樓價前景討論區

194 回覆
4 Like 6 Dislike
有沙士都唔會跌
因為大家知道當年沙士跌完後會爆升

認同, 基本上無乜原因可以令樓價大跌,除非世界大戰

中國7月1宣布2046 香港實行中國法律
2046羅胡關口取消 ,特區護照取消 所有香港人拎中國passport
到時2017 7月1 各大銀行宣布取消30年按揭
2022取消25年按揭 咁到時就跌到仆街

傻啦 今日唔知聽日事
我信林太!樓主食屎la

你假設人人都可以買樓?

岩呀 樓唔係人人買到
所以咪好多人睇跌囉
跌完係咪又買得起呀

舊年都有跌架,問題係你望住佢跌仲敢唔敢買

舊年跌左兩個月又升返

點只2個月....接近半年啦

市區兩個月多d

兩個月
係既話煥然壹居就唔會仆哂街啦
啟德夠市區未?

我無記錯2手樓係4,5月跌

不過算啦

就算記錯左有咩問題?

岩呀 樓唔係人人買到
所以咪好多人睇跌囉
跌完係咪又買得起呀

舊年跌左兩個月又升返

吊那星 懷疑呢條友係咪小學雞黎
9up到癲

你做左功課未呀?
媽咪會鬧架

到底我年年交稅養緊咩人

你放學未?
記得做工課呀
有沙士都唔會跌

窮撚點算好
有沙士都唔會跌

中國7月1宣布2046 香港實行中國法律
2046羅胡關口取消 ,特區護照取消 所有香港人拎中國passport
到時2017 7月1 各大銀行宣布取消30年按揭
2022取消25年按揭 咁到時就跌到仆街

傻啦 今日唔知聽日事

要跌,要差,大把潛在誘因

打仗,大肅條,支爆,一國一制,天災

而家升到咁高,一轉勢會跌好甘

風險大到咁,我就淆底唔投資住,一衰衰廿年
如果一手二手睇會點

一手好多呢一兩年開賣, 海之戀之後就全城滙。

我發夢聽到海之戀收票其實比預期差....

同埋嘉湖同屯門d二手都開始滯滯地
踏實 d 睇 分析長遠樓市要睇供求
上一上政府統計處做 d 功課 近廿年會年新登記結婚數目平均每年有幾多 新樓落成量有幾多 睇完番嚟再講
中短期先要睇炒風同政策
炒風分短炒長炒 由雙倍印花稅出現開始 短炒基本上已經無利可圖 去搵下 agent 睇樓 了解下依家 d 盤源先好番嚟講
長炒要睇供樓壓力 如果你係 full pay 放棟樓係度曬太陽都仲得 廿年以上樓齡一手業主2 30年按揭已經供斷 一樣無壓力 其他淨低仲供緊就睇息口 現時嘅超低息口除非大規模撤資否則唔會供唔到 (提提你如果發生咁嘅事係全香港都仆硬街 唔好同我講執平貨) 最可能發生嘅係炒家等錢洗要套現 但有幾多個
政策嚟講 你要睇清事實 香港政府同發展商係拍住上搵錢嘅 地皮賣得貴因為政府要錢起基建 (自己調查下基建 d 錢邊度嚟 ) 成本貴新樓唔會平 仲未計中資搶地
過往政府出親嘅政策都只係壓抑需求同炒風 唔增加供應住屋問題只係拖延緊 最新辣招搞埋新造按揭連換樓客都趕絕 d 盤仲可以係邊到嚟你答我

有咩因素樓價會大跌? 單單因為價值超出負擔唔足以影響樓價 因為住屋係必需 又可以租 仲有新樓劏房
買樓前我自己都做左好多功課 睇清楚現實咪得個講字

你自己講左個重點,人口結構性轉移

過去廿年新婚人口持續上升冇錯,帶出所謂剛性需求

過去你做左功課,咁未來呢?

公開試應考人數,得廿年前一半

未來廿年人口會不斷老化,適婚階層下跌

郊野公園開發,地小人多迷思不攻自破

到時侯香港仲會唔會得到內地投資客青睞?

父母會唔仆到上車?

好似97咁,社會會記得你哋既犧牲

我都希望等到需求下降至供應可乘接嘅一日 可惜要消化過去廿年積累嘅住屋需求似乎遙不可及
而到時早已有物業資產增值嘅業主已有充足資金換樓 享受生活
政府其實處心積慮要控制供應 如果唔係 搞強收綜地同土地空置稅已經可以刺激供應 唔洗成鳩日扮哂想開發土地咁攞 d具爭議嘅土地開發議題嚟拖延時間
留意番人口老化亦會為社會帶來沉重負擔 資本自由市場嘅慣例呢 d 負擔通常由社會低層負責
都係個句 要跌 就要全香港仆街 有錢人有能力承受 窮人都係會仆街

最衰係貪曾

6年無批過地

只要負面因素達至轉勢既臨界點

一轉勢,果啲積存左幾年既需求會消失得無影無縱

上年先試過,果期新居屋申請勁低,壹居萬三蚊呎都賣唔曬

而家睇番真係笑話
上面班人仲係度發緊咩夢?
現實就係根本無可能大跌 除非又黎多個沙士
如果個市場係公平自由市場 供求變左可能可以令到個市跌
但係你只要諗香港政府只會愈來愈仆街 樓價就一定唔會大跌!個市一直都俾人控制住
樓價跌 地價跌 無賣地收入點起大白象?
唔起大白象點 利益輸送? 點左手交右手將啲公帑袋落自己袋?
而家係689到遲啲係林奠 你覺得佢會幫你買平樓咩?
仲有有話出生率低果啲 入左大學味?
你睇公開試有撚用?
而家啲內地生年年一車車咁送落黎讀大學
讀完做多幾年野就有永久身份證 佢地洗撚考公開試呀?
搶撚左你學位仲要搶埋你啲grade 仲想向上流?
未計佢地一有永久身分證即刻用父幹首置買樓
仲有年年一大堆新移民呢
而家所有咩辣招 收緊按揭成數 壓測
全部都只係令到個市場更穩定 留返一班更有實力嘅人玩 你仲覺得租同買嘅市場流動可以互走?
有幾多人俾得起首期? 400萬以下先做到9按,你儲到40萬都未夠喎sorry,仲有按保呢?
而家仲有幾多樓仲低過400萬?俾得起首期 你過唔過到壓測?
買唔到 唔洗住呀? 咪租囉 多人租咪加租囉
加租投資價值又高左 本身有錢果啲又再買 繼續推上去
會唔會停? 如果到租金去到一個位係大部份人完全負擔唔到 樓價可能會升慢左 但都唔會大跌囉
實際啲啦仲講埋啲嘜撚野model咩假設咩人口結構咩結婚率
點解要假設到唔租就會買到樓?
點解要假設香港樓得香港人買?用香港嘅人口結構解釋到啲咩?
有無諗過你啲model有constraints 有assumption而呢堆constraints assumptions 正正就係發生緊令到你個model唔work呀!
係而家嘅政策底下 基本上係供不應求 二手樓有幾少盤你知唔知? 連基本自住需要嘅買家都未滿足到 仲有班投資者呢?就算無左班大陸投資者 最多只係唔升/升慢左
而家要樓市大跌 唔係要沙士 係要比沙士更可怕嘅事故
但到時你會買咩? 你有無儲到錢買?

到有咩大事發生果時 買唔到果班人份工重危險過買左樓果班

feel 到好大怨氣

你岩,應該計埋內地生

公開試生每年由十二萬幾跌到六萬幾,少左六萬人

要番啲內地生數據先可以分析討論

而你另外果啲見解太陰謀論,又未發生,好難討論

但從維穩角度睇,政府唔會想樓市 gogogo

香港人自由可以冇,但冇食冇住就一定會上街

財政黎講政府仲好多盈餘,年年派錢,冇去到要賣地吊命既地步

除非數據做假,一早比大陸淘空

真係咁,支爆都不遠

你假設人人都可以買樓?

岩呀 樓唔係人人買到
所以咪好多人睇跌囉
跌完係咪又買得起呀

舊年跌左兩個月又升返

市區兩個月多d

兩個月
啟德夠市區未?

不過算啦

就算記錯左有咩問題?

柒左潛水就得
理論還理論, 現實係好似海之戀咁, 最平五百幾萬, 尋日都成村人排隊抽籤買, 需求咁大, 資金又咁多, 樓價邊有可能跌

舊年跌左兩個月又升返

市區兩個月多d

兩個月
啟德夠市區未?

不過算啦

就算記錯左有咩問題?

柒左潛水就得

潛你老母,on9仔

好似你咁得閒時時部住
有沙士都唔會跌

On9,你係事後睇番原來沙士係有方法醫先咁講姐,如果而家爆單世紀疫症,係空氣傳播,冇得醫,日日死幾十人,你仲夠唔夠膽買樓呀
但係你只要諗香港政府只會愈來愈仆街 樓價就一定唔會大跌!個市一直都俾人控制住
你睇公開試有撚用?
仲有年年一大堆新移民呢
全部都只係令到個市場更穩定 留返一班更有實力嘅人玩 你仲覺得租同買嘅市場流動可以互走?
有幾多人俾得起首期? 400萬以下先做到9按,你儲到40萬都未夠喎sorry,仲有按保呢?
會唔會停? 如果到租金去到一個位係大部份人完全負擔唔到 樓價可能會升慢左 但都唔會大跌囉
有無諗過你啲model有constraints 有assumption而呢堆constraints assumptions 正正就係發生緊令到你個model唔work呀!
係而家嘅政策底下 基本上係供不應求 二手樓有幾少盤你知唔知? 連基本自住需要嘅買家都未滿足到 仲有班投資者呢?就算無左班大陸投資者 最多只係唔升/升慢左

feel 到好大怨氣

你岩,應該計埋內地生

真係咁,支爆都不遠

維穩角度 政府唔想樓價升
但更加唔想樓價跌

如果我係特首 我最想每個香港人都拎哂全份人工出嚟供樓 番少日工都俾人收樓 莫講話遊行佔領 連睇蘋果都冇時間 咁就和諧啦
有沙士都唔會跌

On9,你係事後睇番原來沙士係有方法醫先咁講姐,如果而家爆單世紀疫症,係空氣傳播,冇得醫,日日死幾十人,你仲夠唔夠膽買樓呀

我覺得會有人買

問題係跌幾多先買
你睇公開試有撚用?
仲有年年一大堆新移民呢

feel 到好大怨氣

你岩,應該計埋內地生

真係咁,支爆都不遠

維穩角度 政府唔想樓價升
但更加唔想樓價跌

如果我係特首 我最想每個香港人都拎哂全份人工出嚟供樓 番少日工都俾人收樓 莫講話遊行佔領 連睇蘋果都冇時間 咁就和諧啦

呢樣野其實一直都做緊
點解一國一制大家會覺得跌?

大陸d樓近年升得仲勁過香港

打杖果d冇得講啦 乜都跌 渣現金都係變廢紙

同埋一國一制仲多大陸人黎香港買樓

因為香港比大陸好呢個思想已經植入左大家個腦度

除非政府係咁起公屋 如果唔係冇跌既理由

好多人仲唔明呢個道理
有沙士都唔會跌

咁有乜野係仲值錢

比d point係得樓跌 其他野唔會點跌好冇?

樓跌,其他嘢點樣唔跌呀
呢度係香港嚟㗎
有沙士都唔會跌

咁有乜野係仲值錢

樓跌,其他嘢點樣唔跌呀
呢度係香港嚟㗎

急症室收費唔會跌
有沙士都唔會跌

咁有乜野係仲值錢

樓跌,其他嘢點樣唔跌呀
呢度係香港嚟㗎

急症室收費唔會跌

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞