大家注意,港共開始潛移默化,將英式日期寫法變做中式

682 回覆
165 Like 499 Dislike

我一直咁寫係因為之前出過事。呢種年開頭嘅寫法之後一定係跟月而唔係日,而又未試過有人會睇唔明。

同你同一想法,又係要遷就班新香港人。
其實上面好多人係同樓豬爭拗緊
YYYY MM DD 唔係 = 中式
佢係一種日期寫法既 standard
而中國採用左呢種 format
但事實上香港政府不嬲係用開 DD MM YYYY
至於點解張 poster 會用 YYYY MM DD
就睇大家點諗
呢個係做programme既正常寫法,尤其做sql既野
根本冇人想換依啲咁嘅垃圾身份証
即係你囉
樓主係pr
我自己改電腦 file 名既時候都會用 YYYYMMDD
因為我係習慣 sort by name
如果用 DDMMYYYY 就會亂
有啲同事仲會用 DDMMMYYYY
攪到仲煩
唔好轉移話題啦
你唔換分分鐘罰款,唔好懶叻

咁樣講
呢兩張海報應該用香港用開既dd-mm-yyyy
唔應該用ISO 8601

咁滿意未?
我話唔想換喳喎
何來轉移話題?幾時懶叻?
O
唔講唔覺,講落有幾個同事都係咁
其實使撚參考啦
睇香港身分證就得

樓豬唔敢貼埋今年人口普查張poster

一係樓豬問吓入境點解無啦啦換咗YMD格式囉
我點解唔敢?
我都有提出頭4行嘅point。
但對於呢樣其他國家都會用、
又唔係淨係得中国會用嘅國際標準
改咗又唔會造成社會大亂
係咪唔改得?

題外話 / P.S.:樓上我有提過,反而我係極反對港共用 " " 而唔用 「」,呢個真係支那 style,用簡體嘅新加坡都跟埋。正體中文一直都係用後者,台灣都有呢個 guideline。
x2
真心多謝幫我既巴絲
令幾個以為自己岩既大陸小學生收聲
多謝
Ta cheers
以前一次過download 網台節目嚟聽,佢地啲節目名日期一時一樣,順序會亂曬
跟番iso format YYYYMMDD就唔會
SQL 標準都係 YYYY-MM-DD

不過呢啲都係俾機器睇嘅format
俾人睇, 簽表格我都係寫番 4th Jun, 2021算, 主要都係費事啲人攪錯英式美式
唔用2021-06-04?呢度好多人用左廿年
你死喇,樓豬話YYYY-MM-DD係中式日期嚟㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞