有冇人彈數碼鋼琴

156 回覆
9 Like 1 Dislike
屋企唔夠位放正常upright
但想買部琴彈下
各位巴絲有冇數碼鋼琴推介?
同埋係咪都係去通利買
數碼鋼琴同電子琴有咩唔同
手感 腳踏 齊88 key
主要要求都係想手感似返真琴,尤其個key嘅回彈
其次想有得出headphone可以夜晚彈唔嘈到人 (但係咪應該全部數碼琴都得?未買過唔識)
我行過轉通利見普遍都要成萬起跳?
睇吓先,唔該
但個架係要分開配?
Roland fp 30
10 都唔差
同埋同Arius嗰啲個分別喺邊?
thank you, 去試埋先
用緊Nord Piano 4
casio 最平。
Casio 幾千手感好一般
有啲樓上舖都可能有,會平過通利,但保養嗰D你自己問清楚
你可以去通利/parsons試啱model,再上carousel search下邊度平
個speaker喺底咁on9?咁啲聲咪好會有回音出
其實我見有啲model好似p125咁就咁一塊keyboard咁賣,有啲會好似正常少少成座琴咁
其實定位上有冇分別?定只係外觀個人喜好?
其實你一塊keyboard的好處,係比你可以攞出街用

成座琴功能上分別係喇叭可以放其他唔同位置。出來啲聲可能會好啲
另外嗰pedal會固定左,用起來順啲
有琴蓋
呀!有琴蓋好重要!
因為我唔會搬出街用
咁我應該要成座嗰啲model
唔該巴打提醒
roland fp30x 係細鋪買會平千幾,c/p高
yamaha係好聲但應該個margin好高,通利淨係sell佢
買synthesizer會比較好,多好多樂器玩。
同埋piano音色一般會比較高級,可以獨立16個樂器作歌錄音output出來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞