樓價前景討論區

194 回覆
4 Like 6 Dislike
其實諗咁多因素出黎做咩
好簡單
經濟差就跌 經濟好就升
其實諗咁多因素出黎做咩
好簡單
經濟差就跌 經濟好就升

經濟差,投資樓市保值,升
經濟好,多人投資樓市,大升

d人輕鬆供到都唔代表唔會跌架
投資者預計資產既租值愈黎愈細既時候
一定係抽身買第二樣資產理性過死守責住舊錢
當人已經慢慢被AI取代,科技上推高到既經濟增加真係不敢想像。到時又失業又通漲,低層收檔,高學歷中產都收,或許樓價會有變化呢。
當人已經慢慢被AI取代,科技上推高到既經濟增加真係不敢想像。到時又失業又通漲,低層收檔,高學歷中產都收,或許樓價會有變化呢。

突破盲腸,二十年後科技進步做成既廣泛性性失業,但社會制度追唔上既話(至少要有 universal basic income),唔打仗既話真係睇唔到出路
早一兩年舊登主流都話貴,會跌
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

其實政府只要減地價,再講明單位唔租得,新樓價即跌

D地投返嚟架喎,我想知可以點減?
仲有就算平買返嚟都唔會平賣,你都on99

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

唔比租 我諗租金會升到上太空
而家都少租盤 你重要減近租盤供應
識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

你個concept 只啱左一部份,但睇漏左野,新樓唔俾放租,原來要租樓既需求就會流向買樓,而投資者因為0回報唔買樓買樓需求被租樓者replaced.

做一個超簡約model:
假設市場上得abc 3個人,市場上有三個新單位。
a係有錢人想買兩個收租,如果自由市場,佢會追價買哂三個單位再租俾bc攞回報。
如果新樓不能放租,a最多只會買一個自己住,而原來要租樓的bc就有機會買樓了。

當然個case係過份簡單,但一定要記住,租同買既需求本身就可以互相流動

拿,咪就係囉

根本政府無心去打壓
其實諗咁多因素出黎做咩
好簡單
經濟差就跌 經濟好就升

咁又唔一定

係呀,你等50年啦
我反而想問
當年97既時候租金係唔係完全跟唔上樓價升幅?

因為而家租金都算幾跟得足樓價
我想像唔到樓價會跌一半然後租金會跌一半
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先

當果班人上完車,之後果D咪仆街囉
同白居二有咩分別? 到時唔只買唔到樓,租你都租唔起呀
我反而想問

97前有租管
同80年代日本差唔多

係呀,你等50年啦

五十年既話,你太睇小科進步速度。
單講AI,不眠不休學習分析生產,Productivity 等如開外掛,Tech Growth 係絕對少不免。
香港知識型經濟,多左AI,十幾年過後玩法吾同又轉型。
經濟係過渡期,適應期既變化可以好大。

留名等好快既將朳睇Nobel 經濟學獎研究AI對Growth既新Model. (到時再推樓價升跌)

係呀,你等50年啦

五十年既話,你太睇小科進步速度。
單講AI,不眠不休學習分析生產,Productivity 等如開外掛,Tech Growth 係絕對少不免。
香港知識型經濟,多左AI,十幾年過後玩法吾同又轉型。
經濟係過渡期,適應期既變化可以好大。

留名等好快既將朳睇Nobel 經濟學獎研究AI對Growth既新Model. (到時再推樓價升跌)

好似未出iphone之前咁,你都估唔到成個世界喺幾年內變到依家咁
我反而想問

97前有租管

hmmm
咁而家如果諗樓價跌 
不如諗下租金咩情況之下會跌?

而家劏房平極都要租四五千
如果租金跌,一房租得六千
咁劏房唔通一兩千就租到?
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

你個concept 只啱左一部份,但睇漏左野,新樓唔俾放租,原來要租樓既需求就會流向買樓,而投資者因為0回報唔買樓買樓需求被租樓者replaced.

做一個超簡約model:
假設市場上得abc 3個人,市場上有三個新單位。
a係有錢人想買兩個收租,如果自由市場,佢會追價買哂三個單位再租俾bc攞回報。
如果新樓不能放租,a最多只會買一個自己住,而原來要租樓的bc就有機會買樓了。

當然個case係過份簡單,但一定要記住,租同買既需求本身就可以互相流動

拿,咪就係囉

根本政府無心去打壓

下笑話黎嫁?
買得起樓既駛一直租樓?
買過樓未呀你?首期壓測係點嫁?
唔識真係9up唔駛錢
同埋點解要假設新樓唔可以比人租出去?
自由市場 人地買得起燒左間屋都得
要市場去就你買唔到既人
不如去北韓啦 共慘岩你呀
除非大陸話會放棄香港國際金融中心地位
或者有新一輪sars 911果D
唔係都幾難大跌
除非大陸話會放棄香港國際金融中心地位
或者有新一輪sars 911果D
唔係都幾難大跌

同埋到時要有大舊現金買,唔係都係得個睇字
近年樓價升租無升
我反而想問

97年個市同而家不能相比

1 香港多左好多人住
2 香港住多左好多大陸人
大圍去睇,香港樓俾晒中國有錢人買都唔夠佢地住
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先

當果班人上完車,之後果D咪仆街囉
同白居二有咩分別? 到時唔只買唔到樓,租你都租唔起呀

點會呀?

多左人上車咪少左人租樓
大亞灣同台山核爆一定大下跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞