樓價前景討論區

194 回覆
4 Like 6 Dislike

其實香港真係好多有錢人

睇每年既薪奉 利得稅收就知有班人搵幾撚多錢
唔好成日拎個月入中位數黎打飛機

得14%人搵超過$40000以上
https://www.hk01.com/港聞/74664/-人口統計-全港1成家庭年收入過百萬-你的人工全港排第幾-

唔計收租
身邊有10個人以上 月入唔夠20k 但有2層或更多收租
我manager 月入50k 上下
但佢西環層樓收租30k
大把呢d人
仲有我好撚多朋友既老豆都有三層或更多用來收租

我家庭月入50k以上 都叫做高過3成人
但都係買唔到樓 一個家庭太多支出
而且多數而家買樓既人 都已經供完第一層樓

老母果行好多人月入10萬上 冇入息證明
做佢呢行
全部冇報稅

Yes 個個扮自僱 報細數 拎住個月入中位數打飛機真係多鳩餘

無錯,得新移民揾得少,正正常常香港出世30歲都最少揾40k, 個個都有秘撈你唔知o者
我諗就算支爆樓價都唔會跌

啲資金黎哂香港
早一兩年舊登主流都話貴,會跌
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

其實政府只要減地價,再講明單位唔租得,新樓價即跌

D地投返嚟架喎,我想知可以點減?
仲有就算平買返嚟都唔會平賣,你都on99

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

其實地產商投地正正等於大陸走資,人地錢多,就算政府定低價開投都會比地產商夾返上,一係設投價上限,咁咪得lo
其實根本唔會跌,前景就係升升升

利申:經濟學家

因為全球水浸,加息收返qe浸水整體0.1%都唔知有冇
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

其實地產商投地正正等於大陸走資,人地錢多,就算政府定低價開投都會比地產商夾返上,一係設投價上限,咁咪得lo

如果D地平賣比發展商
你地又話官商勾結,明益發展商

更何況土地平,唔代表發展商要平賣比你
成本低唔等於售價低
如果你在街執到一舊黃金,你會唔會免費賣返出去?
留名學野
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

如果D地平賣比發展商

成本低唔等於售價低

限制埋賣價囉
跟住多人買呀? 限制埋要成個家庭無樓先買得囉
搞搞下即係變居屋
:@
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

如果D地平賣比發展商

成本低唔等於售價低

同意,但我同時認為邊個話做生意一定賺,之前都試過有地產商蝕讓,都係睇供求

解釋都冇用

好似股票市埸,有牛就有熊,有long 就有short

市埸只會獎勵正確的人

故步自封既人只會怨天怨地

而唔係諗辦法學識做被獎勵既一員

BTW 垃圾政府又係冇得救

可以做既唔做,只係識活係有錢人世界

其實有時候唔洗點拗 睇淡既人你點講佢都係會做淡 由20000 點put到上24000 既都大有人在
如果樓市指標可以做淡既應該唔少人輸到仆街

其實香港真係好多有錢人

https://www.hk01.com/港聞/74664/-人口統計-全港1成家庭年收入過百萬-你的人工全港排第幾-

唔計收租
但佢西環層樓收租30k
大把呢d人

做佢呢行
全部冇報稅

咩行業?

大撚把啦
裝修,私補,教琴,飲食,剪髮,基本上現金出糧已經係冇王管
自己生意根本任你篤
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

如果D地平賣比發展商

成本低唔等於售價低

其實好簡單

政府平價賣地,規定幾時要起好

唔比收租,設定一手樓最高售價,再加上只準賣比永久白港人,再唔係限埋首置

我肯定可解決樓價問題

唔計收租
但佢西環層樓收租30k
大把呢d人

做佢呢行
全部冇報稅

咩行業?

大撚把啦
裝修,私補,教琴,飲食,剪髮,基本上現金出糧已經係冇王管
自己生意根本任你篤

地盤
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

如果D地平賣比發展商

成本低唔等於售價低

其實好簡單

唔比收租,設定一手樓最高售價,再加上只準賣比永久白港人,再唔係限埋首置

我肯定可解決樓價問題

搞咁耐多野起返居屋咪得
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

如果D地平賣比發展商

成本低唔等於售價低

其實好簡單

我肯定可解決樓價問題

我嘗試站在無良發展商角度諗到有冇得破解

1. 規定幾時要起好
除非規定埋幾時賣,否則發展商起好咗可以hold起唔賣。
但係當你規定一定要賣哂,如果真係賣唔哂,發展商洗唔洗受罰?
如果賣唔哂唔洗受罰,發展商有心可以諗到好多方法去專登整到賣唔哂
例如完全唔宣傳、將售樓處、示範單位擺在沙頭角。
如果賣唔哂要受罰,一些唔吸引的地段(例如偏遠地區)可能直頭無發展商願意去投地,到時一手樓宇供應仲少咗。

2.
>>設定一手樓最高售價
如果限制每個單位的最高售價,發展商就會大量興建劏盤,例如每個100呎,甚至更細。
唔同地區受歡迎程度有差異,愈受歡迎的地區就可以起得愈細。
本身08果時應下調3成,不過全球政府印錢,香港係大陸印左120萬億加各類走資,金融手段下,特別係硬食人仔大勢

先會谷到今日樓價
不過,有借就有還
食春藥食到變死撚
就等住入醫院切撚救命一日

人口增加唔係頂樓價因素
資產價唔會無限漲同硬
2017-18,就係大調之日

重點係香港貨應增加緊
你去好多新盤同大盤
真係空屋多過人住
未來收入一降,自然會崩。
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

如果D地平賣比發展商

成本低唔等於售價低

其實好簡單

我肯定可解決樓價問題

華懋起好廿年先賣,就算浪澄灣都係舊年先沽清,都好似有起左10年
唔俾收租,其實宜家買樓投資都要俾15%印花稅但一樣多人買,而且法例上無可能
一手最高售價,禁二手有無限?
當然會繼續升啦,因為宜架只有一個行業好景,就係樓市,樓價唔升無野好升,所以一定升,就算跌都要好長時間才會跌,因為唔同股票可以即時沽即時不問價放,點急都要有人接仲有一大堆文件要做,所以有排玩,因此,有錢要宜架買樓,無錢要借要檔都要買樓,大勢所趨 無得揀!
想問下
有無轉按律師介紹?
想由中銀轉去東亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞