大家注意,港共開始潛移默化,將英式日期寫法變做中式

682 回覆
165 Like 499 Dislike
匡智果然係匡智
我係以前高登羅定偉,29歲162 a0青頭,肥柒毒矮窮醜,做清潔,月薪12k
https://lih.kg/2555426

求其啦唔洗同依條肥柒毒矮窮醜白卡佬咁認真喎
我以前未見過都算係大陸野
你即係話我未見過世面姐
大陸重量單位係g,唔知d連登仔第時會唔會話呢個又係大陸野
唔知係習慣定點
公司內部就一定係mmdd
對外同唔同國家既公司溝通都係mmdd多
但為免混淆,我通常用mmmdd
唔好推po啦
樓主柒到上熱門一定想搵個窿捐
一開始睇華氏都好唔慣,真係唔明做乜唔用國際單位攝氏

記得十幾年前nasa有太空船因為用錯單位,搞到任務失敗

科學家有時都轉唔到,何況我地平民
同其他國家溝通用ddmmmyyyy

其實月份用簡寫一定冇死人

有時d美國佬email 會用mmddyy,我一定屌9佢, 你係一間國際公司做野,唔係local公司
但其實唔係 係你概念錯咗😅😅
畫海報個職員仔心諗:

咁都引到個弱智既出post
Yes sir
大家唔好嘈,遲下用文盲字,冇再分中式英式

1980s

呢啲就叫大愚若智
施匡智樓主 你癲撚夠未
日月年順眼過年月日
係日本住緊第5年用YY.MM.DD
覺得DD.MM.YY格式簡直係反人類
可能中文講開年月日 但英文就會日月年咁講
我覺得用返ISO日期都係最好,但偏偏唔知點解無一個地方用。就連香港政府的文件的日紙都係每款都有

YYYY-MM-DD 真係咁難咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞