大家注意,港共開始潛移默化,將英式日期寫法變做中式

682 回覆
165 Like 499 Dislike
英式日期根本on9

美式合理好多
答啦,答唔到就話人嬲,垃圾
樓豬自爆係肥柒矮毒窮醜
29歲
月薪12k
樣似陳同佳
由細到大未試過比人讚靚仔
試過同女仔表白
佢話我好樣衰,就算全世界得返我一個男人,寧願同性戀都唔會同我一齊
我身邊舊同學 朋友十幾個男都溝好多女
不過佢地個個高大靚仔搵三皮以上
有似吳彥祖 陳冠希 張敬軒 古天樂
叫你睇身分證呀,呀係,你用大陸身分證既…
唔夠講,搵其他野講,小學生做法
原來有人話兒登係左仔討論區係真
入戲院睇戲,唔同班大陸人嘈,張戲飛都係寫日月年
左唔左我就唔知,不過我知樓豬係肥柒矮毒窮醜

你自己講架
小學官校教寫開 6th June 1989
小心比人屌呀
你老母… 牛皮燈籠
無論係中式英式定共式都唔係單單用日月年排法嚟決定
仲有符號同dd mm定d m都係格式嘅一部份
回力鏢
屌,加咗英文字就唔同啦
英文堂寫開4th June 1989,簡寫就4-6-1989

中文堂寫開1989年6月4日,簡寫咪1989.6.4

其實兩者冇衝突,你鐘意用邊個都得,不過寫1989.6.4會避開咗美式反智MDY寫法,冇咁易睇錯
我都覺
其實都值得討論 唔知點解咁多人就咁放個iso standard係到就算

不過要有好多資料先討論到

1.香港用呢種日期format有無受中國影響
首先港英時代 兩種日期format嘅出現率
如果明顯有變 主要改變時間係幾時 iso標準出現後 定97之後 定08 年後
同一時間其他國家有無同樣變化

2. 究竟我地係唔係每一樣中國用嘅野都要特登避開唔用 去到咩程度先係文化侵略
關唔關來源事 定係要睇本質 或者兩種做法嘅優劣決定
樓豬十足糞青
佢地覺得2021-06-04
咁樣無問題
咪由鳩佢地囉
自甘墮落
樓豬 pin this 喇 ~
呢種寫法對我來講最清楚

不過電腦檔案名我會1989-06-04
方便啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞