樓價前景討論區

194 回覆
4 Like 6 Dislike
早一兩年舊登主流都話貴,會跌
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

其實政府只要減地價,再講明單位唔租得,新樓價即跌
傻先會覺得跌
起碼升到上車盤都6-700萬
香港人買唔起,都仲有大陸人
其實幾方面咁睇啦:

供應-唔見得政府會係短期會打破到供應的缺口

資金流-睇下大陸閂唔閂水喉,我覺得下半年有機會收緊,無咁易借錢自然無咁多錢入落樓市

本土經濟-似乎唔差,加上環球經濟有復甦績象。同埋衰d講句,你情願買貴d樓都好過失業

政府政策-應該乜都無撚用了。好似狼來了咁,你搞幾次都搞唔惦,就無人會信你

總結:好似上兩年咁,旺9個月,消化一輪購買力,跟住又靜番3個月,整體格局都係慢升
同埋我覺得政府政策打亂左樓市cycle

本身如果乜都唔做,樓價應該幾年前已經炒到飛天再爆煲落黎番,好似樓主以股市做比喻咁。咁的情況一般平民反而仲有機會買到平貨

反而政府出一大堆政策,又3D又壓測又收緊按揭,令到個市真係平穩發展,不過係平穩地係高位
傻先會覺得跌

而家已經係6-7m
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地投返嚟架喎,我想知可以點減?
仲有就算平買返嚟都唔會平賣,你都on99

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

本身如果乜都唔做,樓價應該幾年前已經炒到飛天再爆煲落黎番,好似樓主以股市做比喻咁。咁的情況一般平民反而仲有機會買到平貨

反而政府出一大堆政策,又3D又壓測又收緊按揭,令到個市真係平穩發展,不過係平穩地係高位

你們的專家和其他發展商一樣,都吹樓市沒有問題,叫多些人去入市買樓,供樓是長達20年以上,不是短線,將來美國每年都會加息到時年青人及他們的父母都會受不住了供款,加上樓價不斷下跌,朋友們,你要看清楚他們的鬼樣子,會害死好多年青人

你們的專家和其他發展商一樣,都吹樓市沒有問題,叫多些人去入市買樓,供樓是長達20年以上,不是短線,將來美國每年都會加息到時年青人及他們的父母都會受不住了供款,加上樓價不斷下跌,朋友們,你要看清楚他們的鬼樣子,會害死好多年青人

你咪唔好買樓去租樓

睇下你年年比人加租會點?
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

唔比租 我諗租金會升到上太空
而家都少租盤 你重要減近租盤供應
識唔識野嫁你
樓主有D道理,
就算跌 咪跌得小小
傻先會覺得跌

而家已經係6-7m

無錯,大西北4m既私樓已經差唔多絕跡
黎緊6m樓下先叫上車盤
就算跌 咪跌得小小

其實政府出咁多政策反而令個樓市更加穩固
而家過到壓測果班買家就算加幾次息,都唔會話供得好辛苦
按而家既息口,買4m樓做9成按揭,月供只係萬4左右,但壓測要成月入37000
就算跌 咪跌得小小

其實每年加息都會供得起 而且每年都會加人工
反而係每年銀紙都會貶值,今日供1萬,20年後又係供1萬,除非你認為20年後既物價會平過而家
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

根本就無可能跌,大把人full pay 買樓,跌少少就已經大把人買
同埋政府只係做門面野俾班市民睇,大方向都係提高樓價,配合埋高鐵通車迫你地班土生土長香港人返大陸住

而家唔買日後只會更貴
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

減左政府邊有錢大白象
踏實 d 睇 分析長遠樓市要睇供求
上一上政府統計處做 d 功課 近廿年會年新登記結婚數目平均每年有幾多 新樓落成量有幾多 睇完番嚟再講
中短期先要睇炒風同政策
炒風分短炒長炒 由雙倍印花稅出現開始 短炒基本上已經無利可圖 去搵下 agent 睇樓 了解下依家 d 盤源先好番嚟講
長炒要睇供樓壓力 如果你係 full pay 放棟樓係度曬太陽都仲得 廿年以上樓齡一手業主2 30年按揭已經供斷 一樣無壓力 其他淨低仲供緊就睇息口 現時嘅超低息口除非大規模撤資否則唔會供唔到 (提提你如果發生咁嘅事係全香港都仆硬街 唔好同我講執平貨) 最可能發生嘅係炒家等錢洗要套現 但有幾多個
政策嚟講 你要睇清事實 香港政府同發展商係拍住上搵錢嘅 地皮賣得貴因為政府要錢起基建 (自己調查下基建 d 錢邊度嚟 ) 成本貴新樓唔會平 仲未計中資搶地
過往政府出親嘅政策都只係壓抑需求同炒風 唔增加供應住屋問題只係拖延緊 最新辣招搞埋新造按揭連換樓客都趕絕 d 盤仲可以係邊到嚟你答我

有咩因素樓價會大跌? 單單因為價值超出負擔唔足以影響樓價 因為住屋係必需 又可以租 仲有新樓劏房
買樓前我自己都做左好多功課 睇清楚現實咪得個講字
踏實 d 睇 分析長遠樓市要睇供求
上一上政府統計處做 d 功課 近廿年會年新登記結婚數目平均每年有幾多 新樓落成量有幾多 睇完番嚟再講
中短期先要睇炒風同政策
炒風分短炒長炒 由雙倍印花稅出現開始 短炒基本上已經無利可圖 去搵下 agent 睇樓 了解下依家 d 盤源先好番嚟講
長炒要睇供樓壓力 如果你係 full pay 放棟樓係度曬太陽都仲得 廿年以上樓齡一手業主2 30年按揭已經供斷 一樣無壓力 其他淨低仲供緊就睇息口 現時嘅超低息口除非大規模撤資否則唔會供唔到 (提提你如果發生咁嘅事係全香港都仆硬街 唔好同我講執平貨) 最可能發生嘅係炒家等錢洗要套現 但有幾多個
政策嚟講 你要睇清事實 香港政府同發展商係拍住上搵錢嘅 地皮賣得貴因為政府要錢起基建 (自己調查下基建 d 錢邊度嚟 ) 成本貴新樓唔會平 仲未計中資搶地
過往政府出親嘅政策都只係壓抑需求同炒風 唔增加供應住屋問題只係拖延緊 最新辣招搞埋新造按揭連換樓客都趕絕 d 盤仲可以係邊到嚟你答我

有咩因素樓價會大跌? 單單因為價值超出負擔唔足以影響樓價 因為住屋係必需 又可以租 仲有新樓劏房
買樓前我自己都做左好多功課 睇清楚現實咪得個講字

無錯, 所以邊有可能跌, 只會越升越有
而家呢到變左同香討一樣

基本上個元凶就係政府

高地價政策

D地賣係政府賣
點解唔平得?
唔租得搵鬼買?
一定係用家買

On99還返比你

識唔識野嫁你

你個concept 只啱左一部份,但睇漏左野,新樓唔俾放租,原來要租樓既需求就會流向買樓,而投資者因為0回報唔買樓買樓需求被租樓者replaced.

做一個超簡約model:
假設市場上得abc 3個人,市場上有三個新單位。
a係有錢人想買兩個收租,如果自由市場,佢會追價買哂三個單位再租俾bc攞回報。
如果新樓不能放租,a最多只會買一個自己住,而原來要租樓的bc就有機會買樓了。

當然個case係過份簡單,但一定要記住,租同買既需求本身就可以互相流動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞