金寶寶嘅情況下,如果真係首刀女巫狼隊金寶坑位仲窄
2巫,5預,4獵
隱住黎刀都好易贏
如果神全放1位,第一晚女巫敢唔敢盲毒又係有排拗,因為中狼就可以狼隊相認
中神/金寶寶都係幫狼玩,真係毒邊個都死
我覺得唔係全部神都要拍身份
但最少預言家/守墓人要報資訊俾好人盤
獵人/女巫再睇情況拍
如果16張牌淨係跳得一個預言家,仲要3張狼牌都放第二張,好人根本完全冇邏輯點盤任何野
想問澤仔笑凱希個句係咪發生咗啲咩
係邊集/咩post討論過
睇番1月26個集
凱希always 都棄票然後話我棄票我只能是好人吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞