到底鄧顯點樣由band5變band1?

561 回覆
1111 Like 19 Dislike
舊生留名

鄧顯作為一間補習社係唔錯
我個年代好興補習社,但係我出去補幾堂就冇補落去
學校自自然然會操好你去考試

不過只係做到公開試成績好
出到黎個network同傳統名校冇得比
亦都冇人地傳統名校個種歸屬感/小圈子
條友經常破防㗎
咪靠你去比network人lor
google "傳統名校" list, 最後個間創校都1960
鄧顯1982創校, 即係差22年
network大細同人數多少有直接關係, 遲創校自然人數少D
仲要由band5 變band 1
即係一開波個班畢業生唔係好勁, 要build 個network 出黎都要靠之後個班
你作舊生要加油了
你講既都有道理
不過都要考慮埋出身
鄧顯就算做左名校都只係幫基層上中產
同傳統名校既校友圈冇得比
劉X海,禮義廉做左蘇閪智助理好撚耐,但次次都冇得選
咁你岩, 個圈真係太細
鄧顯舊生踢波叫佐敦軒達臣好似得一個
衰11嗰個鄧顯之恥啊嘛
勿相認
因為兒登
係我7歲果年買左一枝雪條,從此改變我既一生
當我奶到最後一啖好失落時,
枝棍竟然仲多兩條,唔洗講即刻去換黎食

我食完第二枝,吊,又中兩條;
而第三枝,又仲兩條!結果我再去換四條番黎
當我食完第五枝後,唔洗講,又中兩條,
但我已食唔落了,果次係我人生第一次食唔落雪條

我拎番第6~8枝番去比屋企人食,果然每枝再分別各中兩條
如是者我已經可以再換16條番黎,人生果然充滿希望
但當我拎番去比屋企人食完後,呢16枝又再各中兩枝,
我手上渣住16條可兌換32枝既雪條棍,我開始感到到d驚

今次我換完拎番去比同學食,中伏!!
每枝又獎多兩枝,即係64枝,
點算?我已幾乎請過晒我識既人食雪條了!
於是我請埋隔黎班食,但冇喇冇喇,再獎128枝,
7歲既我,要一次過拎128枝雪條係何其吃力

就咁樣捱左半年,
我手上仲有20736枝可換41472枝雪條既雪條棍,
我快要崩潰了!
難道我餘下既半生都只能活係雪條中嗎!?

轉眼到我24歲果年,
我已類積左3487459498594498枝一兌二既雪條棍,
為左搵地方擺雪條,
我將同女友同居新買既家私全部當晒,
再用錢去買雪櫃黎裝,
然後每個月女友一出糧就叫佢比晒錢我買雪櫃去裝,
但真係冇辦法!!
我搵錢買雪櫃既速度遠遠追唔上食雪條中雪條既速度!!!!

終於,係我26歲生日果日,女友離我而去,
佢一句話都冇同我講,
因為佢個咀已食雪條食到硬化唔講得野。
我好對佢唔住,
但人生...我又可以點?

呢年我全個家族因為不停買雪櫃而破產,
我家族本來係中古時期既貴族後裔,
d錢洗十世都用唔晒,但竟然落得如廝田地,
而且我仲有8千幾兆既雪條未換。
部分擺唔入雪櫃既雪條開始溶化,
d雪水浸到上我心口,
我好凍,凍到失去知覺...
就咁樣一訓,唔知訓左幾多年。

我醒番時掰大眼見到個呀伯,佢話有辦法幫我,
我問點樣,佢就話只要將我手上既雪條棍賣晒比佢,
佢就會開一間雪條公司賣雪條,
等人買左後再拎雪條棍黎換,

比如10個人買左10條,
走番黎獎20條,佢就前後清左30條;
果廿條再獎四十條,佢再比,又清多八十條...
如是者向全世界輻射出去,最終就會解脫到

我恍然大悟,一路多謝佢一路→即走,
走左成百米遠後我回頭問佢係咩人,
佢答我係瑞士人,叫亨利內斯特萊。

雀巢公司,就係佢成立。
張永慶 定 鄧顯
講到咁辛苦
想知咁多位舊生依家搵幾錢人工
值唔值咁辛苦
Lm
咩係「新界傳統名校」?
唔只北區 其他新界區都總會搵到間考試機器
range 可以好大ga wor
識幾個做醫生, ibank trader, 或者開公司
可以好平凡, 做下師奶, 普通打工仔
都可以好兜踎

人生ge野, 好講際遇ge
ching邊屆點會咁少
其實大部分老師真係好有心教
我自己都慶幸當年派位符碌入到去
大把啦
淨係佢果屆啲人都日日係fb屌柒佢
我果屆為數不少人都拍拖wor
啲老師就算知道都冇做啲乜
exact7ly 所以唔會咁少 每屆都好多八卦
基本上你做啲野唔係太揚嘅話大部分高form老師都唔會理你
鄧顯都出唔少狗
沙田官中,王肇枝果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞