大家點樣處理自己負面情緒

130 回覆
71 Like 7 Dislike
完全講中 愈逼愈負

啱喎 有正有負咁樣平衡好似好好多
我同你一樣
冇處理過 善忘得濟 做做下其他野就會冇左件事 平時中意睇下小說 毒L中意睇人拍拖睇愛情故
或者睇下啲得意野 蛋黃哥角落生物193之類
報喜不報憂同報憂不報喜都係壞事
你好壞都講,家人同伴侶一定最放心
你自己亦會比較習慣好事同壞事都留意,唔會一味諗住D 壞事.

如果你發現最終都係負面佔大多數
或者開始有負面情緒得黎連咩事都講唔出
就好去睇醫生喇
工作上咁做喺ok

平時生活上都prepare for the worst 真喺玩死自己
睇貓

有諗過令自己忙啲 分咗心就冇事
呢下真喺學到嘢
我地開左個whatsapp group 響入面不停放負
https://chat.whatsapp.com/IHCXLmwwJmt3aXeehoDFaX
人越大覺得有時好多嘅負面情緒都係自己框住自己嘅諗法而產生出嚟
依家覺得當有啲咩唔開心就會諗有啲咩方法去避免下次因為咁再次唔開心/點樣解決
如果真係唔開心就由自己短暫咁唔開心 喊出嚟又好做咩都好
總之負面嘅情緒一定要得到抒發 想呻嘅咪搵朋友囉
但千其唔好長時間比自己浮浮沉沉係負面情緒入面
攞啲最worst嘅例子嚟講 屋企人過身
咁唔開心一定架啦 咁你自己諗下你由個一刻嘅人生係咪就要因為咁要選擇每一日都要過得咁唔開心 覺得人生唔會開心番
通通都係唔想比自己開心嘅藉口
唔係應該覺得生命每分每秒都應該要開開心心先係屋企人/身邊嘅人想睇到?同埋要活得更精彩?
如果負面情緒一直揮之不去 到時你影響嘅唔單止係你自己 你身邊嘅人都會受到負面影響
~~人要正面唔容易 應該話做人要正面前題 了解左自己想點 先學識處理自己嘅負面情緒 再慢慢搵到一個適合嘅方法去令自己開心
人生流流長 每一日都試下搵值得開心嘅嘢啦 做人唔需要咁苦 話比自己知你係一個值得日日過得開心嘅人
所以你咪積埋堆情緒散唔到

無為而無不為
唔做嘢係調養身心同沈澱思緒
林鄭都好勤力
一來就話人on9
咁邊有相熟朋友肯理你
我有時會打/寫出黎
再睇返有咩原因令自己咁諗 同解決方法
因為齋諗 係好難好organized同理性去思考
就會變左鑽牛角尖 好難走出黎

有時list out哂出黎
就發現煩惱緊既野根本好少事
可能係自己諗太多
可能係有太多assumption/猜測擺係入面
可能個問題根本冇咩可能發生 亦唔輪到你控制
自己諗掂佢呢個方法效果應該最差,都係搵志同道合聽下你吐苦水啦
加一,我都係咁
寫左出嚟會好似外判左個煩惱出去咁,咁洗成日喺腦入面鑽牛角尖,而且寫完可能發現唔係好大鑊
用失憶棒
係 雖然呢個行為好似好on9
但真係幾有用
至少會清楚自己諗緊咩 了解自己既想法

因為就算搵朋友分擔
而佢地都好好 可能比好多建議你
但最後決定/面對既人都係自己
如果成日鑽牛角尖
自己都唔知自己想點 人地都唔會知你想點
自摺喊,唔會想同人講
利申:岩岩分手 以加摺係學校喊緊
自己食哂佢

講出嚟人哋又未必幫到你 更甚就可能拎嚟攻擊你

咁講嚟做咩
好L容易喊
而家睇片只要熱血少少,或者慘少少,感動少少就喊到豬頭咁
無用,好多係無辦法解決
解決到就唔會有情緒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞