到底鄧顯點樣由band5變band1?

561 回覆
1111 Like 19 Dislike
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%81%93%E6%95%99%E8%81%AF%E5%90%88%E6%9C%83%E9%84%A7%E9%A1%AF%E7%B4%80%E5%BF%B5%E4%B8%AD%E5%AD%B8

學校創辦人鄧顯先生為印尼華商,生平仗義疏財,以辦學培育人才為志。其後人先於1972年在葵涌建立鄧顯紀念學校(小學),後於1982年捐款於上水建立鄧顯紀念中學,為香港道教聯合會第二間中學。學校在成立初期為一所第五組別的學校,後經師生努力,成為第一組別的學校,更在2007年、2008年以及2015年的會考和文憑試中,誕生了三名狀元。

間間中學都力爭上游
但係由band5變band1就好似得呢間
到底佢點做到
留晒啲成績差嘅人班,唔肯留就踢,點會做唔到
正常學校一年百鳩幾個學生
是但中一兩個靠自己努力 + 天資聰穎 考到好成績 入U
然後就開始無限放大 + 吹奏
呃班無腦家長幫啲仔女報
當多人報讀嘅時侯
然後面試咩都唔睇 只選讀得書嘅學生
一年一年咁慢慢洗底
屯門馬可賓好似都係band5到band1,但冇你講個間咁勁
好多學校咁做會殺校先
真係留得幾癲下
呢間野痴線架 考試機器嚟 課外活動係補課
踢走啲成績差嘅
收返啲支那人
支那人英文廢
但係係中文數學好幾皮
宜家大部分band3都係咁洗底
靠訓導捉學生入廁所睇底褲咩色
我估應該踢曬D唔乖既學生
之後瘋狂迫佢地讀書
其實連登仔係咪淨係識鳩up
鄧顯起碼勁咗 20幾30年, 點撚樣靠支那人
就算唔係住北區都聽過佢個名
D老師係唔係真係教得好好
依家姐
當年仲係9年免費教育
話踢就踢啦
講多d, 想聽
唔好傻
鄧顯應該係北區收最少支那人嗰間
而且住得北區嘅支那人都係新移民,係乜柒都廢
有錢嗰班住九龍港島啦
初中極嚴格
反而高中可能我慣咗,仲覺得正常啲
以前真係好多白痴家長淨係揀近屋企嘅學校,唔睇banding
舊生留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞