有冇人彈數碼鋼琴

156 回覆
9 Like 1 Dislike
數碼琴,不是咁學的
Yamaha dgx 670 係王
我送咗幾部俾人
一世可唔換
可以留意下
Yamaha CLP 480, 585, 685, 785
(480, 585 二手幾千蚊,685, 785 少二手要三萬,自己衡量)

Casio GP500, 1000 (未試過)

上面某巴打的kawai CA乜乜乜
或者肯比$60000 就Kawai NV-5 / NV-5S

(利申:我部二手CLP480 玩左幾年,開始唔夠我玩,決定upgrade 做kawai NV-10S, 但貨要等到出年….)
** 685, 785 無乜二手,一手要兩三萬,自己衡量)
多謝巴打詳細推介 去琴行試下厘幾部先
有冇玩過hybrid piano, 同上面個幾部個觸感會唔會好明顯?
我見到部Yamaha hybrid piano u1x 30k
Kawai 的hybrid 48k out budget
本身以前玩開傳統鋼琴 想要差唔多手感
有分別,hybrid 高級野黎。一分錢一分貨
柏絲d sales sell Kawai hybrid 個擊弦系統用乜鬼碳纖,同kawai 三角琴一樣,回彈得好快,我試過nv5,係真的,彈同一個音可以跳得好快好舒服。

如果買到咁貴,我自己唔鍾意Yamaha隻聲,一般彈開琴ge 人應該都feel 到Yamaha 個缺點係乜,高音好尖係其中一樣,其他唔識講。

唔用hybrid 得唔得?都得ge, 我自己而家都係用Yamaha CLP 480 唧,平買平用。我細個練琴用開Yamaha 直身琴,覺得橫掂一般直身琴都係廢廢地(好貴ge 另計),d 細膩touching 都係練唔到。同埋手感唔係我最大concern, 所以部CLP480 都比我玩左幾年無乜complaint。

如果練一首歌練到好似雕刻咁細緻,手感重要ge
你換個部貴野
市面上唔多hybrid 無咩選擇
可能都係上面數碼鋼琴揀一部
Yamaha u1x 啲功能 聲效好少 始終唔係新model
你試過未先?
nu1x個手感好一倍
clp785勁輕
但nu1x係2017年產物
個介面柒到喊 你唔介意就得
不過yamaha d聲好假

你順手試埋roland lx708
lx708手感好好?
我覺得同nu1x差唔多
仲好聲過佢 nu1x d聲好假
有冇試過 Casio celviano grand hybrid ?
有 講就無敵
無比較係無傷害的
當casio拍埋roland比
casio聲又唔得 觸感又唔得
留名
仲諗住佢平啲 多功能過nu1x 諗得過
一了百了 直上 Nv5 (好貴
有冇人彈過kawai部mp11se,見佢個grand feel action幾正,同鋼琴比又唔算重
我幾個月前買咗ydp 164, $9xxx, 都唔錯不過你自己去TL試吓最好
其實點解佢哋彈出嚟個聲完全冇回音,係咪佢哋係用usb錄音所以播出嚟完全冇回音?我部數鋼好大回音
點解?我好想買u1喎
CA79用家,堅正
試過咁多個brand手感最似真琴,岩彈classical
但佢戴耳機同開speaker彈係兩個世界,要成日戴住耳機彈;佢speaker唔撚得(要speaker好可能要上CA99)
我覺得keyboard勁輕
自己覺得最好係nu1x
以我以前部老爺U1 黎講
D 高音好乾,低音唔夠暖唔夠肥厚
Kawai d 琴好似容易d 做到呢啲細緻嘅分別

純粹個人感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞