有冇人彈數碼鋼琴

156 回覆
9 Like 1 Dislike
但Yamaha 二手價貴過kawai
Nu1x 成30k, 不如買部真琴冇咁嬲
yamaha 囉,仲有咩揀聲同手感都ok。
我一開始係買kong 鍵比較會重啲,價格便啲,但係聲就差啲,所以都係建議返yamaha。好多牌子都有唔同價錢揀由幾千到幾萬(電鋼)品質同價錢成正比,建議買幾千玩吓先,都夠用了,除非你好有錢
yamaha得通利有。
同意,Nu1x係Ok,但價錢夠上真琴
果陣買數鋼就係希望筆直below 30k
其實below 20K已經好好
請問想轉部Casio GP300得唔得?
我見佢係木琴鍵應該手感會似返部真琴

利申彈開高身鋼琴 但搬屋想換琴
好輕 同埋d聲真心雞
見有人放9000仲諗緊 但又唔知邊款好
想問一下
Roland FP-30X vs KORG LP-380U
你地會點揀?
Roland fp30性價比最高
觸感好 回饋好 音色好
琴鍵有重量 其他同價位數碼琴啲琴鍵會太輕

可惜冇得帶出去busking
但係可惜佢無琴蓋
擺喺屋企長用會鋪塵
用緊Yamaha p515,鍾意佢比較慳位,同用木鍵,而且唔貴
我都諗緊KAWAI CA79/99 vs Yamaha NU1X
聽落D聲 KAWAI呢兩款好聲過Yamaha
ca99 好過79 但係我冇聽過nu1x
之前我問柏斯琴行ca79賣2萬6,99賣3萬3
比你參考下
今日玩過Yamaha nu1x, n1x
Kawaii nv5s

Nv5s 最好touch , 功能齊 贏晒Yamaha
Roland Lx-705好唔好?
有冇師兄試過觸感同琴聲得唔得?
巴打介唔介意比個名
睇咗間叫fun music見有人話佢賣次貨先咁平
樓主最後買左邊款數碼鋼琴?
仲未買
巴打有無tg 請教下
仲有冇巴絲係到
屋企有部nu1x 彈左差唔多兩年
上年開始學琴 依家準備考5級
但慢慢彈落就開始覺得 本身係屋企彈個陣好好
一學琴彈番真琴就完全彈唔番出黎
硬係覺得個nu1x 個pedal 太細聲 同埋彈好輕聲個陣會同真琴有好大分別
Nu1x 就算係彈落去極細力都好 都一定會出到聲
但真琴係會彈唔到出聲
呢兩個位搞到我諗緊係咪應該要換番部真琴
有冇巴絲有諗法
已經買左部二手琴啦
聽日送黎
落去練琴我又覺得太麻煩
當初買係因為有朋友幫我試 話好似真琴 但之後我自己彈彈下就覺得愈黎愈大分別 所以最後轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞