有冇人彈數碼鋼琴

156 回覆
9 Like 1 Dislike
用緊KAWAI CN37
一萬左右已經覺得好夠用
有budget上nord會好好多。
個款靓咁多,人都想彈多下,正循環。
音色都係頂尖
一蕆黑色開關式既膠
仿真果隻要另外買 ( 單 pedal)
要三 pedal 的話就好似要連琴架一齊買
我仲記得以前有跟仿真嘅
但唔知係咪promotion 定貴啲嘅model
不過我覺得單買一個仿真sustain 係必需品
冇記錯只係五舊水左右
開關式我都唔知有乜用
嘈之餘又學壞手勢
幾錢
請問師兄用clp咩型號?775好唔好啊?定係kawai ca79, or casio gp310,唔知買邊部好。

利伸:買比細路練琴用
試過Kawai, yamaha clavinova同casio,個人比較鍾意kawai同yamaha嘅觸感,同埋覺得gp310個頂蓋好多餘

或者帶小朋友去試琴,睇吓佢鍾意邊部
tom lee
Carry-on 摺疊式88鍵數碼鍵琴 (新產品)
or
Carry-on 摺疊式49鍵數碼鍵琴 (新產品)
請問買呢啲高階數碼琴,以後會唔會咩"彈壞手"啊?pedal嘅感覺邊個牌子好啲?
Kong d1 鍵盤好 但無喇叭
https://youtu.be/8HJ7YF7eESc

Kawai CA79真係好毒
根據隔離post嘅講法係有機會嘅
始終數碼琴同真琴之間仲有一段距離,所以情況許可的話真琴係較好嘅選擇
Pedal的話跟高階model一般都ok
Roland f105r
係屋企自己練覺得幾好 唯一就係放譜果度係同keyboard一樣高 即係好矮 我成日寒背

但音色個啲緊係同grand差一段距離 去到老師度上堂成日都會比個grand嚇親啲大細聲無曬 (可能因為我平時仲成日戴headphone較細聲啲練琴)

不過現階段買唔到grand 呢個琴既touch同埋啲聲都已經係個人揀過覺得最接近架啦

利申讀緊music
Roland f140r
係屋企自己練覺得幾好 唯一就係放譜果度係同keyboard一樣高 即係好矮 我成日寒背

但音色個啲緊係同grand差一段距離 去到老師度上堂成日都會比個grand嚇親啲大細聲無曬 (可能因為我平時仲成日戴headphone較細聲啲練琴)

不過現階段買唔到grand 呢個琴既touch同埋啲聲都已經係個人揀過覺得最接近架啦

利申讀緊music

Sor自膠左
用左yamaha clp 685年半感想
1.個tone 靚過某D upright
2.可以較鍵重(較最重似yus5 但比大部份grand 輕
3.比upright小同埋有個模式可較有冇開琴蓋(影響個tone既clarity 同 volume )
4. pedal好輕所以同acoustic piano 有出入同埋難控深淺
5. 因為係電子鋼琴你彈琴鍵任何位都易出聲,相反彈acoustic 越深既位置要given多啲力
6. 大小聲易做
7.彈upright還好,三角琴既話水土不服比較嚴重
想買部Roland FP-30X俾呀仔 (5歲)
因為用App多function過10

有冇人可以俾意見我
Carousell 買最好
平平地二手睇吓有恆心學先
玩緊玩具琴
每個星期有去琴行學半個鐘
學咗幾個月
Function多都係要琴聲姐。好似初學有首歌叫咩HIgh C,88keys 先玩到
88 keys好膠
試下nord
牌子定model?
我情況同你差唔多,都你玩緊61keys玩具琴,打算用消費券買Kawai CA79 或 Feurich 115,未最後決定。
係咪玩野
你果兩隻過萬蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞