汽車用品店員,你問我答 (9)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
改玻璃過唔到驗車 窗網啦
一年撕一次痴一次
Model S白色用左4-5年 一直都係傳統用毛巾洗車 無咩點特別保養 見到個鈴有d污糟 (紅紅地)

最近想自己用藥水洗車鍍膜 有無話邊隻牌子易上手?

車身本身有些少花 係咪最好補左先?
啱啱做完鍍膜,買咗支洗車槍自己洗車
有啲嘢想問下巴打

洗車手套/海綿/抹車布
呢啲用品有冇話建議唔好用太多次 洗幾次就換新
定係洗完車洗返乾淨佢哋就可以重複使用
有冇邊隻好用啲
<----- 用手套最好, 我用呢隻
https://www.hkcarproduct.com/product/das-power-clean-washing-mitt-type-a-%e5%be%ae%e7%ba%96%e7%b6%ad%e6%b4%97%e8%bb%8a%e6%89%8b%e5%a5%97-a-%e6%ac%be/

做咗鍍膜嘅白色車洗車水
我見網站有CG鍍膜專用洗車水同埋橘子增亮洗車水
邊一款適合啲
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-honeydew-snow-foam-16-oz/

仲有上個禮拜落大雨之後,做咗鍍膜嘅車頭玻璃有啲位變咗唔跣水
係唔係應該全幅車頭玻璃做去油膜、上疏水
<---- 咁快冇料到?

同埋見到白色車身有啲黑色點點好難洗得甩
係唔係可以用3M柏油去除劑 會唔會好傷鍍膜
<---- 少少快手既 ok, 不過真係要快手

自己第一架車想洗得靚靚仔仔
問題有啲多 麻煩晒巴打
接近無
你意思係想自己做 coating?
巴打用完哩隻係咪可以用埋雨敵?
玻璃重垢歸零膏加雨敵咁得唔得?
洗唔洗配合其他嘢用
想請問是咪買支去油膜劑就得?
車尾燈開頭正常 但用耐左閃閃下
想問下 我車門之前噴過 噴完之後本身都幾對色
但係而家三個月左右 道門明顯冇其他漆面反光
想問下係味要重噴力架?定係拋光,定係鍍晶都得?
我平時會推埋泥膠
我想問下大家去完油膜之後 (用機打肯定乾淨)
再落雨敵之後係咪都會積油膜?
整完雨敵又積咪又完去多次?
而家塊玻璃好似又有浸膜咁樣有d 惡搞
車入面我用萬潔靈就算啦
想問下, 清潔蠟應該係, 拋光前定拋光後?
最後會上Sealant同wax
清潔蠟係all in one
拋光前後唔需要用
拋前推泥膠去鐵粉, 拋後去油就得
馬路上行就一定會有油膜積聚
隔一段時間都係要去油膜
咁個雨敵都好似幾唔cum
一般都頂到半年或幾個月
想要持久就俾人做, 但就唔係幾十蚊既事
你成日打蠟?打到穿咗?
有打過呀 噴完潦之後打過兩次
用棕櫚蠟 濕上 冇用機
我一個月咋
你用邊隻咁差?
最緊要個底清晒油膜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞