樓價前景討論區

194 回覆
4 Like 6 Dislike
當人已經慢慢被AI取代,科技上推高到既經濟增加真係不敢想像。到時又失業又通漲,低層收檔,高學歷中產都收,或許樓價會有變化呢。

係呀,你等50年啦

五十年既話,你太睇小科進步速度。
單講AI,不眠不休學習分析生產,Productivity 等如開外掛,Tech Growth 係絕對少不免。
香港知識型經濟,多左AI,十幾年過後玩法吾同又轉型。
經濟係過渡期,適應期既變化可以好大。

留名等好快既將朳睇Nobel 經濟學獎研究AI對Growth既新Model. (到時再推樓價升跌)

咁你科技點發達人都要住樓架
同埋點解要假設新樓唔可以比人租出去?
自由市場 人地買得起燒左間屋都得
要市場去就你買唔到既人
不如去北韓啦 共慘岩你呀

新樓唔比租

就少左投資者

而且新樓樓價唔會點升
當人已經慢慢被AI取代,科技上推高到既經濟增加真係不敢想像。到時又失業又通漲,低層收檔,高學歷中產都收,或許樓價會有變化呢。

係呀,你等50年啦

五十年既話,你太睇小科進步速度。
單講AI,不眠不休學習分析生產,Productivity 等如開外掛,Tech Growth 係絕對少不免。
香港知識型經濟,多左AI,十幾年過後玩法吾同又轉型。
經濟係過渡期,適應期既變化可以好大。

留名等好快既將朳睇Nobel 經濟學獎研究AI對Growth既新Model. (到時再推樓價升跌)

咁你科技點發達人都要住樓架

住上太空
近年樓價升租無升

你以為

市區你搵個10000蚊租盤睇下有無?
大亞灣同台山核爆一定大下跌

咁全香港都玩完啦
早一兩年舊登主流都話貴,會跌
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

其實政府只要減地價,再講明單位唔租得,新樓價即跌

D地投返嚟架喎,我想知可以點減?
仲有就算平買返嚟都唔會平賣,你都on99

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

唔比租 我諗租金會升到上太空
而家都少租盤 你重要減近租盤供應
識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先

當果班人上完車,之後果D咪仆街囉
同白居二有咩分別? 到時唔只買唔到樓,租你都租唔起呀

點會呀?

多左人上車咪少左人租樓

租既人少得幾多,但租盤少就搶高哂D租金
同理,白居二D人用綠表上左車,係咪少左人買樓? 點解反而樓價升得更快?
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先

點會呀?

多左人上車咪少左人租樓

同理,白居二D人用綠表上左車,係咪少左人買樓? 點解反而樓價升得更快?

佢講果D平價賣樓, 唔俾你租
根本即係未補地價居屋
佢要私樓咁做, 即係等於將居屋個入息資產審查取消左佢
你以為你咁樣會上到車? 我同你講, 首先會有一大班自住私樓會9衝去買
幾千人爭一個單位, 之前佢地買到就將本來個單位放租

租金可能下調既, 上車會唔會易左? 可能多左個抽既機會俾你上
但真私樓個價肯定升到上太空, 因為你將本來可以拎黎起私樓既地同供應變晒假私樓

你話加審查? 咪即係等於居屋 私樓少左供應一樣升上太空

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先

點會呀?

多左人上車咪少左人租樓

少左人租盤

盤源就多返

樓價跌,租金跌
踏實 d 睇 分析長遠樓市要睇供求
上一上政府統計處做 d 功課 近廿年會年新登記結婚數目平均每年有幾多 新樓落成量有幾多 睇完番嚟再講
中短期先要睇炒風同政策
炒風分短炒長炒 由雙倍印花稅出現開始 短炒基本上已經無利可圖 去搵下 agent 睇樓 了解下依家 d 盤源先好番嚟講
長炒要睇供樓壓力 如果你係 full pay 放棟樓係度曬太陽都仲得 廿年以上樓齡一手業主2 30年按揭已經供斷 一樣無壓力 其他淨低仲供緊就睇息口 現時嘅超低息口除非大規模撤資否則唔會供唔到 (提提你如果發生咁嘅事係全香港都仆硬街 唔好同我講執平貨) 最可能發生嘅係炒家等錢洗要套現 但有幾多個
政策嚟講 你要睇清事實 香港政府同發展商係拍住上搵錢嘅 地皮賣得貴因為政府要錢起基建 (自己調查下基建 d 錢邊度嚟 ) 成本貴新樓唔會平 仲未計中資搶地
過往政府出親嘅政策都只係壓抑需求同炒風 唔增加供應住屋問題只係拖延緊 最新辣招搞埋新造按揭連換樓客都趕絕 d 盤仲可以係邊到嚟你答我

有咩因素樓價會大跌? 單單因為價值超出負擔唔足以影響樓價 因為住屋係必需 又可以租 仲有新樓劏房
買樓前我自己都做左好多功課 睇清楚現實咪得個講字

你自己講左個重點,人口結構性轉移

過去廿年新婚人口持續上升冇錯,帶出所謂剛性需求

過去你做左功課,咁未來呢?

公開試應考人數,得廿年前一半

未來廿年人口會不斷老化,適婚階層下跌

郊野公園開發,地小人多迷思不攻自破

到時侯香港仲會唔會得到內地投資客青睞?

父母會唔仆到上車?

好似97咁,社會會記得你哋既犧牲

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先

點會呀?

多左人上車咪少左人租樓

根本即係未補地價居屋
你以為你咁樣會上到車? 我同你講, 首先會有一大班自住私樓會9衝去買

租金可能下調既, 上車會唔會易左? 可能多左個抽既機會俾你上
但真私樓個價肯定升到上太空, 因為你將本來可以拎黎起私樓既地同供應變晒假私樓

好簡單,只限首置可解決

基本上可取代居屋
計左每日150個新香港人未?
計左投資移民未?
其實樓市熾熱都唔怪得哂大陸人,本身香港人既購買力同炒賣心態都好強
你睇啟德果幅港人港地都炒到飛天就知 根本好多香港人都一約多伙咁買
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

你個concept 只啱左一部份,但睇漏左野,新樓唔俾放租,原來要租樓既需求就會流向買樓,而投資者因為0回報唔買樓買樓需求被租樓者replaced.

做一個超簡約model:
假設市場上得abc 3個人,市場上有三個新單位。
a係有錢人想買兩個收租,如果自由市場,佢會追價買哂三個單位再租俾bc攞回報。
如果新樓不能放租,a最多只會買一個自己住,而原來要租樓的bc就有機會買樓了。

當然個case係過份簡單,但一定要記住,租同買既需求本身就可以互相流動

拿,咪就係囉

根本政府無心去打壓

下笑話黎嫁?
買得起樓既駛一直租樓?
買過樓未呀你?首期壓測係點嫁?
唔識真係9up唔駛錢

又要講供求定律,但又唔係用經濟學角度去睇。。。我想講既係如果之後批地列明唔可以出租,對樓價同租金既影響。

供求定律既第一條就係價格會因為供求而粗體定,係果個model入面,bc原本買唔起樓,單位既market price會因為層樓冇人買,而去到bc能夠買到既price.. ... 其實唔識經濟學唔緊要,但唔好下下就一句買過樓未,中學生咁,我原意只係學術討論想提高討論質素。。。anyway, 可能我諗多左,sorry.

其實如果就咁up 乜乜乜 所以樓價會升,其實根本唔係理性討論,就咁一句gogogo就得啦。。
踏實 d 睇 分析長遠樓市要睇供求
上一上政府統計處做 d 功課 近廿年會年新登記結婚數目平均每年有幾多 新樓落成量有幾多 睇完番嚟再講
中短期先要睇炒風同政策
炒風分短炒長炒 由雙倍印花稅出現開始 短炒基本上已經無利可圖 去搵下 agent 睇樓 了解下依家 d 盤源先好番嚟講
長炒要睇供樓壓力 如果你係 full pay 放棟樓係度曬太陽都仲得 廿年以上樓齡一手業主2 30年按揭已經供斷 一樣無壓力 其他淨低仲供緊就睇息口 現時嘅超低息口除非大規模撤資否則唔會供唔到 (提提你如果發生咁嘅事係全香港都仆硬街 唔好同我講執平貨) 最可能發生嘅係炒家等錢洗要套現 但有幾多個
政策嚟講 你要睇清事實 香港政府同發展商係拍住上搵錢嘅 地皮賣得貴因為政府要錢起基建 (自己調查下基建 d 錢邊度嚟 ) 成本貴新樓唔會平 仲未計中資搶地
過往政府出親嘅政策都只係壓抑需求同炒風 唔增加供應住屋問題只係拖延緊 最新辣招搞埋新造按揭連換樓客都趕絕 d 盤仲可以係邊到嚟你答我

有咩因素樓價會大跌? 單單因為價值超出負擔唔足以影響樓價 因為住屋係必需 又可以租 仲有新樓劏房
買樓前我自己都做左好多功課 睇清楚現實咪得個講字

你自己講左個重點,人口結構性轉移

過去廿年新婚人口持續上升冇錯,帶出所謂剛性需求

過去你做左功課,咁未來呢?

公開試應考人數,得廿年前一半

未來廿年人口會不斷老化,適婚階層下跌

郊野公園開發,地小人多迷思不攻自破

到時侯香港仲會唔會得到內地投資客青睞?

父母會唔仆到上車?

好似97咁,社會會記得你哋既犧牲

我都希望等到需求下降至供應可乘接嘅一日 可惜要消化過去廿年積累嘅住屋需求似乎遙不可及
而到時早已有物業資產增值嘅業主已有充足資金換樓 享受生活
政府其實處心積慮要控制供應 如果唔係 搞強收綜地同土地空置稅已經可以刺激供應 唔洗成鳩日扮哂想開發土地咁攞 d具爭議嘅土地開發議題嚟拖延時間
留意番人口老化亦會為社會帶來沉重負擔 資本自由市場嘅慣例呢 d 負擔通常由社會低層負責
都係個句 要跌 就要全香港仆街 有錢人有能力承受 窮人都係會仆街
上面班人仲係度發緊咩夢?
現實就係根本無可能大跌 除非又黎多個沙士
如果個市場係公平自由市場 供求變左可能可以令到個市跌
但係你只要諗香港政府只會愈來愈仆街 樓價就一定唔會大跌!個市一直都俾人控制住
樓價跌 地價跌 無賣地收入點起大白象?
唔起大白象點 利益輸送? 點左手交右手將啲公帑袋落自己袋?
而家係689到遲啲係林奠 你覺得佢會幫你買平樓咩?
仲有有話出生率低果啲 入左大學味?
你睇公開試有撚用?
而家啲內地生年年一車車咁送落黎讀大學
讀完做多幾年野就有永久身份證 佢地洗撚考公開試呀?
搶撚左你學位仲要搶埋你啲grade 仲想向上流?
未計佢地一有永久身分證即刻用父幹首置買樓
仲有年年一大堆新移民呢
而家所有咩辣招 收緊按揭成數 壓測
全部都只係令到個市場更穩定 留返一班更有實力嘅人玩 你仲覺得租同買嘅市場流動可以互走?
有幾多人俾得起首期? 400萬以下先做到9按,你儲到40萬都未夠喎sorry,仲有按保呢?
而家仲有幾多樓仲低過400萬?俾得起首期 你過唔過到壓測?
買唔到 唔洗住呀? 咪租囉 多人租咪加租囉
加租投資價值又高左 本身有錢果啲又再買 繼續推上去
會唔會停? 如果到租金去到一個位係大部份人完全負擔唔到 樓價可能會升慢左 但都唔會大跌囉
實際啲啦仲講埋啲嘜撚野model咩假設咩人口結構咩結婚率
點解要假設到唔租就會買到樓?
點解要假設香港樓得香港人買?用香港嘅人口結構解釋到啲咩?
有無諗過你啲model有constraints 有assumption而呢堆constraints assumptions 正正就係發生緊令到你個model唔work呀!
係而家嘅政策底下 基本上係供不應求 二手樓有幾少盤你知唔知? 連基本自住需要嘅買家都未滿足到 仲有班投資者呢?就算無左班大陸投資者 最多只係唔升/升慢左
而家要樓市大跌 唔係要沙士 係要比沙士更可怕嘅事故
但到時你會買咩? 你有無儲到錢買?
新樓唔畀租根本冇可能,有班買唔起樓冇saving既又租緊樓既,一定食屎,有返啲錢果班就買新樓自住,舊樓放租
但係你只要諗香港政府只會愈來愈仆街 樓價就一定唔會大跌!個市一直都俾人控制住
你睇公開試有撚用?
仲有年年一大堆新移民呢
全部都只係令到個市場更穩定 留返一班更有實力嘅人玩 你仲覺得租同買嘅市場流動可以互走?
有幾多人俾得起首期? 400萬以下先做到9按,你儲到40萬都未夠喎sorry,仲有按保呢?
會唔會停? 如果到租金去到一個位係大部份人完全負擔唔到 樓價可能會升慢左 但都唔會大跌囉
有無諗過你啲model有constraints 有assumption而呢堆constraints assumptions 正正就係發生緊令到你個model唔work呀!
係而家嘅政策底下 基本上係供不應求 二手樓有幾少盤你知唔知? 連基本自住需要嘅買家都未滿足到 仲有班投資者呢?就算無左班大陸投資者 最多只係唔升/升慢左

老東認同, 成日諗跌個d 根本發緊夢
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

你個concept 只啱左一部份,但睇漏左野,新樓唔俾放租,原來要租樓既需求就會流向買樓,而投資者因為0回報唔買樓買樓需求被租樓者replaced.

a係有錢人想買兩個收租,如果自由市場,佢會追價買哂三個單位再租俾bc攞回報。
如果新樓不能放租,a最多只會買一個自己住,而原來要租樓的bc就有機會買樓了。

當然個case係過份簡單,但一定要記住,租同買既需求本身就可以互相流動

拿,咪就係囉

根本政府無心去打壓

下笑話黎嫁?
買得起樓既駛一直租樓?
唔識真係9up唔駛錢

又要講供求定律,但又唔係用經濟學角度去睇。。。我想講既係如果之後批地列明唔可以出租,對樓價同租金既影響。

供求定律既第一條就係價格會因為供求而粗體定,係果個model入面,bc原本買唔起樓,單位既market price會因為層樓冇人買,而去到bc能夠買到既price.. ... 其實唔識經濟學唔緊要,但唔好下下就一句買過樓未,中學生咁,我原意只係學術討論想提高討論質素。。。anyway, 可能我諗多左,sorry.

其實如果就咁up 乜乜乜 所以樓價會升,其實根本唔係理性討論,就咁一句gogogo就得啦。。

巴打提出嘅理論係正常情況下的確對樓價有一定影響 可惜你同我出生係不正常嘅香港 ...
你睇公開試有撚用?
仲有年年一大堆新移民呢

已經預左訓街

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

拿,咪就係囉

根本政府無心去打壓

下笑話黎嫁?
買得起樓既駛一直租樓?
唔識真係9up唔駛錢

巴打提出嘅理論係正常情況下的確對樓價有一定影響 可惜你同我出生係不正常嘅香港 ...

就算唔比出租 點解A就唔會買埋另外兩個單位?
以股票做比喻 收租=股息
QQ以現價計 股息回報極低
但點解仲有咁多基金持有?
因為睇佢會升值 同樣買樓投資都可以因為估樓市上升
仲有唔好忘記買樓係leveraged

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

咁起碼有一班人上左車先

點會呀?

多左人上車咪少左人租樓

根本即係未補地價居屋

好簡單,只限首置可解決

基本上可取代居屋

笑話
老豆老母家姐細老加埋自己, 呢度已經5間
一開5, 你一年起夠8萬5都唔撚掂

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

拿,咪就係囉

根本政府無心去打壓

下笑話黎嫁?
買得起樓既駛一直租樓?
唔識真係9up唔駛錢

到時佢地又話要出空置稅
不如咁啦, 其實唔駛搞批地 直接話由聽日開始唔俾租樓咪得
所有人一係訓街一係自己買

咁樣實會有人因為業主無左租金回報急放所以上到車, right?

拿,咪就係囉

根本政府無心去打壓

下笑話黎嫁?
買得起樓既駛一直租樓?
唔識真係9up唔駛錢

到時佢地又話要出空置稅
不如咁啦, 其實唔駛搞批地 直接話由聽日開始唔俾租樓咪得
所有人一係訓街一係自己買

咁樣實會有人因為業主無左租金回報急放所以上到車, right?

如果咁玩 我作為有錢人 更加掃曬d貨佢
知你班人有住屋需要 壟斷市場 個價任我開
唔會跌 放心 只有sars呢d因素就會 或者911呢d 咪有可能 其中一點係 唔適合人居住 咪跌落
中原 CCL 又升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞