大家注意,港共開始潛移默化,將英式日期寫法變做中式

682 回覆
165 Like 499 Dislike
我返工十幾年都係用開YYYY-MM-DD嘅……有乜問題?
樓豬:呢隻係中式日期
你係中國人
反對香港用中式日期=中國人
支持香港用中式日期=香港人

佩服…
咁你覺得一樓張海報有無問題
你唔好曲解,我冇咁講過
yyyy-mm-dd係國際標準,唔係中式
反對你話國際標準係中式亦唔等於係支持呢種寫法
講乜撚中式呀
我而家反對一樓海報用國際寫法
移民局應該用香港身分證個日期呀
明唔撚明呀67?
你#1講乜?
你開過個post話反對入境處唔用dd/mm/yyyy用咗ISO 8601我咪撐你囉
既然你地執著中式
我反對一樓海報用中式/ 國際日期
明唔撚柒明呀?
我使撚你個大陸人撐?
算啦,成個post都係一陣樓主柒味。

巴打你講嘅野我搵到來源,樓主就以為自己好醒拎將護照就有驚世大發現。

睇埋起源,維基係話中國採左呢種格式,樓主就當左係呢種格式係中國發明。

老實講,中國護照係呢種格式代表呢樣係中國嘅野?咁同韓國人話屈原係朝鮮族有咩分別?

反中無問題,但反到冇腦以為quote文就有理有據,真係番學讀多兩年書先,

共產黨好多樓主呢種人,覺得樓主同胡錫進冇咩分別
其實我係欣賞樓豬去討論呢樣野
雖然可能你既論述有啲陰謀論
但試想下
如果政府啲海報用哂美式日期
即係月日年咁
你地又會覺得冇問題?
我有花旗戶口
佢所有日期都係月日年
對於睇開日月年既我
係相對冇咁習慣
我建議樓豬 send 個 email 去入境處問下
點解反對你話國際標準係中式嘅人中國人
不如你地搵政府用國際日期既野比我
唔好講中式呀
明唔明
唔好講中式
明唔明
咁點解唔可以轉用國際標準先
係咪因為國際標準同中國標準一樣,所以香港唔可以轉國際標準?
死刑國際標準
香港就要跟?
我叫你搵呀
佢話 send 去投訴無用
(#537,538)
泛民都去晒監獄
投訴有乜用?
轉用新標準就當然係以前比較少 甚至冇㗎啦
我都問你點解唔可以轉用國際標準先?
係咪因為國際標準同中國標準一樣,所以香港唔可以轉國際標準?
咁你地認為香港身分證轉用國際日期無問題?
英式寫DD/MM/YYYY或者DD-MM-YYYY或者DDth MM, YYYY
中式寫YYYY/MM/DD或者YYYY-MM-DD或者YYYY年MM月DD日

除咗用「YYYY年MM月DD日」之外我都冇可能會用中式順序,而且由細到大正式嘢基本上都係用開見開英式順序。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞