[26] 考緊26? 你問我答! (26)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
本身有自動波電單車,想考番棍波
有無人識流程?
好似要由強制試當新牌開始重新黎過
重新考過
想問下沙駕路線打完斜8字落到地係咪停車擰頭,等考官上車,如果行源順圍係咪直接打左燈去學院條路靠右出學院再出馬路中線?
個官舉手示意就係斜路盡頭停車望左右盲區
等個官上車後就望多次盲區然後開車出發
唔吊塞車碌車跟學神揸唔到架 無理由前面一直行緊車都開開停停架
放都唔係一下放晒架嘛
除非你下下玩彈射又唔會死火
想問問本身有1號牌唔洗筆試咁齋報強制路試連考牌租車咁樣如果一tick過幾錢?我尋日去meg旺角問佢話要七千幾打左個凸跟住無報如果五六千內我就報左啦都唔知邊度報可以平
練多啲就得,第一堂覺得自己弱智係正常架車有速度會自己平衡到,愈慢愈容易失平衡
學建出真係有用,上路試第一堂渣駕院啲牛肺車好易上手
頭三個問題都係同一個答案
俾少少油就解決到問題
就咁考返路試就得
問題可以倒轉嚟睇:

4. 車身要直,自己以身貼實或少少斜俟車身,用盤骨位推車。雙手扶軚只控制方向,不用力。

3. 攞直膛軚後畀少少油。車一有動力直線向前,自己擺直。當然呢個「少少」要點時間拿捏

2. 電單車有自己動力,又重好多,同單車唔係好同㗎。

1.因電單車平衡講有動力,望遠可知向邊,避免自己像控制單車咁去扭軚修正

其他Ching有錯指正

利申:等緊路試
要五六千就考街啦,同埋前提都係你就咁報個plan就夠,如果要補鐘一定唔只
1. 個人緊張 左右臂太用力 同左架車鬥力 放鬆 放鬆 再放鬆
2. 電單車 有速度就平衡到 慢車放鬆就可以平衡 我相信你唔係要做到好似佢地咁
https://www.youtube.com/watch?v=Qylj6j4bLEM
3. 停車: 拉clutch 頭尾brake, 當架車已經基本已經冇速度, 向左扭軑令架車向左邊訓, 左腳有咁外伸咁外 做支點 ; 唔想停車:比啖油 拉直車身
4. 落定側架 向左派:https://youtu.be/4FM_TplnHV0?t=341
重點: 身貼車, 左手龍頭, 右手尾seat, 用腳發力.
向右派:落側架先起
呢個等其他ching答 我上個月上左岸了
知唔知邊間有得分期?
基本上無, 一係你報大個幾間用信用卡比, 自己搞分期
一係你淨報強制先, 咪唔洗一次過俾咁多
我上年12月頭報新觀
今年12月尾先有得考強制
上強制堂最唔應該就係同其他人比較,集中自己問題就得
文字討論就係教你基本功,唔識點俾你上車...
你油門唔夠定1波咪難平衡,上到2波就易啲平衡
新觀等足一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞