大家注意,港共開始潛移默化,將英式日期寫法變做中式

682 回覆
165 Like 499 Dislike
閣下嘅邏輯連支那人都不如。
點解英文好先要中文好?
例如你?
中國可以用國際標準但香港就唔可以跟國際標準
你係咪幫緊中國?
OP,一係你有心嘅
睇下有冇方法查下點解佢地轉咗FORMAT
可能真係有其他原因?
再唔係等睇下有冇人解畫
你猛鬧人,其實都解決唔到問題

只會比人話你鬥黃(唔係鬧你)
我知,歐制呀嘛,平方米都係,但係香港係用英制,至小我心目中係,我細個讀書度高磅重係用磅同呎吋,沙士個時係華氏攝氏並用,買餸一係用斤一係用磅。
改334學制政府都係話要跟國際標準架,係人都知係籍口,要跟返中國學制啫,香港隔離係中國唔係歐洲,政府實質上係想跟中國而唔係跟國際,又唔見高清電視制式要跟國際標準,嗰時又話中國近跟中國會放便啲。呢個世界冇國際標準架,每個國家都有自己嘅歷史背景顯身出唔同制度,係講互相尊重,英國尊重歐洲用公制,歐洲尊重英國用英制,係中國先唔識乜都要人跟佢
我知,歐制呀嘛,平方米都係,但係香港係用英制,至小我心目中係,我細個讀書度高磅重係用磅同呎吋,沙士個時係華氏攝氏並用,買餸一係用斤一係用磅。
改334學制政府都係話要跟國際標準架,係人都知係籍口,要跟返中國學制啫,香港隔離係中國唔係歐洲,政府實質上係想跟中國而唔係跟國際,又唔見高清電視制式要跟國際標準,嗰時又話中國近跟中國會放便啲。呢個世界冇國際標準架,每個國家都有自己嘅歷史背景顯身出唔同制度,係講互相尊重,英國尊重歐洲用公制,歐洲尊重英國用英制,係中國先唔識乜都要人跟佢
你知十進制係由英國轉先,再喺佢嘅殖民地實施㗎何?
“曾任度量衡十進制委員會委員的李廣林認為,政府推行十進制只是取得部分成功,認為只有立法規定全面使用十進制才可成功改變現狀[3]。曾任立法會議員李華明則批評,政府對推動十進制採取一種放任態度,至今成效亦不顯著,加上政府不再投放資源,猶如十進制計劃爛尾收場”
香港係曾經推行十進制,但係唔成功,實際上都係使用緊英制,係到近年先慢慢改變
首先我唔認同有國際標準就代表無問題
武肺同covid就係最好嘅例子

第二樣就係抵抗鄰國文化入侵係唔係所有鄰國用嘅嘢我地就唔用咁簡單嘅事?
樓主一見到唔支持佢就話人五毛 係好令讀者反感
客觀睇唔排除會令部分讀者覺得「指出某啲行為屬於文化入侵」係on9

主流覺得用yyyymmdd無問題我相信係因為香港人講日期都係用年月日順序
如果用yyyymmdd其實比ddmmyyyy有效率同無咁易誤會
加上日期格式本身其實無明顯文化色彩係入面

但係大家都要小心 自己心入面咩接受咩唔接受果套論述要好清晰
如果每件事都因為有好處就接受 咁殘體字寫得快過正體 大家就會都要接受
而且會有俾人溫水煮蛙嘅危機
(冒住被樓主DLM嘅風險都要講多次)
pin this !!!
講得真係好啱
已正皮

好邪惡呀,竟敢用支那公制赤化香港
我知,咪講咗唔成功囉,98年解散埋,而家近呢幾年再搞返係因為中國化呀,你唔係以為因為英國呀?同埋日期格式關十進制咩事呀
你都知講緊日期?我仲以為講緊重量 長度 溫度添
老外不去中國【堅持來台灣學中文的理由千奇百怪】 Why Foreigners Choose Taiwan Over China to Study Chinese
500,097 views
https://www.youtube.com/watch?v=sUAsVFrFRdw
大家注意,樓主係on9仔
大家唔好推呀
我覺得你似五毛啫

我平時笑柒cctoy都俾唔少人屈過毛都好反感cctoy班屈毛黨,亦都見唔少正常人俾班cctoy傻鳩屈毛

Btw我都係發表吓意見,唔會好似班傻鳩追擊你
廣告公司請文盲,班官懶到hi,點會管咁細
根本
學好中文
咁其實有咩問題先
之前喺台灣比人屌廿幾歲連日期都唔識寫
樓豬認為 YYMMDD 係支那 style,估政府跟風係接受文化入侵,要潛移默化香港人。

我話我咁樣寫廿幾年就俾樓豬話係喺支那讀書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞