汽車用品店員,你問我答 (9)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
近排開始有 post POV Driving (改善緊點令佢唔左右搖) 同 停車場片 遲 d 會拍多 d 唔同既片唔同既車
https://www.youtube.com/c/HKDriverLife
https://www.instagram.com/hkdriverlife/

將某 d 成日有人問既野先 post 左先

1) 做唔做鍍膜好
--> 做左鍍膜的確係易 keep d, 當然都係要洗車, 但會冇咁易污糟~~

2) 鍍膜自己做難唔難?
--> 唔難, 係心機同時間, 有貓紙, 冇信心就比人整

3) 太陽紋/蜘蛛網紋要點去?
-->唔太深拋光已經得

4) 幼蠟, 拋光, 粗蠟 點分?
--> https://www.hkcarproduct.com/compound-vs-polish-vs-wax-%E7%B2%97%E8%A0%9F-vs-%E6%8B%8B%E5%85%89-vs-%E5%B9%BC%E8%A0%9F/

5) 鋪頭係邊?
--> 荔枝角

6) 玻璃好似好唔清要點攪
--> 去油膜去水漬

7) TG: hkcarproduct

8) 花左點算?
https://www.hkcarproduct.com/%e8%bb%8a%e8%ba%ab%e8%8a%b1%e7%97%95%e4%bf%ae%e8%a3%9c/?v=5995289c850f

9)想問下做左ppf洗唔洗再做鍍膜
要~~ 多數 ppf 係可以擋到石仔痕, 不過好易有水漬印
可以做 Gtech 支 HALO

10) 架車有臭味可以點?
a) 抹乾淨成個內籠,窿窿罅罅都要清乾淨
b) 地墊拆到就拆出黎洗
c) 洗一次冷氣 + 換冷氣隔
d) (呢個唔一定要做) 用車用除臭彈炸架車一獲勁
e) 搵一個風和日麗太陽猛又熱既日子,朝早 10 點鬆 d 就揸車去沙灘 (例如屯門黃金海岸) 泊 3 - 4 個鐘錶位比佢曝曬,去食個 lunch 行下~~
巴打有無玩過無刷式洗車屋?

自己屋企有電有水
之前成日去自助洗,而家愈來愈懶

不過無刷式要100蚊一次
$100 算係咁啦
就腳都 ok
係幾就腳嘅,搵日去試下先

呢幾日驚落雨都廢事去洗住
搬去住 house
解決哂你洗車 + 電既煩惱
邊有錢
懶洗車,早兩日去洗發現d 水痕好撚實,捽都捽唔甩,可以點搞 主要係bumper 到一條條咁
係電鍍定車油?
車油呢如果
首先, 事前有冇推泥膠?
Scratch x只去到淺花痕, 要用Ultimate compound或者更勁既compound(俗稱粗蠟)先去到太陽紋, 另一方面都有睇你用咩去摔, 海棉? 毛巾? 呢樣都好緊要. 手打唔係唔得, 但機打效能更佳, 依家好多鋰電打蠟機都好方便亦唔貴.
最後, NXT 2.0只係保護蠟, 其實冇清到花痕只係將遮住左, "望落"唔見左, 但洗多幾次車D蠟甩左又現型.

淨係打頭蓋, 趕時間無推膠, 所以打完蠟用手摸有好多粒粒感覺

我用毛巾捽scratch x, 蠟就用佢送果舊海綿打圈上
我睇youtube 以為NXT 2.0 已經好勁, 如果係咁應該上邊隻蠟?

另外打蠟海綿係咪打完一次蠟就要掉? 無得重用?

上個post 嘅,問詳細啲學嘢
我用毛巾捽scratch x,
<--- 應該要用硬身既打蠟綿

蠟就用佢送果舊海綿打圈上
我睇youtube 以為NXT 2.0 已經好勁, 如果係咁應該上邊隻蠟?
<--- 如果只係做表面 protection, 冇咩問題

另外打蠟海綿係咪打完一次蠟就要掉? 無得重用?
洗乾淨可以再用
試下先
我真係有諗過
搵啲泊車唔洗錢既, 條數係返度
推泥膠係好重要, 手打機打都係
NXT冇任何去花能力, 只有遮蓋力
你需要隻勁D既compound, 去晒花就上咩保護蠟都一樣
打蠟海綿洗完可以重用
打蠟海綿 真係好撚難洗
我上次打完 CG cleaning wax, 洗到我傻

St. Andrews Place
加州花園
加多利園
all waiting u
用少少洗車水洗應該 ok wor
會唔會隨身帶住士巴拿
就係上次冇

反而車有
身個支係用黎
架車d環保膠痴笠笠用咩搞好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞