有冇人彈數碼鋼琴

156 回覆
9 Like 1 Dislike
我係咁諗,如果買FX30X,不如去執個二手Clavinova
Clavinova 2手係咪又過萬
你都係俾小朋友用咋嘛
邊駛過萬啊,你可以去了解下先
Sor
原來有好多款
慢慢揀,實可以講價
我見30X五千幾連腳
想買新
我最後執左部二手鋼琴,3K
想問你哋買2手琴點搬運?
約賣家睇完試完琴之後再約搬運公司上去?
求其揾左搬琴王咋。約左搬琴先,下星期上去睇琴,起碼確定指定個時間搬到琴。個琴唔得大不了取消搬琴。
Kawai 新出左部NV-10S香港好似未有

https://youtu.be/jQJgpotpwzI
好野黎,與其鳩揀部廢acoustic piano,幾千蚊用部二手頂級clavinova 仲穩陣

我用左clavinova 480幾年,開心過細個以前彈隻垃圾卅年yamaha U1
我買咗Roland FP-30X了
有冇人本身有鋼琴但換數碼琴,會唔會好反智?我最近睇中Kawai ca79 , headphone 錄音聲好正但係冇headphone時啲聲硬係有層隔膜咁
CA79我見外國forum都話最正係佢,有啲人仲覺得好過CA99,我都爭啲買左
唔洗較琴,戴耳機彈到零晨兩三點,有transpose function,仲可以駁埋音響當大speaker 用,不知幾正

始終,太細膩的touching呢個級數ge 數碼鋼琴練唔到(或者kawai nv10, Yamaha nx1 nx3 可能可以),所以都要視乎你本身部鋼琴有幾好,如果普通貨色,唔反智丫
Google 完c108…仲廢過我部舊U1, 唔慌練到d 咩幼細野

可以參考下佢ge 意見,1:00 “….a horrible old acoustic is worse than a really nice digital piano…”

https://youtu.be/F-ObcoQgaOs
thx 巴打,咁我可以疊埋心水 諗ca79 定99 了
lm
我都係舊U1 想換數碼
有無推介邊部數碼鋼琴 搬屋想換琴
本身有部kawai 用咗好多年的平野
budget 3萬內 thx
係邊買幾錢上網問都話斷貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞