做左三年領隊 你問我答

165 回覆
10 Like 8 Dislike
職責主要做D咩
平時帶團會唔會好受氣?
旅行社領隊?
1.拉返勻旺季同淡季月薪有無兩萬?
2.做呢行點向上流動,靠學日語/外語做長線領隊?定進修上管理層?
3.平均十年先做到長線領隊?
4.呢行搵得最多錢既人係做咩團/咩職位?
5.自由行流行左影響大唔大?
利申:問題比較多因為諗過入行

1.有 不過哩行好看表現同人事
2.靠經驗,學歷其次(英文溝通到就ok)
3.醒既5-7年都ok
4.長線領隊 十幾萬不是問題
5.不大 ,仲有好多老人家報

之前跟過澳洲團,導遊話初入行兩萬,佢就個個月十萬
有冇人試過最尾個日唔比Tips 因為我記得上堂個陣個Tutor話啲客其實可以唔比
1. 其實怕唔怕唔見咗啲客?例如集合地點唔見人,電話又揾唔到?

2. 如果啲客上唔切機過唔切海關咁點算?

3. 有冇試過啲客半夜係打俾你煩鳩住晒?

4. 如果班機delay咗成半日/一日,咁啲行程點算?

sorry好多嘢問因為真係好好奇
領隊牌會加價
通常咪有啲自費活動嘅,團友去唔去到你地份佣有冇關係?
同埋宜家仲有冇話帶團去啲舖頭消費有佣收

上次跟團個領隊propose左幾個自費活動都冇人show佢
跟住佢全日都燥燥地底

有水抽,試過門票賣$50但就收人$200
帶去一條公眾明明免費行的街又要收$80
以後唔跟團
留名 遲d想做
有冇人試過最尾個日唔比Tips 因為我記得上堂個陣個Tutor話啲客其實可以唔比

無可能,有試過有客唔肯比,公司報警,警察係離境大堂接佢機,最後都係要比,呢啲TIC旅遊協會有哂條款,唔比分分鐘坐得監,講真,個領隊香港跟到你去當地,每日做足24個鐘分分鐘都係300幾400蚊日,就係靠你啲小費,唔好覺得人地搵好多,辛苦公司黎架大佬
題外話,千祈唔好做康X
佢勁多團係幾個人就出發
80$小費,領隊執40
當你去5日 , 8個客
40x8x5 5日賺你千六蚊再加幾百蚊果啲自費shopping佣金
真係得3 4舊水一日 狗都唔屌啦
想帶車仔定曼聯多d?

無可能,有試過有客唔肯比,公司報警,警察係離境大堂接佢機,最後都係要比,呢啲TIC旅遊協會有哂條款,唔比分分鐘坐得監,講真,個領隊香港跟到你去當地,每日做足24個鐘分分鐘都係300幾400蚊日,就係靠你啲小費,唔好覺得人地搵好多,辛苦公司黎架大佬

聽過無比
因為個領隊太差
旅行社領隊?
1.拉返勻旺季同淡季月薪有無兩萬?
2.做呢行點向上流動,靠學日語/外語做長線領隊?定進修上管理層?
3.平均十年先做到長線領隊?
4.呢行搵得最多錢既人係做咩團/咩職位?
5.自由行流行左影響大唔大?
利申:問題比較多因為諗過入行

1.有 不過哩行好看表現同人事
2.靠經驗,學歷其次(英文溝通到就ok)
3.醒既5-7年都ok
4.長線領隊 十幾萬不是問題
5.不大 ,仲有好多老人家報

係 旅行社領隊

屌,仲諗住係帶波嗰啲

聽過無比
因為個領隊太差

幾差都要比 報團果陣簽哂名白紙黑字
walato

攰到仆街 痴撚線已經連續四團無landing off
請問永安見習領隊 同埋見習長線領隊
入職人工係幾多?
岩岩apply左
但我擔心剛入職人工太低 養唔到家
我係大學生 係咪一入職就可以做見習長線?
Training會train幾耐?
謝謝
入職人工係幾多?
岩岩apply左
謝謝

底薪2k, 之後靠出團Tips, 你預人工都係Around 10k-15k,睇團人數同Option
Training 兩星期
坐行一星期左右就會派團, 基本上100%飛機團, 唔會有大陸短線比你帶
你大學生入去係L Grade, 升職會快少少, 但初初做係冇分別, 唔好FF幾個月就帶歐洲
入職人工係幾多?
岩岩apply左
謝謝

底薪2k, 之後靠出團Tips, 你預人工都係Around 10k-15k,睇團人數同Option
Training 兩星期
坐行一星期左右就會派團, 基本上100%飛機團, 唔會有大陸短線比你帶
你大學生入去係L Grade, 升職會快少少, 但初初做係冇分別, 唔好FF幾個月就帶歐洲

最短既團都基本上係高鐵三天團
留名
EGL 個trainee program如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞