【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(九)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
[Day 05-意料之外] PART 06

成間茶記既食客同員工都望晒去部電視道...

全個世界都留意住火災現場既情況發展...

越黎越惡劣既發展...

畫面影住大廈既窗不斷有火光同灰黑色既濃煙噴出...

喺雲梯上射水既消防員們都開始退開...撤離...
影多兩影...鏡頭就開始搖下搖下...好似要退到更後既地方...更遠既地方...更安全既地方...

而家記者身處既位置應該都已經好遠...

難道仲未夠遠?

難道仲要再遠D?

難道真係咁危險?
真係好危險...鏡頭都影住D消防員都開始向後退...留意住個火勢...

「火災現場傳出多次爆炸聲喎!」有個麻甩佬望住部電視黎講...

我諗佢唔係聽到電視機傳出爆炸聲...

我相信佢係睇到D字幕...

我睇唔清楚既字幕...
「一定係閃燃啦!」又有個麻甩佬講返“閃燃”既問題...

「一定係啦!咁大煙!」又有另一個麻甩佬和應...

「慘喇慘喇慘喇...呢次真係慘喇...死得人多喇呢次真係...」又有另一個麻甩佬望住部電視擰擰頭...

呢次死得人多…呢次真係死得人多?!

「係啦...閃燃係消防員殺手黎架嘛!好多時有消防員殉職都係因為閃燃架咋!」又有另一個麻甩佬和應...

閃燃...閃燃...有消防員殉職…都係因為閃燃...
「梗係啦!閃燃黎得又突然!溫度又高!真係攞命架!」一個西裝友加以分析...

而家先發現...原來一個地方細細又市井既茶記,埋藏左咁多高人...

真係臥虎藏龍...

真心覺得喺呢一刻,佢地咁多個都唔應該坐喺道食茶記...

佢地應該去火災現場救火救人啦!

唔好浪費自己既才能丫嘛!
「哎呀!真係出事喇!」又有一個西裝友嘆一嘆氣!

出事?!出咩事呀?!

我矇起對眼!好留心咁睇D字!

但都仲係睇得唔清楚!

「我都話架啦!一定出事架!」頭先個麻甩佬好似心中有數咁!

話乜丫?!

你頭先發表過乜野偉論呀?!

我係唔係Miss左D乜野呀?!
「哎呀哎呀!仲唔止一個添呀!兩個丫!」又有一個麻甩佬跟住講!

唔止一個咩呀?!

兩個咩呀?!

你可唔可以講得清楚D呀?!

「兩個消防員失去聯絡咪算少囉!咁樣閃燃法,成隊唔見都似啦!」又有一個麻甩佬跟住講!
兩個消防員失去聯絡?!

係派左入去火場裏面灌救既消防員?!

當中會唔會有阿Ken份架?!

會唔會...會唔會...阿Ken...

「一個係...廿五歲咋喎!咁年輕就要佢入火場...梗係經驗不足啦!嘩!仲要知道埋姓張!而家D新聞消息真係夠快夠真!」又有一個西裝友加入分析行列...

廿五歲...廿五歲姓張...唔係阿Ken...呢個唔係阿Ken...

下個都唔好係阿Ken...一定唔可以係阿Ken!
「一定係啦!咁後生就叫佢入火場!叫人送死咩?!」一個麻甩佬又加以分析...

「無計啦!而家消防唔夠人用呀嘛!岩岩畢業又收!三十幾歲又收!咁鬼危險既工作邊有人肯做架?!你睇你睇,入一入去就唔見兩個喇!」另一個西裝友又加以分析...

你地分析還分析,唔好咁口臭得唔得架?!

一路提心吊膽咁留意住部電視機...又一路留心聽下班分析師噏乜...

好想快D知道另一個失去聯絡既消防員會唔會係阿Ken...又好驚真係阿Ken!
過左唔知幾耐...好似過左好耐...

「另一個都有資料喇喎...呢個大個D!廿八歲!姓鍾既!廿八歲都有返咁上下經驗啦!不過都係避唔過...」

呢番話...我一聽到...成個人都呆晒!

廿八歲...姓鍾...廿八歲姓鍾...

真係阿Ken...真係阿Ken!
慘喇呢次...呢次慘喇!

阿Ken...阿Ken...

我起一起身...

「詩琳?」

『阿Ken...』向住門口既方向行...

「詩琳?喂!詩琳!」
我無理到Doris喺後面嗌我...

阿Ken...

『你唔好有事丫...阿Ken!』

我急步咁走...我開始跑起上黎...喺街上跑起上黎!

我跑到馬路邊...路上都無其他車輛...

就只有...就只有...
“哇噢哇噢哇噢哇噢哇噢哇噢哇噢哇噢哇噢”消防車...

一架又一架紅色既消防車...閃住刺眼既紅色閃燈...響住刺耳既警報聲...喺我面前駛過...

一架又一架…有大有細...

係去火災現場…係去火災現場增援既消防車...

我就跟住一架又一架有大有細既消防車跑...跟住刺耳既警報聲跑...
一直跑...一直跑...

我唔知自己有幾耐無跑過...

我唔知自己而家跑得有幾快...

我亦唔知自己跑左幾耐...

我好似唔識得攰咁...

我好似攰左都唔知咁...

我只係知我一直跟住D刺耳既警報聲跑...出力咁跑...全力咁跑!
跑下跑下...跟住D刺耳既警報聲跑下跑下...

我開始聞到D...聞到D味...

聞到D...聞到D燶燶地既味...

就到喇嘛?我就快跑到去火災現場喇嘛?!

我唔知...我唔理...我無意識咁繼續跑...Keep住跑...出盡全力不停咁跑!
不停咁跑...喺無人既街上不停跑...

跑過左幾個街口...

跑過左幾條無車既馬路...

轉左幾個彎...

上左條勁多人企左喺道食花生既天橋...

我望一望...我已經望到冒晒黑煙既工業大廈!
燶味已經好濃烈...仲有咁多人企喺道食花生...係唔係痴線?!

我就唔多理而家D人係唔係真係得閒到痴晒線!

我只係知好快就到...好快就跑到過去...好快就跑到火災現場!

『阿Ken!』

今晚出完

三句預告

一直跑...一直跑...

燶味已經好濃烈...

我就一直跑...一直跑...
Ken
Ken 鍾

Ken真係死

Ken真係死

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞