【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(九)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike

上回講到詩琳留意住火災新聞~
好擔心阿Ken使唔使去救火救人~
又好擔心阿Ken會唔會出事~
又要驚~又要自我安慰唔使驚~但其實都仲係好驚驚~
驚驚下Doris打黎話出去食飯~
真係嚇撚死詩琳~
你知啦,如果阿Ken真係有乜衫長褲短,嗰邊會打俾詩琳架嘛~
同Doris落到茶記,詩琳都係留意住部電視~留意住火災既新聞~
連Doris係唔係有心唔帶銀包出黎食飯要詩琳幫佢埋單都唔理得咁多~
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

我真係好擔心...

好似從來都未試過咁擔心...

事實上...往往都係發生左先識得擔心...

我地好似一直都唔識得居安思危...

我地好似一直都只係知咩叫唔見棺材唔流眼淚…

總係好似...最可怕是...愛得太遲...
「兩杯凍奶茶...」個肥佬侍應一路望住部電視一路放低兩杯野飲...

「咦?乜原來有大火丫?」Doris亦都望一望部電視,好似發現新大陸咁...

『唔...』我都仲係好留心咁睇住部電視...

「嘩!好似好嚴重咁喎!」Doris又好似好驚訝咁...

『唔唔...』我都睇得見...
好大煙...好大濃煙...有好多濃煙不停咁喺座工業大廈冒出...

差唔多已經見唔到座大廈...只係見到一大片灰黑色既濃煙...

成座工業大廈都俾灰黑色既濃煙包圍住...

「你男朋友係消防員黎架喎...」Doris勾一勾起...

『唔...』我所擔心既...

「知唔知佢使唔使參與救援丫?」Doris問一問...
『唔...唔知呢...不過我諗都應該要...』我望住電視裏面影住一個消防員企喺條雲梯上面...不停向住濃煙射水...

總係有幻覺覺得呢個企喺條雲梯上向住濃煙射水既消防員就係阿Ken...

因為...呢個企喺條雲梯上向住濃煙射水既消防員就係阿Ken既話...都叫安全D...

起碼唔使入火場...

淨係睇住個畫面見到有咁多灰灰黑黑既濃煙都覺得夠晒震撼...

真係唔敢想像喺火場裏面個情況係有幾咁惡劣...
「唔使擔心喎~而家D消防設備咁先進~一定無事既~放心放心~」Doris終於都察覺到我擔心緊D乜...

『嗯嗯...』不過我又點可以真係放心得落...

「兩個...B餐...」個肥佬侍應一路望住部電視一路放低兩碟野...

我就一路望住部電視...一路用隻叉筆D飯入口...

一路筆...一路筆...無知覺咁筆...完全唔知自己係食緊黑淑蒜蓉定白汁...
「嘩!真係好誇張呀!」幾個麻甩佬行左入黎...

我仍然望住部電視食飯...

「嗰邊封晒路喇!」

我聽到有個麻甩佬勁大聲咁講...

嗰邊...封晒路...

係講緊...火場嗰邊?
「所以咪唔單止我地,就連幾條街既舖頭都疏散晒!無野食!要過到黎呢邊囉!」

呢班麻甩佬...係喺嗰邊過黎...

「唔好話丫!我身上都好似有D燶燶地既味丫!」

講一講...我都好似聞到...

聞到D燶燶地既味...

望住部電視裏面既濃煙...聞到D燶燶既味...就好似置身喺現場一樣...
個電視短路著火
「我睇佢丫...仲有排燒...」另外一個搭檯既食客又望住部電視搭一搭嘴…

仲有排燒...

「梗係啦!迷你倉喎!迷你倉多咩丫?雜物囉!仲要堆到滿滿咁!塞到實一實咁!乜位都無!燒起上黎好似連環船咁連環燒!仲點救呀?!」

燒起上黎好似連環船咁連環燒...

「咪就係囉!你睇下而家咁大煙就知裏面燒到冚冚聲啦!」

裏面燒到冚冚聲...
「而家仲話要搵幾隊煙帽隊入去喎...痴線架咩?!由佢燒飽佢好過啦!」

幾隊煙帽隊入去...

真係派左人入去火場…

會唔會真係...會唔會真係有阿Ken份架?!

「咁又唔得喎!消防員就係要救火救人架嘛!佢地唔入去,邊個入去丫?!」

救火救人...都要喺安全情況下先去救架嘛!!!
「入面都無晒人啦~得返D財物咋嘛~咪由佢燒晒先入去救火囉~」

入面都無晒人...咁就唔使派人入去啦...

阿Ken就唔使去冒險啦...

「財物重要過人命架!對迷你倉既老闆黎講~對物主黎講~」

財物比人命重要?!

黎個咩世界黎架?!

條命唔係你就梗係講得輕鬆!

試下入火場嗰個係你!睇下你仲會唔會咁口響?!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞