有冇人彈數碼鋼琴

156 回覆
9 Like 1 Dislike
用緊roland fa08 之前用過casio digital piano,個keyboard分別,casio press落去好似豬肉檯斬緊豬肉,貴小小會比較靜同實。
https://www.youtube.com/watch?v=FsvmnaPsHig
電子琴同鋼琴係兩種樂器嚟 嚴格嚟講唔互通 但數碼鋼琴只係鋼琴嘅替代品 係同一種樂器 互通
講真個super natural 音色真係普通,後期有要求可以自己買其他piano音色。
https://youtu.be/xebzA__IpPc?t=52
答翻樓主 要平 手感又要似琴 Korg sp170啦
最近想入手數碼琴,諗緊Roland Lx705 同 HP704,唔知邊部好?有冇巴絲打比下意見
喺樓上鋪買咗roland fp30
用咗半年 so far幾好
我都想買 留名
親身經驗,唔好買Yamaha $5000左右嘅
要俾呢個錢,不如加少少買Roland
或者你搵到kawii 都可以試下

如果無限金錢
就買nord
好似三萬樓下
用緊RD88
我屋企係用數碼琴嘅(屋企唔夠位),一樣考到上去演奏級。我覺得只要你學識 要做咩音色,咁你彈咩琴都可以。

當然個touch, pedal 同埋啲音嘅共鳴 都同真鋼琴唔同,唯有上堂學琴個時好好珍惜,比心機認住鋼琴嘅音色等等。

同埋都建議 如果真係用數碼琴,可以屋企練好,再出去租 三角琴試一次(幾十蚊1個鐘)
補充番先,我屋企個部係Yamaha Clavinova系列嘅琴,插住Sony 耳機彈 個聲真係靚到痴咗線
其實而家有冇啲已經可以用無線bluetooth耳機
bluetooth 最大問題係延遲.
彈左個琴鍵,要遲少少先聽到聲.
用嚟彈琴要細過 10ms 先唔覺.
所以目前都係要用返有線 headphone.
鋼琴用藍芽連接耳機 就真係好似無見過,我就用Sony wh1000xm3 本身俾嘅線插鋼琴 都已經超正,比原裝送個個Yamaha耳機靚好多,好夠用了
撘單一問 建唔建議自學彈琴?
唔建議 起碼學好手勢先 學壞手勢好難執
問題不大,聽力拍子唔差同肯練。

如果連基本樂理都唔清楚,唔知道彈緊咩音,點解要咁彈,咁唔急住去學樂器,學下音樂理論先。樂理可以幫你舉一反三,比如我教識你彈C入面既chord同scale,你自己可以推算出來 G 係點樣彈,唔需要再搵人去學。

如果係彈流行,背起下行低音176543251,4736251呢兩條加小小節奏組成音變化,基本上70%流行歌都係咁樣寫,應該一個月都學識左。

鋼琴只係一種工具,一種打擊樂器。方便之處在於音域闊,方便arrangement。
不過得大細聲分別,唔可以向上彈,無結他咁多人為音色同節奏感。
成年人就無謂啦。

買書睇書自學。 最緊要開心享受。
我理解禁多電子鋼琴應得yamaha 有齊 自家靚音,鋼琴,音響等技術。

正常應該yamaha 最能做到仿真感。

當然我唔彈開。 所以無comment

以上係我理論來。

我試過n1 同clp 600系列。手感都唔錯。

所以我都幾推薦 clp 700系列。又唔算好貴。
買左fp 30
1年前
但覺得pedal廷音sustain麻麻
上年我就係 d 細舖買左部 fp-30, 唔洗 $4500 包送貨連 X 架, 通利開價好似係 6xxx
(宜家出左 fp-30x. 貴好多)

同價位的話手感我覺得 roland 比 yamaha 好

跟機既 pedal 就麻麻地, 有諗過如果再學上去就換返比原廠琴架連 3 腳 pedal
可能會好踩 d
你講呢啲已經過萬,仲要連成個木架
一般人入門款多數都係$5000 至$7000
一嚟平,二嚟細部,只係打橫長條形

而呢啲低價位入面,下面我都主要講呢啲入門級
依我經驗,Yamaha 無論觸鍵、音色都係最差
例如p 字頭嗰堆琴
手感入面Roland 就最好,因為有escape mechanism
Yamaha 個音色sample 比較短
長音會好明顯聽到係電腦狂loop 而Gen 出嚟
手感好spongy

Roland 用Steinway sample
有啲人prefer Yamaha 個tone

Yamaha 好處係啲port 位夠
亦因為宣傳較好
所以最多人買
Yamaha 再貴啲嘅款就冇咁差了

budget 夠多,或想升級
買Nord 實冇死
跟機pedal 係邊隻?
依家仲有冇跟仿真sustain pedal
定變咗做開關式嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞