大家點樣處理自己負面情緒

130 回覆
71 Like 7 Dislike
呢個真喺唔得 出血都未搞得掂
坐坐下跳埋落去
有咩唔開心先
自我消化
我都唔知自己點過黎
個人鬱到一定程度感官已經麻木咗
睇同聽任何事已經開始唔點擺感情
由以前發現呢個自己
好多時候都係飲毒雞湯咁過黎
對未來已經唔會有乜期待,耐咗反而覺得悲觀少少面對自己無咁難受

我都唔知自己為乜咁辛苦生存
真心唔明
好想同大家講 要錫多啲自己呀!
喊,睇動物圖,睇meme
開YouTube食零食乜柒都睇下,然後瞓晏教
有時做人真係keep唔到任何時候都正面
只係啲負面情緒湧出黎如果比佢繼續蔓延,真心驚會自殘
我都想 點樣先可以做到 教下我
聽情歌 彈下琴 同朋友出黎散下心
你條命大把利用價值所以唔好死住
岩岩先放負完黎
自我消化,時間可以幫到你
分手幾個月,好耐之前嘅情緒問題出返黎,eg廣場恐懼症,或者去到夜晚會好負面又瞓唔著,好辛苦,但慢慢就鬆返好多,只要忍受到幾日,一個星期,之後就一定會無事!
用支震震按摩棒自插
甘於受苦 接受挑戰
煮嘢食
好撚work
smoke得多會易躁同有心癮
有啲興趣陶冶性情會好有效
親親大自然/勤做運動/早瞓都要做多啲
建議如下:

- 你問下你唔開心對件事的發展有冇幫助?
如果冇幫助,點解要去futher expand自己唔開心的想法?

-同信任及你認為能幫助你recover正面情緒的人談天.

-仲有 ,我覺得你不需要認為負面情緒是壞事, 不需要認為把情緒分享給人是壞事.喜怒哀樂是十分正常的事 .情緒多變也不是不好的事 .多情緒的人有藝術天份 ,有很好advantages.問題係你要做好自己的emotional management.
覺得樓主好好 好關顧其他人感受所以唔同人講

我諗任何情緒都係提緊我地一d野
背後可能有我地嘅期望 深層情緒 價值觀
而呢d都可能原自自己過去嘅經歷或原生家庭
唔知樓主點理解自己嘅情緒呢

有情緒好正常好自然 個個都有
係自己嘅一部分 可能佢想提醒你一d你唔覺察嘅野
除左搵方法去放鬆心情 可能需要了解下自己入面發生咩事

個人好中意睇呢個page
https://www.instagram.com/p/CORtfMqJlzH/?utm_medium=copy_link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞