【PS4】伊蘇VIII -丹娜的隕涕日-【無透劇攻略討論區】

437 回覆
5 Like 1 Dislike
留名
Q : "伊蘇8" 其實係乜鬼野GAME黎架?
A : ARPG, 故事係講主角亞特魯所乘坐既一艘巨大客船被神秘怪物襲擊,
遇上船難後漂流到被稱為 "永遠被咀咒" 既神秘孤島 "青蓮島",
為左逃離哩所被咀咒既孤島, 亞特魯聯同一群同樣遇上船難既漂流者,
一同探索孤島既秘密尋找脫離島嶼既方法......

Q : 伊蘇 "8" ?, 乜原來出到第八集架!? 直接玩第八集會唔會唔明隻GAME講乜架?
A : 雖然伊蘇係系列作, 但伊蘇8入面登場既舞台係與舊作毫無關連既全新地域,
登場人物差唔多九成九都係初次登場, 亦極少提及到舊作既事,
只要將主角亞特魯認識成係有豐富冒險經驗既冒險家就足夠

Q : 我見到有分 "PS4" 同 "VITA" 版喎, 有乜野分別架?
A : VITA版早於一年前就已經發售, 至於PS4版不單止將VITA版既缺點改善,
女主角丹娜關連劇情大幅增加, 丹娜更新增全新既戰鬥型態,
簡單黎講PS4就係完全版, 要買的話PS4版絕對係首選

Q : 我都係想先試下隻試玩版先決定買唔買
A : 試玩版有就係有既, 但PS4既試玩版完全表現唔出伊蘇8既魅力之處,
因為只係放出一個關卡畀人打, 只試到基本既戰鬥系統,
探索孤島嗰種冒險感完全表現唔出,
反而VITA版既試玩版比較顯現出伊蘇8既好玩之處,
係由序章至到第二章中段既長篇試玩版,
但目前只係得日本PSN先至有, 港服會唔會放出就唔清楚

Q : 新手開始玩應該玩咩難度好?
A : 未接觸過伊蘇系列又唔太擅長玩動作GAME的話,
建議由EASY或NORMAL開始, 認為自己係動作GAME高手的話,
就可以試下HARD或者NIGHTMARE, 至於最高難度INFERNO......
只推薦畀爆過NIGHTMARE既經驗者......

Q : 我想討論下隻GAME既劇情, 哩度係咪唔方便講?
A : 為左顧及到未玩過伊蘇8既玩家,
希望各位可以自律一下同劇情有關既討論盡可能唔好提及,
想搵個可以討論既地方我建議到哩個POST
https://lihkg.com/thread/238980/page/8

日本玩家對VITA版既評價
想要實體版果本設定集(雖然送得應該唔方好野 )
又想要數位版個主題同音樂集
唔知點揀好
唔知點揀好

WHY
唔知點揀好

WHY

想問有冇日文行貨
想問有冇日文行貨

應該冇, 要買就要搵日版
日版實體版都好缺貨
日PSN比較穩陣
玩過psv係正既
但得果小小追加劇情完全買唔落手
想問有冇日文行貨

日版實體版都好缺貨
日PSN比較穩陣

日行 最後一次已經係零EVO 之後都係日水 (好似係
想問有冇日文行貨

日版實體版都好缺貨
日PSN比較穩陣

日行 最後一次已經係零EVO 之後都係日水 (好似係

ok 唔該晒2位
爆左PSV版,諗緊入唔入PS4爆多次
LM
玩過psv係正既

+1,雖然Dana有得變身,但係白金左就唔太想玩多次
赤髮色魔傳
玩到6同Ori之後坑咗
因為無奧露哈
新手第一次玩有咩要留意
玩咗demo
hard都比想像中易玩
玩過psv係正既

+1,雖然Dana有得變身,但係白金左就唔太想玩多次

爆左一次之後, 特登唔玩二週目,
然後努力自我消除記憶準備玩PS4版 (但失敗左)
LM
DL版已經可以先行下載
星期三晚搭正12點可以即玩
為左個音樂集同主題已預購豪華版
實體版睇完個設定集乜樣先再決定買唔買
可能買完拎走本設定集即刻放哂2手
當用舊幾水買本濕鳩書仔算數
為左個音樂集同主題已預購豪華版
實體版睇完個設定集乜樣先再決定買唔買
可能買完拎走本設定集即刻放哂2手
當用舊幾水買本濕鳩書仔算數

我屋企附近間games鋪有陣時會免費派倉低初回特典 對上一次係奧丁美術集
DL版已經可以先行下載

遊戲單體好似14g 唔知閃III會唔會多過30g
DL版已經可以先行下載

遊戲單體好似14g 唔知閃III會唔會多過30g

再睇返東幻ex+原來得6g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞