[26] 考緊26? 你問我答! (26)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
屌 31號考 但係黎緊好似連落好多日雨
已經因為武肺遲左半年 唔通又要再等 d堂無撚晒喇仆街
幫你祈求唔好落雨
俾左油但放左四分三架車都唔行…因為佢極力子太鬆&比唔夠油…
兩樣都唔係,係因為未到磨擦點
比左油慢慢鬆就開到車我未感受過乜野係磨擦點
咁可能每人感覺唔同
不過喺街揸既師兄都係比左油先,只有學車啲師父先會叫你揾到磨擦點先比油
遲下打斜8,都係比大油鬆少少極力子再鬆腳制行
揸棍波車點會唔知咩係磨擦點
早幾日兩take pass咗啦
我放極力子係用感覺…
學院啲車架架車既極力子鬆緊都唔同,學個陣唔係次次同一架車,所以我都係比油放極力子放到架車行得郁再放多少少就可以行得順…可能我係感覺派掛
&個師兄講佢彈車,但冇講有冇死火
如果冇死火就唔多關磨擦點既事
鬆太快會彈車但一樣行到
“所以我都係比油放極力子放到架車行得郁再放多少少就可以行得順”

呢個咪就係磨擦點
我冇感覺,學院架架車係唔係都係咁震
放到架車行到就得,從來冇刻意去揾/感受磨擦點
佢意思係應該唔洗特別揾你見架車有扭就啫喺到位
磨合點個位唔洗特別記 莫講話唔同車 就算你同一架車 我扭一扭你條極力子威就已經唔同哂位
所以要記嘅應該喺架車中磨合點架車俾你嘅感覺
就係呢樣嘢
yes,所以我係行感覺
你試左第一次摩擦點係邊
就算係放到9/10先係
但你知道摩擦點就係咁遠就唔會怯
下次試車果時多D練下摩擦點
就算排緊隊我都見唔係好多人有去試下搵摩擦點
如果自行報左筆試
有冇得去考26
因為報筆試果時冇得揀26
而揀左棍van
過2日考強制, 但最後一堂已經係大半個月前, 已經唔記得曬要做d咩, 連左手右手邊個係油門都唔記得
有無巴打可以簡單講下有咩要注意
巴打無補過鐘?
考強制當日考之前book 1堂/2堂熱下身,到考個陣會冇咁緊張,信心大啲
開車轉2波的話我個陣就習慣轉了第一個彎先上2波…咁樣會冇咁亂
星期一二補鐘, 夠唔夠定係要加鐘
之前上完堂覺得ok唔太難, 而家乜都唔記得曬有d淆...
想問下考試停車係咪要先收油, 同頭brake同尾brake一齊用? 定其實用尾brake就ok?
先收油,再拉離合器…跟住就頭尾 brake
一定要一齊用,考試要求(啲阿sir講既,唔係我講)
最後一part急停係咪剎定車之後直接熄匙, 落車, 禁實離合器推車走就得
乜都唔記得曬, 多多指教
考完筆試拎結果 搵學校叫佢幫你搞 26一定要經駕校報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞