一個A0毒L和O4女神的故事 (5)

1001 回覆
185 Like 7 Dislike
強烈要求溫泉旅館入面中出

其實會唔會有音樂盒嘅示意圖?
唔係好想像到個音樂盒係點嘅樣
最尾幾章睇到好心嗡

初初係個標題引我入黎
睇到毒撚既成長
一開始為左追女仔而做出好多揄越既行為,女仔好反感一個人無啦啦咁熱情主動,唔知你有咩企圖,呢啲都係無拍過拖、內心善良單純既人既通病。

題外話:曾經有一個讀心理學既朋友同我講過,男仔只會係覺得佢有機會既前提下先會追一個女仔。其餘時間都會成日有意無意咁扮偶遇,希望由對方身上得到任何一絲線索、証明對方都對自己有興趣。

毒撚求愛失敗,犯眾憎,怕事性格令佢處處碰壁
對個個都好好變成中央空調,仲有個契妹送上門唔食中間有為出pool而出pool既想法,但順應自己既真心無亂拍拖,清楚知道自己想要啲咩同唔想要啲咩。後尾大義懍然到放走女朋友,成全佢。雖然好on9,但無可否認,好符合人物角色相信好多單純善良既人都會咁做

角色描述既寫法好易令人由旁觀者角度去引起共鳴
就好似有個上帝視角睇返自己既行為咁

呢個短篇小說令人有齊哂喜怒哀樂
一開始有同感,共鳴,到後尾爆笑講粗口屌9男主有食唔食,到後尾成日追到女神好激動,少甜部份睇到扯哂,分手、王婆婆、北海道整音樂盒、巴士意外描述既分離,中間既感情色彩真係有傳遞到比人
至少我真係追故追到由笑到喊

樓豬加油,繼續寫
一日追晒,想問出咗續集未
希望會岀第二季 呢個故仔成為咗我喺講故台入面嘅top5 favourite
想睇rachel外傳
多謝你咁詳細嘅描述同感受!
希望故事令到讀者可以有共鳴
我亦都有動力咁繼續寫落去
多謝晒
多謝支持呀
能夠成為你嘅top 5
係我嘅榮幸

不過應該唔會出第二季喇
見好就收
最多只會出番外、短篇
多謝你支持埋我嘅舊故
舊故未有方向
遲啲再諗
但我好想講
連登真係好撚勁
我只係簡單喺度賣下廣告
我篇舊故竟然上咗紙言嘅單日十大
(https://www.shikoto.com/top-charts.html)
你哋真係好撚勁
佩服佩服
其實係紙言無人用
不過6樓b室以第一個故嚟講都好好睇

話說巴打係咪好憎Fred
Fred係無辜嘅
我都唔記得用過fred呢個名
啱架啦 鄭俊弘都幾似6b個fred
多謝你樓主俾左篇睇到我唔識停一日就睇曬既故事
謝謝支持
外傳幾時出?
後記

承蒙大家的錯愛,這個故事受到大家的關注,引起大家追看的衝動,這些都是我當初所始料不及的。

其實,我也忘記了當初為何會選擇這個題材。

一個「毒L」和一個「女神」之間的故事,其實題材並不新鮮,但偏偏會容易引起讀者的共鳴。

現實中,「毒L」和「女神」可以發展的機會接近零,但小說故事又如何?男主角身為「毒L」,要怎樣做才可拉近與「女神」的距離,得到她的垂青呢?

在小說連載期間,我聽得最多的評語,是「竹門對竹門,木門對木門」。這個歷久不衰的定律,是否可以被真愛所憾動?我最想表達的,就是「竹門對木門」,並非沒有可能。

當然,這個故事的重點,是描述男主角的成長。如果男主角不願改變,外表儀容、溝通技巧、待人接物、思想性格通通跟故事開首沒有兩樣的話,又是否會得到女主角的喜愛呢?答案顯然易見。

在小說連載期間,看大家的留言,跟大家的互動,是我一直以來的原動力。可惜,故事去到中後段,自己的工作太繁忙,長期寫文也會令人疲累,以致拖慢了出文進度,我也沒有心神去逐一詳閱大家的留言。

儘管如此,看到大家能夠產生共鳴,也有人因看了故事而決心在情路上勇往直前,讓我感受到,自己寫的文字,也能擁有影響別人的能力。這對於一個業餘的初學者來說,無疑打下一支強心針,亦是令我會繼續寫下去的動力。

故事結局並非完美,不論從本人或主角的角度來看,都有美中不足之處。而我對整篇小說的感覺,也比較喜歡前半部分,後半部分會有少許拖泥帶水的感覺。對我來說,這絕對有進步的空間,希望自己將來在寫作時會更平衡。

由於故事名稱是「一個A0毒L和O4女神的故事」,原本我想在主故事加上Dylan和其他角色的支節,但為了令故事內容更集中在男女主角身上,著筆時我決定刪減了支節,並打算以外傳形式去寫。希望我還保持到這份衝勁去寫外傳啦!
抖多一個禮拜先啦
其實樓主
你可以review多啲第68章
我真心覺得你依章鋪排劇情得好好(我當然指越睇越絕望,不論康少或者讀者,特別睇到連音樂盒首默契,就算康少付出咁多努力,都只可以係火車頭對athena嘅陰影之下
心都up到仆街
成件事好似剝洋蔥咁,循序漸進

唔知係依章太好,定後面開始有壓力
打後感覺開始無咁好
(例如Sophie 算係親身知道音樂盒成件來龍去脈,但故事入面無咩交待過,就直接變接受康少,有啲跳脫
同埋最尾康少又突然無啦啦沖破心理關口接受athena )

btw Rachel真心寫得好正,出親場都搶哂鏡
期待外傳
樓主會唔會好似其他作者咁出Rachel做主線嘅系列故
等你啊
未有咁嘅打算
你講嗰兩個point都好啱
Sophie 同阿康嘅心理變化寫得太少
係有少少趕收工嘅感覺
謝謝指正
我要Rachel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞