大家點樣處理自己負面情緒

130 回覆
71 Like 7 Dislike
同人飲酒, 最好有班玩得好放嘅女

唉, 我都唔撚知, 我都好撚抑鬱
我係好少同屋企人講啲感情嘢
同friend講盞俾人屌多兩錢重
同ex就更加唔講得
所以我唯有自己吞撚咗落肚當冇事發生過算
仲有一個choice嘅, 就係同陌生人講
俾個目標自己,例如屌夠10個處女先死/成世屌夠100個唔同女性

有目標先好生存,反正點投胎9成都係hard mode
係我最無助 最唔開心嘅時間。我會同自己講 放心我應該過唔到30歲 好快可以安息
連放負對像都無,每次都吞左去
而家感覺無乜情緒咁
可能都同期望有關係

我平時都會聽朋友放負 有啲咩幫得就幫

得閑tum下身邊嘅人開心咁

呢啲嘢我自己想做嘅 冇諗過要佢哋有咩回報

但喺老實講句 心入面都喺會期待有一日有個人會咁樣對返我
加油!
醉L到pk嗰陣 身邊咩人都冇 嗰種感覺仲慘

Anyways

喺呢度同我哋講下
我建議你可以睇下 Soul

我睇完幾有感觸
自己消化得多 又成日做朋友嘅樹窿
話就話習慣咗幾唔開心都自己搞掂
但係有時真係好想佢哋識問吓我開唔開心 嘗試做返我樹窿
試下做多啲運動/打吓機拎下滿足感
如果有養寵物就更加好
可以同朋友/另一伴傾訴
但真係唔俾自己長期都保持放負
因為慢慢你會不自覺當埋對方係情緒垃圾桶
咁樣嘅關係對你同對方都絕對唔健康
曾經以為聆聽係幫到對方解決情緒問題
慢慢發覺對方只會更加依賴自己吸負
最後真係唔係太頂得順
咩方法都試過哂
但佢寧願去算命都唔願意去正視問題根源
連師傅都講佢要正視自身先會有更好發展
結果佢連師傅同佢講嘅嘢佢都自動忽略
繼續每日一loop咁,一loop就loop足一年
如果遇到任何問題,首先真係要勇敢正視先
你係呻完佢覺得你廢?
通常唔係想了解多啲想攤出嚟講咩
我會寫低啲感受,又或者夜晚黑聽啲sad歌喊晒出嚟就舒服好多,不過最重要唔好怪自己會有負面情緒同埋逼自己快啲冇事!如果可以就搵人傾訴一下,講晒出嚟個人都會舒服啲
你好重視同人嘅關係
想有人能接納到你嘅情緒 除咗向外求
自己又唔可以係接納自己情緒嘅人呢?

例如有情緒嘅時候 留意吓自己諗緊乜
留意吓自己通常因為啲咩有情緒
又點解呢啲嘢咁trigger到自己

接納自己有情緒 而情緒會嚟會走
Meditation 或mindfulness 都好幫到手嘅
可以YouTube搵或睇netflix headspace冥想指南
放負撚真係好討厭 鍾意搵藉口 依樣唔得個樣唔得 垃圾 你自己廢就算啦 唔好用你自己懦弱去幫自己解脫同說服人認同
講真,我都係極多負面情緒....
其實冇得搞....
當然做運動,打機,或者做其他野可以distract到你,暫時。
但其實最有用都係同人傾,但上網同人傾,除左容易比當時人發現 (我就奶過野),傾得多對方都會煩.....人地亦唔會完全理解你的狀況,你講得越多,自爆機會越大。
其實我最後結論係,只係有自己最了解自己.....
我依家開個twitter account,乜撚野狗屎垃圾都用"英文"寫上去。雖然冇乜用,但感覺都會好"少少"。或者你可以physical 寫日記....

唉...但其實冇得搞架,都係自己收埋食左佢,一係就contineous咁搵野distract自己....
做運動
目標會唔會太簡單
搵好憎嘅人發洩 例如賤格同事 走水貨大陸人 無禮貌路人 將壞情緒一下爆曬出嚟

然後將好脾氣留俾家人伴侶朋友
agger 忽視個情緒 做其他野只能係暫時性
係無野做/夜晚瞓時 就會一次過湧出嚟
我已經好耐無瞓得好 唔知幾時卒死
自己同自己呻囉...可以點。
我依家其實已經做乜都唔識笑....睇達哥間唔中都會笑下ge....
講真,我諗我十年以上冇真係從心大笑出來。
但同時間,亦冇乜其他感覺,睇恐怖片唔會驚,睇感動片唔會感動。
查實亦冇乜野想做,日日就係返工,放工,睇書,溫習,打機,訓覺,無限loop.
唔想做野,但唔想做野之餘,又唔知自己想做乜野。
瘋狂講負面野
同意 間中適當咁放下負其實覺得冇咩嘢
有啲人放負係放到好似想人地幫自己解決埋啲負面情緒 完全指意哂人就會比好大壓力人
間中呻完搵啲野分下心做返條好漢 一般都唔會有人怪你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞