「人體實驗」臨床戒J日記 修煉仙人模式(2)

339 回覆
32 Like 2 Dislike
http://www.menshealth.com/sex-women/5-reasons-you-should-masturbate-tonight
https://www.quora.com/What-are-the-health-effects-if-any-of-ceasing-to-masturbate

日日打先身體好 Google下就知戒J對身體無正面影響 有都係心理作用

適量打丁係可以維持腦內物質嘅正常分泌,雖然我都支持樓主做埋個實驗,但最驚係戒丁邪教日日洗腦,令安慰劑效應影響咗個結果。

就算係安慰劑效應, 自己覺得好咗又有咩問題?

歪論歪到咁,咁駁不如唔好駁

樓主實驗緊戒丁係咪真係有用,有安慰劑效應影響咁不如唔好做啦,直接去求神拜佛咪得

打大段野都根本冇答到我問題......

有問題/冇問題?

上面我已經係咗想睇樓主戒完嘅result:戒丁有冇實質作用,如果係安慰劑效應,咁戒嚟托 ? 大把嘢取代得到啦

邏輯咁差妄枉你學佛學咁耐

有咩取代到?我又真係想知吓

上至耶教,下至成功人士嘅一句說話,或者係一粒糖,只要呃得吓人/植入到潛意識,都可以有同樣效果

但如果你死要Jer到我講戒丁係有用嘅,好難討論到落去。

有冇實質例子係以上可以解決到戒丁可以解決既問題?包括尿頻,尿等待,尿泡尿分差等等,暫時我喺戒丁gp同戒色吧見到呢啲問題係戒丁最易解決到先

你講緊安慰劑效應?

我假設戒丁可以解決尿頻,尿等待,尿泡尿分差等等問題係因為安慰劑效應先

咁<上至耶教,下至成功人士嘅一句說話,或者係一粒糖,只要呃得吓人/植入到潛意識,都可以有同樣效果 >有冇啲例子係因為安慰劑效應可以解決以上問題?

推論:

1.「戒丁」為安慰劑效應、「信耶教」亦為「安慰劑效應」

2.咁代表「戒丁」與「信耶教」本質皆為「安慰劑效應」

3.設「安慰劑效應」可以解決「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」等問題

4.咁「信耶教」係可以解決「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」等問題

結論:只要本質一樣,就可以。 ,以上係邏輯上嘅推論,實際係咪就有待樓主驗證。

BTW,雖然唔係安慰劑效應,不過我有個方法可能對尿頻有效:

飲多啲水:

喝水太少易導致尿液濃縮,而我們的膀胱對濃縮的尿液更加敏感,不斷促使人產生尿意。」

A有B既特質, C有B既特質, 所以A=C?

跑步又係運動,做GYM又係運動, 大家本質都係運動

但跑步同做GYM TRAIN出黎既野都唔同喎

正如安慰劑效應都可以對唔同既地方生效, 你點PROVE信耶教既其中一個安慰劑效應係解決「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」?

典型謬論

已經假設咗兩者都係「安慰劑效應」(事實上亦好有可能係),而安慰劑效應嘅本質就係「無效的治療,但相信治療有效,而令症狀舒緩」

咁「耶教」同樣能造成「戒丁」對信者產生嘅結果。
http://www.menshealth.com/sex-women/5-reasons-you-should-masturbate-tonight
https://www.quora.com/What-are-the-health-effects-if-any-of-ceasing-to-masturbate

日日打先身體好 Google下就知戒J對身體無正面影響 有都係心理作用

適量打丁係可以維持腦內物質嘅正常分泌,雖然我都支持樓主做埋個實驗,但最驚係戒丁邪教日日洗腦,令安慰劑效應影響咗個結果。

樓主實驗緊戒丁係咪真係有用,有安慰劑效應影響咁不如唔好做啦,直接去求神拜佛咪得

有問題/冇問題?

上面我已經係咗想睇樓主戒完嘅result:戒丁有冇實質作用,如果係安慰劑效應,咁戒嚟托 ? 大把嘢取代得到啦

上至耶教,下至成功人士嘅一句說話,或者係一粒糖,只要呃得吓人/植入到潛意識,都可以有同樣效果

有冇實質例子係以上可以解決到戒丁可以解決既問題?包括尿頻,尿等待,尿泡尿分差等等,暫時我喺戒丁gp同戒色吧見到呢啲問題係戒丁最易解決到先

你講緊安慰劑效應?

我假設戒丁可以解決尿頻,尿等待,尿泡尿分差等等問題係因為安慰劑效應先

咁<上至耶教,下至成功人士嘅一句說話,或者係一粒糖,只要呃得吓人/植入到潛意識,都可以有同樣效果 >有冇啲例子係因為安慰劑效應可以解決以上問題?

推論:

3.設「安慰劑效應」可以解決「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」等問題

4.咁「信耶教」係可以解決「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」等問題

結論:只要本質一樣,就可以。 ,以上係邏輯上嘅推論,實際係咪就有待樓主驗證。

飲多啲水:

喝水太少易導致尿液濃縮,而我們的膀胱對濃縮的尿液更加敏感,不斷促使人產生尿意。」

正如安慰劑效應都可以對唔同既地方生效, 你點PROVE信耶教既其中一個安慰劑效應係解決「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」?

典型謬論

已經假設咗兩者都係「安慰劑效應」(事實上亦好有可能係),而安慰劑效應嘅本質就係「無效的治療,但相信治療有效,而令症狀舒緩」

治療同症狀都大把唔同啦…
喺耶教既情況下,信徒會相信信主會解決到以上既健康問題?
喺戒丁既情況下,戒丁人士會信戒丁可以得到主既救贖?
解釋唔到既話反而係你犯咗呀媽係女人,呀妹又係女人,所以呀媽等於呀妹既謬誤喎
事實係呀媽同呀妹都可以有一啲「女人既特質」,但亦有更多唔同既地方,而家就係問你你點prove兩者喺對「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」既特質係一樣

定係你會用例子解釋下信耶教可以治療到啲咩症狀?

有問題/冇問題?

你講緊安慰劑效應?

推論:

飲多啲水:

典型謬論

治療同症狀都大把唔同啦…
喺耶教既情況下,信徒會相信信主會解決到以上既健康問題?
喺戒丁既情況下,戒丁人士會信戒丁可以得到主既救贖?
解釋唔到既話反而係你犯咗呀媽係女人,呀妹又係女人,所以呀媽等於呀妹既謬誤喎
事實係呀媽同呀妹都可以有一啲「女人既特質」,但亦有更多唔同既地方,而家就係問你你點prove兩者喺對「尿頻、尿等待、尿泡尿分差」既特質係一樣

定係你會用例子解釋下信耶教可以治療到啲咩症狀?

1.我從來都唔認同「戒丁」可以解決健康問題,只講過可能會產生安慰劑效應影響實驗結果。係你Jer問有咩嘢可以取代到「戒丁」引發「安慰劑效應」

2.如果「戒丁」嘅人深信「戒丁」可以得到主既救贖,咁咪可以得到囉,安慰劑效應都係講個信字。

我覺得我打咁大段推論,你好似一隻字都冇入到腦咁
正式進入Day5

同預計嘅一樣,頭嗰三日係輕輕鬆鬆,day3至day4開始黎料
今日要喺公司做個presentation,又大壓力前個兩晚又要預備到夜晚2點幾,夜闌人靜hea左陣又開著個myfreecams黎睇,都有啲忍唔住,好在拿拿聲塞返入褲認真工作

戒丁一個星期在望就快到達base camp

仲有人討論緊成件事科唔科學
咁事實上唔係實驗室環境,呢種測試好難做到科學嘅

但我諗除左身體健康之外,好多巴打都係因為唔同原因想嘗試戒丁嘅
慳返啲時間、挑戰自己克唔克服到心魔、避免自己太沉溺喺一樣野上都已經係好充分嘅理由
首先同大家講聲抱歉先,因為我無準時出現更新戒J日記。另外講多聲抱歉我真係太忙,而家先岩岩返到屋企,所以無辦法更新個名單,希望大家見諒。

至於樓上兩位巴打既爭論我都唔方便比意見,我在此希望大家可以集中番係個戒J實驗既結果度。

----------------------
戒J日記Day9 25-05-2017 長期室內 難分天氣

今日起身時間係2點幾,原因係鼻敏感又復發,雖然病情無咁嚴重,但一掂完屋企隻寵物就次次都出事,搞到好晏先訓得著。

之後就同人出去食野,食完野本來諗住去球場射波,點知粒波唔見左,無得射就唯有去網吧打左兩個鐘機。

然後夜晚去左葵廣食野,二樓大滿足玉子燒勁好味。再夜d就有籃球比賽,非常緊湊,險勝一分。隊友們打左場好波

而家1點終於返到屋企寫日記,出左好多汗,好攰沖完涼就訓了。

身體狀況:好奇怪,黎到第九日個身體無好到,反而係戒J歷程裏面身體最差既一日,鼻塞頭暈周身無咩力唔通真係唔J都出事?請大家密切關注樓豬狀況
首先同大家講聲抱歉先,因為我無準時出現更新戒J日記。另外講多聲抱歉我真係太忙,而家先岩岩返到屋企,所以無辦法更新個名單,希望大家見諒。

至於樓上兩位巴打既爭論我都唔方便比意見,我在此希望大家可以集中番係個戒J實驗既結果度。

今日起身時間係2點幾,原因係鼻敏感又復發,雖然病情無咁嚴重,但一掂完屋企隻寵物就次次都出事,搞到好晏先訓得著。

之後就同人出去食野,食完野本來諗住去球場射波,點知粒波唔見左,無得射就唯有去網吧打左兩個鐘機。

然後夜晚去左葵廣食野,二樓大滿足玉子燒勁好味。再夜d就有籃球比賽,非常緊湊,險勝一分。隊友們打左場好波

身體狀況:好奇怪,黎到第九日個身體無好到,反而係戒J歷程裏面身體最差既一日,鼻塞頭暈周身無咩力唔通真係唔J都出事?請大家密切關注樓豬狀況

唔好死
你又通宵睇比賽又打波八足咁多爪又撞啱轉天氣病病地都唔出奇嘅

冇追到1,如果樓主以前係日日打開,咁係正常,因為有戒斷反應(我自己就冇遇過)。

加油,等你result

冇追到1,如果樓主以前係日日打開,咁係正常,因為有戒斷反應(我自己就冇遇過)。

加油,等你result

我之前係日日嫁多謝你,你既討論都引起我思考

唔好死
你又通宵睇比賽又打波八足咁多爪又撞啱轉天氣病病地都唔出奇嘅

其實唔只,我係屋企都好多野搞我成日話自己係零死角興趣
Day 3 safe
不自覺click左入個j圖pose
睇左5分鐘覺得唔對路出番黎
宜家清醒番d
好危險,唔可以被引誘
聽日要更小心
Day 3 safe
宜家清醒番d
好危險,唔可以被引誘
聽日要更小心

小心呀真係 依經驗4-5日左右係最旺盛
Day 3 safe
宜家清醒番d
好危險,唔可以被引誘
聽日要更小心

頂住頂住,決定聽日夜一夜先番屋企,廢事屋企冇人出事
開始有D難頂
post1既圖太吸引 而家難忍
聽日見女朋友家長 要精神D
屌!我破撚左戒,琴日打撚左,成個人即刻好後悔,我要復活!今日又重新Day 1..
屌!我破撚左戒,琴日打撚左,成個人即刻好後悔,我要復活!今日又重新Day 1..

咁渣架
Day 3 safe
宜家清醒番d
好危險,唔可以被引誘
聽日要更小心

同意樓主講法 第4-5日好好精力 好想打J
我諗自己體質同樓主差唔多 又會打籃球 又有鼻敏感
岩岩踏入第6日 而家都仲係好想打J 又去訓教唔理

1.我從來都唔認同「戒丁」可以解決健康問題,只講過可能會產生安慰劑效應影響實驗結果。係你Jer問有咩嘢可以取代到「戒丁」引發「安慰劑效應」

2.如果「戒丁」嘅人深信「戒丁」可以得到主既救贖,咁咪可以得到囉,安慰劑效應都係講個信字。

我覺得我打咁大段推論,你好似一隻字都冇入到腦咁

你話有野取代到就緊係要俾例子啦,就好似2,你「如果」戒丁既人深信戒丁可以得到救贖,事實上就唔會發生,正如而家既耶教係唔會話有病就祈禱,唔好睇醫生一樣

所以大家既本質根本唔係完全一樣,因為大家範疇根本唔同,唔可以籠統話大家都係安慰劑影效應就本質一樣,正如跑步做gym本質都係運動一樣,你唔可以話大家產生既效果都係一樣,極其量只可以話大家既效果都係健康,但實質邊part健康咗?兩樣運動係唔同既

安慰劑效應唔係話你去深信一樣野去產生某個種結果,而係果樣野可以令人去深信咁做可以產生某個結果,所以戒丁同耶教既安慰劑效應根本本質係唔一樣,戒丁呢款安慰劑可以產生a效果,唔等於耶教呢款安慰劑都得,如果戒丁可以令人深信可以得到主既救贖,咁就已經唔係戒丁啦
群裡很多人都說總是破戒,我想說的是,一個人不能去改變,是因為他痛得還不夠深,而有天你痛得想去改變的時候,也許很多東西已經無法挽回了,如果你們不能現在去戒色,那我之前經歷的苦難,一定會在你們的身上發生,真的 。不作死 就不會死。

(戒色不能靠毅力強戒,這也是飛翔大哥多次強調的,我最開始的時候靠毅力強戒,扛了80多天,這個過程真的太困難太痛苦了,慾望來的時候太可怕了,完全是靠意志力苦苦支撐。。。但是一通過閱讀,大量的閱讀提高悟性、覺悟,靠「悟」來戒色,這個就相當輕鬆簡單了,這才是真正的方法、規律,一口氣就六百多天了。。。)
香港戒J論壇,屬於香港人既戒J淨土,獨有香港版戒色文章
www.noj1314.258club.com
第一日

5月26日 (晴)

重新上路

但頂唔撚順

破戒again

明天努力

今日開始重新出發
戒J第26 day
早晨
第一日

5月26日 (晴)

重新上路

但頂唔撚順

破戒again

明天努力

撚狗大王
早晨

早晨明哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞